Vándorpoloska lepte el a paprikát

G. Tamás kérdése: Mi lephette el a paprikámat, hogyan tudok védekezni ellene?

Aki válaszol: Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

A mellékelt képek alapján egyértelműen a vándorpoloska (Nezara viridula) jelent meg a paprikán. Hazai, 2002-es megjelenése óta az egész országban elterjedt, tápnövényei főként a zöldségnövények és dísznövények, de valójában a legkülönfélébb növényeken megtalálható.

A poloska gyakran szívogat a növények fiatal levelein és a terméseken, melyeken besüppedő foltok mutatják a kártétel nyomát. A szúrások helye idővel elhal, besüppedő, elparásodó foltok maradnak vissza. A megtámadott levelek felülete megbarnul, elszárad, a termések összeszáradnak.

A kifejlett poloska hasonlít a zöld bogyómászó poloskára, de annál (2-3 mm-el) nagyobb. Fején kétoldalt egy-egy összetett szem, tetején két pontszem található. Tojásai hordó alakúak, sárgásfehérek vagy sárgák. Külalakja igen változatos, a különböző lárvastádiumokban más-más rajzolattal láthatóak, de általánosságban elmondható, hogy a lárvák alapszíne a fekete és változatos módon, sárgás, fehéres és piros pöttyök láthatóak rajta, míg a kifejlett egyed alapszíne zöld és a nyakpajzs pereme alatt 3 apró fehér pötty látható.

Magyarországon két nemzedéke fejlődik ki, a telet kifejlett alakban vészeli át. Az áttelelt poloska tavasszal a tápnövényeire vándorol és lerakja a petéit. A lárvák 5 fokozatban fejlődnek ki, az új poloskák már a nyár közepén megjelennek, és újra petét raknak. Az ebből kikelt egyedek imágói ezúttal ősszel jelennek meg és áttelelnek. A telelés során sem barnul meg úgy, mint a zöld bogyómászó poloska, a tavasszal előbúvó poloskák színe változatlanul zöld.

A poloskák megjelenésének az előrejelzését végezhetjük szabad szemmel, vagy fénycsapdák segítségével. A konyhakerti kézi begyűjtésen kívül egyéb biológiai védekezési lehetőség egyenlőre nem ismert ellenük, ha a növényenkénti számuk eléri a 2 db-ot, el kell kezdeni a kémiai védekezést, melyet a kultúrnövényektől függően többnyire a lamba-cihalotrin és a tiakloprid tartalmú készítmények valamelyikével végezhetünk el.

Ha gondban van a hatóanyag nevekkel, az alábbi cikkben hatékony segítséget kaphat a megfelelő készítmény megtalálásához:

https://agroforum.hu/szaktanacsadas-kerdesek/hogyan-keressunk-megfelelo-novenyvedo-szert/

Helyitermék-raktár épül Cserdiben

Elsősorban éttermeknek szállítanak majd paprikát és paradicsomot.

2018. április 9. 07:42

Kutatás és fejlesztés a jövő biológiai növényvédelméért

A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100 %-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70 %. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka?

2018. május 15. 08:23

Paprikás krumpli

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.

2018. március 9. 09:12