30℃ 16℃
június 1. Tünde, Jusztinusz

Hertelendy Péter

Agrofórum Online

Nő a nyomás a kalászosokon: kórokozók és kártevők

2025. június 1. 13:10

A gabonák növényvédelme továbbra is kulcskérdés: lombbetegségek és rezisztens bogarak is veszélyeztetik a termést június elején.

Szivarsodró bogarak a körtefákon és a szőlőn

2025. május 31. 08:10

Tavasszal látványos kártételt okozhat a szivarsodró eszelény a gyümölcsösökben, ám idejében észlelve hatékonyan visszaszorítható.

Rezisztens vetésfehérítők: új kihívás a kalászosokban

2025. május 30. 08:10

A vetésfehérítő bogarak ellen alkalmazott szerek hatékonysága látványosan csökkent – a rezisztencia valós probléma lehet.

Ami késik, nem múlik: figyeljünk a levéltetvekre!

2025. május 29. 13:10

A levéltetvek idén késve, de biztosan megjelennek – a napraforgón különösen fontos figyelni rájuk, mielőtt komoly kárt okoznak.

Nagyon felszaporodott az alma lisztharmat

2025. május 28. 08:10

Az alma lisztharmat idén különösen erőteljesen jelentkezik a kiskertekben. A fertőzés mechanikai és kémiai úton is kordában tartható.

Körterozsda: narancssárga veszély a leveleken

2025. május 27. 11:10

Májusban megjelent a körterozsda első jele a körtefákon. A fertőzés időben felismerve hatékonyan visszaszorítható.

Növényvédőszer-mentes, de nem bio: a színcsapdák ára

2025. május 26. 11:10

A „bio” színcsapdák hatékonyak, de szelektálás nélkül pusztítják a hasznos rovarokat is. Használatuk felelősséget kíván.

Kalászosok védelme: kulcsszerepben a búza és az árpa

2025. május 25. 08:10

Az idei csapadékos időjárás súlyos kórokozófertőzéseket idéz elő a gabonafélékben. Most kell cselekedni a termés védelme érdekében.

Megjelent az árpa ramuláriás levélfoltossága

2025. május 23. 08:10

A Ramularia collo-cygni több árpaállományban is felütötte fejét, a védekezés elmaradása akár jelentős termésveszteséghez is vezethet.

Kajszibarack: új kártevő és súlyos lombhullás fenyeget

2025. május 22. 11:10

Fagy, monília és új kártevő: idén különösen sok veszély fenyegeti a kajszibarackot – a védekezés most kulcsfontosságú.