Agrárgazdaság

Nincs kereslet a grúz almára és fűszernövényekre Oroszországban

Agrofórum Online

Oroszország ukrajnai fegyveres inváziója miatt a grúz gazdáknak nehézséget okoz az idénygyümölcsök és fűszernövények oroszországi exportja.

Miután Oroszország a múlt héten megtámadta Ukrajnát, a fejlett világ több országa is szankciókkal válaszolt az agresszornak, amelyek máris megtették a hatásukat, az orosz gazdaság ugyanis meggyengülni látszik – írja a hortidaily.com. A rubel árfolyama több mint 30%-ot esett, ami megnehezíti a kereskedők számára az előretervezést, mivel a gazdasági helyzet várhatóan tovább fog romlani a közeljövőben.

Tavasszal Grúzia általában fűszernövényeket és almát exportál Oroszországba, amely a grúz mezőgazdasági termékek hagyományos exportpiaca. Most az importőrök a rubel gyors leértékelődésével és az Oroszországból érkező átutalási problémákkal magyarázzák a nehéz helyzetet.

Ennek következtében a fűszernövények ára már Grúziában is csökkent. Most a koriander és a petrezselyem nagykereskedelmi ára Grúzia nyugati régióiban 2 GEL/kg (0,62 $), a kapor pedig még olcsóbb, 0,5 GEL/kg (0,16 $). A magas, fűtetlen fóliasátrakban a betakarítási időszak áprilisig tart, de néhány gazda már azt fontolgatja, hogy idén korai uborkát vagy paradicsomot ültet, amikre tavasszal, meglehet, a helyi piacokon kereslet lesz majd.

Ukrajna a grúz fűszernövények második legnagyobb piaca, amely az Oroszországgal vívott háború miatt az elmúlt hetekben működésképtelenné vált.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Oroszország elszállítja az ukrán gabonát és eladja az EU-nak

2024. május 12. 08:10

Oroszország hadizsákmányként kezeli és a sajátjaként értékesíti a megszállt ukrajnai területeken talált terményt, így 2,8 millió tonna gabonát.

10 millió euró értékben adományoz termékeket a Lidl tulajdonosa az Ukrajnából menekülőknek

2022. március 3. 09:33

A Schwarz Csoportot mélyen megdöbbentették az Ukrajnában zajló események.

Sikeresek a hazai agrárcégek az orosz piacon

2019. április 24. 10:16

Nemrég orosz sajtóhírek szerint felmerült az orosz embargó esetleges szigorításának lehetősége is, ami igen érzékenyen érintené Magyarország és az uniós országok eddig még nem korlátozott tenyésztési célú szarvasmarha kivitelét is.

Tizenhat éves mélypontra süllyedt a globális búzakínálat

2023. május 21. 05:37

Továbbra is nagy a bizonytalanság a globális búzatermelés és -kereskedelem körül, különösen a Fekete-tengeren, mivel a 2023-2024-es gabonatermés sorsa még korántsem rendeződött.