Király Ákos

Király Ákos

Agrofórum Online

Védekezés a tavaszi fagyok ellen, II. rész

2024. április 18. 11:10

Az elmúlt héten már foglalkoztunk a gyümölcstermesztést érintő tavaszi fagyok veszélyével, és az ellenük eddig kifejlesztett módszerekkel. Ebben a cikkben folytatjuk a védekezési lehetőségek ismertetését, bemutatva ezek előnyeit és hátrányait.

Fagyvédelem a gyümölcstermesztésben, I.

2024. április 11. 14:10

A XXI. században egyre gyakoribbá váló tavaszi fagyok jelentősen megkeserítik mind a gyümölcstermesztő vállalkozók, mind a hobbikertészek életét. Szerte a világon ez az abiotikus időjárási tényező okoz évjárattól függően több milliárd forintos károkat.

Gyümölcsöskertek virágfalói: a bundásbogarak

2024. április 5. 12:40

Az április beköszöntével és a hirtelen felmelegedéssel elindult a különböző pollen- és virágfogyasztó károsító szervezetek rajzása.

Hogyan ápoljuk a fiatal gyümölcsfákat?

2024. április 2. 12:40

Az ápolási műveletekkel hibázhatunk is: milyen műtrágyát használjunk, mikor adjuk a növényeknek, milyen metszést kell alkalmazni az első évben? Ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a következőkben.

Hogyan végezzük a diófa metszését?

2024. március 8. 08:10

Sokak által ismert gyümölcsünk a dió (Juglans regia) Magyarországon több évszázada termesztésben lévő növényünk. Természetgyógyászatban betöltött szerepe kiemelkedő és az élelmiszeriparban is meghatározó alapanyag.

Kora tavaszi kártevők a gyümölcstermesztésben

2024. február 26. 08:10

A változékony időjárás hatására egyre nagyobb és változatosabb számban jelennek meg gyümölcstermő növényeinken a tavaszi kártevők korai nemzedékei.

A téli hónapok hideghatása a gyümölcsfáinkra 

2024. február 13. 14:10

Az utóbbi évek megfigyelései alapján kijelenthetjük, hogy egyre jobban csökken a téli fagyos napok száma. Idén februárban a melegrekord is megdőlt (Szeged, 20,2 ℃).

A téli hónapok vitaminforrása, a josta

2023. november 30. 17:10

A josta vagy más néven ribiszkeköszméte évtizedek óta ismert a bogyós gyümölcsökkel foglalkozó kertészek számára. Természetes rügymutációval, vagy nemesítéssel jött létre ez a különleges cserje. Vajon miért annyira ritka a hazai termesztésben? A következőekben erre a kérdésre próbálunk választ találni.

Apró gyümölcs, apró kártevője: a málna-vesszőszúnyog

2023. november 26. 11:10

A málnát mint értékes, Magyarországon is termesztett gyümölcstermő növényünket, úgy gondolom, senkinek sem kell bemutatni. Magas élvezeti értéke, és szerteágazó felhasználhatósága miatt még mindig megtalálható a kiskertek termesztésében.

A körtetermesztők rémálma: a füstös szárnyú körtelevélbolha

2023. november 22. 16:40

Magyarország megfelelő földrajzi adottságokkal rendelkezik, hogy a hazai gyümölcstermesztők megfelelő minőségű és mennyiségű körteterméssel lássák el mind a belföldi, mind a külföldi piacokat. Az elmúlt évtizedekben sikeresen megőriztük a klasszikus, Magyarországon közkedvelt körtefajták hírnevét, de az európai uniós szerkivonások hatására egyre nehezebb megvédeni körteültetvényeinket a különböző kártevőkkel szemben.