Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2016. szeptember

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2016. szeptember

Agrofórum Online

Hüvelyesek a jövő szuperélelmiszerei, három új fókuszcsoport alakult, infokommunikációs megoldások a mezőgazdasági biodiverzitás részére, öntözés és trágyázás a kertészeti termelésben.

Hüvelyesek a jövő szuperélelmiszerei, három új fókuszcsoport alakult, infokommunikációs megoldások a mezőgazdasági biodiverzitás részére, öntözés és trágyázás a kertészeti termelésben. EIP-AGRI szeptemberi hírlevél magyarul.

A finn erdészeti értéklánc növelése
Az utóbbi évtizedekben az erdészeti ágazat több olyan átalakulást is megélt, amelyek új menedzsment eljárások alkalmazását tették szükségessé.  A piaci és társadalmi elvárások, a bio-gazdaság fontosságának növekedése, az új üzleti lehetőségek innovatív eljárások alkalmazását teszik indokolttá. Egy finn projekt arra keresi a választ, hogy az erdők tulajdonosai hogyan tudnak megfelelni ezen kihívásoknak. Bővebben >>>

Az erdészeti értéklánc innovatív megoldásairól az EIP-AGRI műhelymunka megbeszélést szervez Bécsben 2016. november 10-én és 11-én. Részletek >>>

Hüvelyesek a jövő szuperélelmiszerei
Az Egyesült Nemzetek a 2016-os évet a hüvelyes növényeknek dedikálta. A hüvelyeseket felhasználó innovatív élelmiszer termékek – például a lóbab joghurt -, amelyhez társulnak a kutatásokból származó termésnövelő eredmények is, mind azt mutatják, hogy termesztésük egyre versenyképesebb. Az EU mezőgazdasága jelentősen profitálhat a termesztés pozitív hatásainak érvényesüléséből, így a talaj termelékenységére, a biodiverzitásra és általában a növénytermesztésre. Az oldalon további információk, kisfilmek, videók találhatók a hüvelyes növények felhasználásáról. Bővebben >>>

A FAO több kisfilmet is készített a hüvelyes növények termesztésének fontosságáról, egészségügyi hatásairól, a táplálkozásban betöltött szerepükről, a fenntartható termesztésben, az élelmezés biztonságban elfoglalt helyükről.

Együttműködés az innovációban  – olvassa el Ön is az új Agrinnovation szaklapot, és megtudja hogyan
Elérhető az Agrinnovation szaklap harmadik száma. A lapban olvashatók az EIP AGRI események, hírek, valamint az elmúlt évek kiemelkedő, ötletgazdag történései. Továbbá a megalakult első operatív csoportokról, az ismeretek megosztására alkalmas új eszközökről, aktualitásokat az EIP AGRI fókuszcsoportokról, és az európai innovációs ötletekről is.

A tartalomból: reális megoldások keresése, avagy az első operatív csoportok, okos megoldások a  szikes talajokon, innovatív szolgáltatások és ötletek, fehérjetakarmány és üzemanyag előállítás biomasszából, a hulladékok mennyiségének csökkentése a körkörös gazdaságban: Tomato Masters, az EU mezőgazdasági kutatások és innovációk tervezése, tematikus hálózatok, új értékláncok az erdészetben, új eszközök a gazdák közötti ismeretek cseréjében, RETHINK: a gazdaságok sokszínűségének növelése, mi az újdonság az EIP-AGRI fókusz csoportoknál, Ön is részese lehet az EIP AGRI hálózatnak.

Az Agrinnovation szakmai lap digitális formában elérhető és letölthető IDE kattintva vagy megrendelhető papír formában is.

Három új fókuszcsoport alakult
Három új szakértői fókuszcsoport alakult: Robust and resilient dairy production systems (tejtermelés), Agroforestry: introducing woody vegetation into intensive crop and livestock systems (agrár- erdészet), Diseases and pests in viticulture (szőlészet növényvédelme). Az elnevezésekre kattintva elolvashatja azokat a specifikus kérdéseket, amelyekre a kiválasztott szakértőknek válaszolniuk kell, illetve az oldalakon nyomonkövethető a fókuszcsoportok munkája is.

A víz és mezőgazdaság EIP-AGRI fókuszcsoport
A fókuszcsoportban 19 szakértő vesz részt, akik a gazdaságban alkalmazható vízhiánnyal kapcsolatos alkalmazkodási stratégiákat elemzik, és azzal kapcsolatban fogalmaznak meg javaslatokat. Kérem, olvassa el az ismertető anyagot és a zárójelentést, és fedezze fel, hogyan növelhető a víz hozzáférési lehetősége a növénytermesztésben és állattenyésztésben, szűkösség esetén hogyan növelhető a felhasználás hatékonysága és a gazdaság rugalmassága.

Adatkezelés az agrár- élelmiszerágazat üzleti modelljében
Az infokommunikációs eszközök gyors terjedésének lehetünk szemtanúi a mezőgazdaságban és a beszállítói láncban, az élelmiszer feldolgozásban, logisztikában, kiskereskedelemben és a fogyasztói elvárásokban (pl. mobiltelefon alkalmazások). Kérem, olvassa el az EIP –AGRI által szervezett adatkezeléssel kapcsolatos szemináriumról készül jelentést, és megtudhatja, hogy az adatkezelést alkalmazó üzleti modellek milyen szerepet töltenek be az agrár-élelmiszer ágazatban.

Elkészült a H 2020 program új változata a 2017-es év felhívásaival
Nemrég jelent meg az EIP-AGRI füzet a 2017. év kutatási pályázatok kiírásairól: „Funding opportunities under Horizon 2020”. A füzet tartalmazza a mezőgazdasági és erdészeti ágazatot érintő pályázati lehetőségeket. Az egyes felhívásokra kattintva megtalálja azok teljes leírását a H 2020 weboldalán keresztül. A tájékoztató füzet IDE kattintva tölthető le!

Infokommunikációs megoldások a mezőgazdasági biodiverzitás részére
A CAPSELLA névre hallgató Horizon 2020 projekt új infokommunikációs megoldásokat fejleszt a mezőgazdasági biodiveritás megőrzését felvállaló termelő gazdaközösségek és hálózatok részére. A projekt keretében felmérést végeznek arra vonatkozóan, hogy azonosítsák és megértsék azokat az információkat, amelyekkel a termelők rendelkeznek, illetve amelyekre szükségük van. Bővebben >>>

Interaktív műhelymunka: öntözés és trágyázás a kertészeti termelésben
A FERTINNOWA tematikus hálózat műhelymunka megbeszélést szervez a kertészetben alkalmazott öntözési és trágyázási gyakorlatokról (vízminőség, felhasználás hatékonysága, hatékony tápanyag gazdálkodás, vízforrások kezelése valamint további témákban). A rendezvény részeként – Franciaország, Brittany, október 12-13-án – innovatív termelők meglátogatására is sor kerül. Regisztrációs lehetőség IDE kattintva!

Az EU mezőgazdasági kutatásának és innovációjának stratégiai megközelítése
Online elérhető az EU mezőgazdasági kutatásának és innovációjának stratégiai megközelítését tartalmazó jelentés végleges formája. A jelentés bemutatja az EU kutatási és innovációs prioritásokat, és azt, hogy hogyan kerülnek megvalósításra a stratégiában megfogalmazottak. Bővebben >>>

FOOD 2030: a holnap kutatása és innovációja a táplálkozásban és élelmiszer rendszerekben
Az Európai Bizottság 2016.október 12-én és 13-án szervezi meg Brüsszelben a FOOD 2030 rendezvényt, amelynek célja feltárni a változtatásra váró területeket, és az olyan élelmiszerrendszerek kialakításának lehetőségét, amelyek elérhető, egészséges és fenntartható élelmiszereket biztosítanak mindenki számára. Bővebben >>>

Twitter hírek:
– szenzor technológiák alkalmazása a tehenészetekben a Data Driven Dairy Decision For Farmers (4D4F) projekt célja a tejelő tehenészek, technológiaszállítók, adatszolgáltatók, tanácsadók, állatorvosok és kutatók hálózatának kialakítása, a hatékonyabb döntéshozatal támogatása érdekében,
– a jövő mezőgazdaságának technológiái „The future of technology in agriculture” kiadvány elérhető a http://stt.nl/stt/wp-content/uploads/2016/05/ENG-Toekomstverkenning-agri-food-Web.pdf oldalon.
– okos gazdálkodás tematikus hálózat: http://www.smart-akis.com/

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Robotcsősz figyeli a szőlőültetvényt

2020. december 27. 09:38

A robot a szőlőskert sorain halad az adatok begyűjtése közben.

„Precision-World 2020” - az Amazone virtuális kiállítása

2020. október 17. 11:34

Az Amazone cég gyártmányskálájában (talajművelő gép, vetőgép, műtrágyaszóró és permetezőgép) a precíziós technológia megvalósítására alkalmas, számos innovatív termék megtalálható.

Kiosztották az AGRITECHNICA 2019 Innovációs díjait

2019. szeptember 26. 11:35

A zsűri az idei évben egy arany- és 39 ezüstérmet osztott ki. Az aranyérmet a John Deere Walldorf GmbH & Co. KG (a Joskin céggel közös) terméke a 8R traktorokhoz kifejlesztett eAutoPower gearbox e8WD hajtómű kapta.

Navigare necesse est – hajózni szükséges

2020. május 4. 18:51

Pompeius mondta ezt azoknak a hajósoknak, akik a viharos időben nem akartak útra kelni gabonával megrakott hajóikon Róma felé. Valószínűleg ő maga sem gondolta, hogy bölcseletét több mint 2000 év elteltével is felemlegetik.