Stefanits Csaba

Stefanits Csaba

Agrofórum Online

Sörpuccs a borvidéken

2021. december 8. 16:09

Etyek az elmúlt évtizedben a bornak és a pezsgőnek köszönhetően a hazai gasztroforradalom egyik ikonikus helyszínévé vált, persze ehhez kellettek azok a borászok is, akik egyértelműen a minőség pártjára álltak. Világosan látszik az is, hogy a csendes borok felől a buborékok felé fordul a borvidék; 2023-ig kell már csak arra várnunk, hogy eredetvédett „Etyeki pezsgőt” ihassunk, amely talán nagyon gyorsan olyan ismert és elismert kifejezés lesz, mint a Tokaji aszú. A gasztroforradalmárok között azonban nemcsak borászok vannak: sonkamester, csokoládé- és sajtkészítő is öregbíti már a település nevét, de van egy első hallásra igazi kakukktojás is közöttük. Ha jobban megismerjük kiderül, hogy mégis csak van köze a borhoz: a musthoz például sörlevet kever. Vagy a sörléhez mustot? Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezető-tulajdonosával, Radányi Orsolyával beszélgettünk.

Szerelmese lettem a buborékoknak

2021. január 11. 09:00

Szövényi Áron neve a jelenkor és a leendő borászok körében is ismerősen cseng. Az etyeki Anonym Pince fiatal tulajdonosa az elsők között volt, aki pezsgőkészítésre szánta el magát az amúgy valaha a pezsgőről ismertté vált történelmi borvidéken. Nem kis része van abban, hogy az Etyeki pezsgő – így, nagybetűvel – rövidesen uniós eredetvédelem alatt áll majd, csakúgy, mint a Champagne-ból származó ital. Megszerzett tudásáról nem csak a pezsgőspohár nyújt bizonyságot, borász hallgatóknak is igyekszik átadni mindazt, amibe maga is szerelmes.

Csak egy cent pálinka a Fenegyerektől

2019. december 17. 11:27

Karácsonyi beszélgetésnek indult, gyümölcsök, ízek, illatok felfedezésének. Mégis sokkal kevésbé vidámabb témák vitték a vezérfonalat, de csak azért, hogy megismerhessük a valódi, nem kirakatba tett magyar pálinkahelyzetet a zamárdi Pach Gábor segítségével.

Zöldítés az aszfalton

2019. november 1. 17:23

Az utóbbi időben a klímapolitika, a klímaváltozás uralja a közbeszédet. Egyre többször hallhatjuk, hogy a globális, negatív fejleményekért a mezőgazdaság is felelős, csakúgy, mint a közlekedés. Nos, nem feladatunk, hogy igazságot tegyünk a hipotézisek között, azonban azt bátran kijelenthetjük, hogy aki a Toyota RAV4 Hybridet választja közlekedési eszközként, biztosan tett valamit egy zöldebb jövő érdekében.

Ez lenne a siker titka? A hagyomány és az innováció találkozása a román mezőgazdaságban

2019. október 1. 11:10

Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a román és volt szocialista országok mezőgazdaságában, hiszen ugyanazokkal problémákkal küzdenek: kiöregedő gazdatársadalom, előnytelen birtokszerkezet, a multinacionális vállalatok térhódítási kísérletei és a fogyasztói passzívitás a hazai, illetve a helyben termelt termékek irányába. A problémákra adott válaszok azonban sokszor eltérnek a keleti blokk megoldásaitól, és az uniós források ésszerű felhasználásával Romániának jó esélye van arra, hogy a közeli jövőben a térség meghatározó mezőgazdasági szereplőjévé váljon.

Életmód Képgaléria

Az AGRI CS az új Case IH importőr

2019. október 1. 07:01

A Case IH növekedési stratégiájának megvalósítása érdekében úgy döntött, hogy új importőrrel dolgozik a magyar piacon, és ezt hivatalosan a Bábolnai Gazdanapokon jelentette be CNH csoport, illetve az Agrofert Group. Az AGRI CS Magyarország Kft. augusztusban kezdte meg az értékesítést, a szervizelést és az alkatrészek kereskedelmét .

Ki a szabadba!

2019. október 1. 06:52

A Sorento a Kia legnagyobb, hazánkban forgalmazott szabadidőautója. A Sorento meghódította Nyugat-Európát, Amerikát, és nálunk is egyre népszerűbb. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért.

A hagyomány és az innováció találkozása a román mezőgazdaságban

2019. október 1. 06:23

Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a román és a volt szocialista országok mezőgazdaságában, hiszen ugyanazokkal problémákkal küzdenek: kiöregedő gazdatársadalom, előnytelen birtokszerkezet, a multinacionális vállalatok térhódítási kísérletei és a fogyasztói passzivitás a hazai, illetve a helyben termelt termékek irányába. A problémákra adott válaszok azonban sokszor eltérnek a keleti blokk megoldásaitól, és az uniós források észszerű felhasználásával Romániának jó esélye van arra, hogy a közeli jövőben a térség meghatározó mezőgazdasági szereplőjévé váljon.

Corteva Agriscience: új struktúra, új csávázószer és új befektetés

2019. október 1. 04:30

A Corteva Agriscience végleg levált a DowDuPont-tól, június 3-tól, vagyis az amerikai tőzsdei bevezetésétől kezdve önálló mezőgazdasági vállalatként tevékenykedik. Eközben új vetőmagcsávázási terméket jelentettek be, illetve egy agrobiológiai vállalatban is részesedést szereztek.

Ki a szabadba! - Teszt: Kia Sorento 2.2 CRDi GT Line

2019. szeptember 26. 13:40

A Sorento a Kia legnagyobb, hazánkban forgalmazott szabadidőautója. A Sorento meghódította Nyugat-Európát, Amerikát, és nálunk is egyre népszerűbb. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért?

Gépészet Képgaléria