Mik lehetnek a pajzstetűszerű kártevők az orgona és az őszibarack fás részein?

Mik lehetnek a pajzstetűszerű kártevők az orgona és az őszibarack fás részein?

Agrofórum Online

L. Hedvig kérdése: Orgonabokrom tövi részén, és őszibarackfám fás részén is megfigyeltem, hogy rajtuk sok apró, fehér pajzstetűszerű kártevő található. Mik lehetnek ezek?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az eperfa-pajzstetű (Pseudaulacaspis pentagona) rendkívül polifág kártevő, mintegy 300 tápnövénye ismert. Legtöbbször azonban eperfán, őszibarackon, cseresznyén, szőlőn, dión, orgonán, kecskerágón, császárfán és leanderen találkozhatunk károsításával. Az erős fertőzés általában a hímek fehér pajzsa alapján vehető észre. A nagy számban jelenlévő hím pajzsok kókuszreszelékszerű fehér bevonatot képeznek az ágakon.

A kártételének, vagyis táplálkozásának hatására a fertőzött ág, vagy akár az egész növény legyengülését, száradását is okozhatja. A kártevő a hajtások tövénél található meg általában a legnagyobb egyedszámban. Jelenlétükre leginkább az ágakon lehet számítani, ritkább esetben a gyökereken is megtalálhatóak. A nőstény fehéres színű, ovális pajzsa 2,0-2,5 mm átmérőjű, enyhén kidomborodó, rajta excentrikus körökkel. A lárváik tojásdad alakúak. A hím pajzsa fehér színű, 1 mm hosszú, rajta 3 hosszanti éllel melynek egyik végén egy sárga folt található.

Magyarországon általában két nemzedéke van. A megtermékenyített nőstények telelnek át, és májusban kezdik meg tojásaik lerakását. Az első generáció hímjei július elején, a második generáció hímjei pedig szeptember közepén kezdenek repülni. A hímek rajzása szexferomon csapdák segítségével követhető nyomon, ami a kémiai védekezés időzítéséhez elengedhetetlen fontosságú.

A vegyszeres védekezésre az optimális időpont az első lárvastádium megjelenése idején van, ugyanis később a kártevők viaszpajzsot képeznek, amik hatékony védelmet nyújtanak számukra a különböző rovarölő szerekkel szemben. A másik lehetőség a kémiai beavatkozásra tél végén a lemosó permetezés alkalmával van. Az olajtartalmú készítményekkel ugyanis az eperfa-pajzstetű különböző fejlődési alakjai is sikeresen pusztíthatóak. Az olajtartalmú készítmények a viaszpajzsok bevonásával akadályozzák a kártevő légzését, így csökkentve le egyedszámukat.

 

A nektarinok is őszibarackfajták? Milyen nektarinfajták ajánlhatóak termesztésre?

2021. január 26. 13:32

A nektarinok céltudatos nemesítése az 1930-as években indult el, jobb áruminőséget adó fajtáik pedig az 1950-es évektől kezdtek elterjedni. Magyarországon az őszibarack termésmennyiségéből jelenleg kb. 15–20%-kal részesednek a nektarinok.

Korán kell védekezni az őszibarack tafrinás betegsége ellen!

2022. április 7. 11:33

Minden évben tavasszal erősen csavarodott, deformált levelek nőnek az őszibarack fáimon. Pedig lemosó permetezést is kapnak. Hogyan tudom megvédeni őket ettől a betegségtől?

Indul a növényvédelmi szezon a csonthéjasokban is

2018. április 4. 12:20

Nem szabad elhanyagolni a csonthéjas gyümölcsű növények virágzás előtti védelmét, mert a moníliás virág- és hajtásfertőző Monilia laxa gomba, illetve őszibarackon a tafrinás levélfodrosodás nincs tekintettel arra, hogy lesz-e termés vagy sem.

Permetezni kell: kedvez az időjárás a tafrina kialakulásának

2020. március 3. 15:15

2020 első két hónapja nem kényeztette el a gazdálkodókat csapadék tekintetében. Január-február hónapokban csupán egy havi mennyiség hullott le, mindehhez pedig több évtizede nem látott, magas téli hőmérséklet társult. Szerencsére az elmúlt esztendő utolsó két hónapja csapadékban bővelkedett, mindkét hónapban többhavi csapadék hullott, eső formájában.