Gépinfo
Gépinfo

A terményszárítók legtöbbször nem emberi hiba miatt gyulladnak ki

A terményszárítók legtöbbször nem emberi hiba miatt gyulladnak ki

Agrofórum Online

Emberi hibából jellemzően két esetben keletkezhet tűz: ha nem tisztítják megfelelően a szárítót, és ha túl magas hőfokon történik a szárítás. 

A biztosítók álláspontja szerint a szárítótüzek szinte mindegyike emberi hibára vezethető vissza. Az esetek döntő többségében a kezelők szakszerűtlen helyzetértékelését okolják. Többnyire alaptalanul – állítja Speiser Ferenc gépész- és energiagazdálkodási szaküzemmérnök.

„Mérési adataink szerint valójában a szárítótüzek kis hányada történik emberi hiba miatt. Emberi hibából jellemzően két esetben keletkezhet tűz: ha nem tisztítják megfelelően a szárítót, és ha túl magas hőfokon történik a szárítás.
Azonban az esetek többségéért a termények megizzadása felelős. Ha ez megtörténik, hiába csinál mindent szakszerűen a kezelő, bármikor tűz keletkezhet” – mondta Speiser Ferenc.

A szárítóberendezések legfontosabb jellemzője az óránként elpárologtatott víz mennyisége.
Az optimális a 90 Celsius-fokos szárítási hőmérséklet lenne, de ha a magasabb nedvességtartalom miatt több vizet kell elvonni a terményből, akkor drasztikusan lecsökken a teljesítmény – ez kedvezőtlenül befolyásolhatja a betakarítás ütemét.

Ha a termény nedvességtartalma magas, meg kell emelni a szárítási hőmérsékletet, mert a magasabb hőmérsékletű levegő több vizet képes felvenni, a teljesítmény valamelyest növekedni fog.
Így azonban a forró levegő hirtelen vízleadásra serkenti az egyes terményszemeket, azok „megizzadnak”, és képesek egymáshoz, sőt a szárító belső felületére is tapadni. A szárító belsejében létrejöhet egy kisebb, vagy nagyobb méretű összetapadt terménytömeg, amely nem tud továbbhaladni a légcsatornák között, elakad, kiszárad és könnyen begyullad.

A termény megizzadásához több körülmény szerencsétlen együttállása szükséges. Különösen a mostanihoz hasonló csapadékos nyár és a hűvös ősz „kedvez” a kialakulásának, mert lábon nehezen szárad a termény.
Mivel ezek a folyamatok a szárító emberi szem elől elzárt részein történnek, a probléma megoldását az jelentené, ha a kezelő „beleláthatna” a szárító belsejébe.

Ezt teszi lehetővé a Speiser Ferenc vezetésével kifejlesztett szemestermény-szárító felügyeleti rendszer, a Videokontroll.
Az utólag bármilyen keresztáramú szárítóba beszerelhető berendezés a terménytömegen áthaladó forró levegő hőmérsékletét méri érzékelők sokaságával, a mért adatokat pedig tárolja.
Így nemcsak megelőzhető a tűz kialakulása, hanem optimalizálható a szárítás, ami jobb minőségű terményt és jelentős energiamegtakarítást is eredményez.

A csapadékos és szokatlanul hűvös nyár miatt Speiser Ferenc óvatosságra inti a szárítók tulajdonosait és kezelőit.
2010-ben, amikor a mostanihoz hasonlóan csapadékos volt a nyár, és hűvös, hideg az ősz, csak Békés megyében kilenc szárítótűz történt – míg más években országszerte volt ennyi!

Fokozott karbantartással és a precíziós szárítás alapelveinek alkalmazásával jelentősen csökkenthető a termény megizzadásának, ezen keresztül a tűz kialakulásának kockázata. A napraforgó-szárítás után a tornyot a kazán felőli és a kilépőoldalon is ajánlott alaposan átnézni fentről lefelé haladva, hogy ne maradjon benne fennakadt napraforgó, mert az a kukoricaszárítás magasabb hőfoka miatt gyorsan meggyullad.

További infó: www.termenyszaritas.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gumiabroncs nagy szállítókapacitáshoz és teherbíráshoz

2024. április 30. 16:10

A flotációs képesség a talajtömörödés csökkentésében jut szerephez, az alacsonyabb gördülési ellenállás üzemanyag-megtakarítást eredményez.

Új traktorok készülnek a Kioti boszorkánykonyhájában

2024. április 29. 08:10

Az RX40-es család a Kioti RX20-as szériájának egyfajta frissítése. Ebből is két modell létezik egyelőre, az RX6640 (66 LE) és RX7340 (73 LE).

Ki merné próbálni, mit tud a Temu 25 ezer forintos láncfűrésze?

2024. április 28. 16:10

Létezik működő motoros láncfűrész durván 25 ezer forintért? Egy amerikai favágó-influenszer kipróbálta, mit tud a Temuról rendelt gép.

Izmos törzscsuklós traktor készül Fehéroroszországban

2024. április 28. 08:10

A legújabb traktorok az 5350AG (350 LE), 5450AG (440 LE) és 5550AG (490 LE) típusjeleket viselik, és immár 13,5 literes motorokkal és 16/4-es váltókkal vannak felszerelve.

Betárolt gabona költséghatékony hő és nedvesség csökkentése síktárolókban!

2018. november 5. 12:36

Sikeres megoldás egy mobil gabonaszellőztető (Tayfun) alkalmazása, amit akár csak egy kis körzetben történő gabona szellőztetésére (gócpont kezelésre), de akár az egész síktárolónk átszellőztetésére is használhatunk.

Precíziós szárítással a százmilliós tűzkárok is megelőzhetők

2018. június 28. 09:53

Ha csapadékos a nyár, a statisztikák szerint megszaporodnak a szárítótüzek. Mindez azonban precíziós szárítással nagy eséllyel megelőzhető.

A biztonságosabb szárításért!

2020. június 16. 14:59

A terményszárítás a növénytermesztés befejező művelete, mely nélkül a terményeink java néhány nap alatt tönkremenne. Célja a szemesterményben zajló élettani folyamatok oly mértékű lassítása, hogy az a betakarítástól a felhasználásig jó minőségben tárolható legyen.

Raktározásnál fontos a rágcsálók távoltartása

2019. szeptember 23. 12:03

A rágcsálók komoly egészségügyi kockázatot jelentenek (ürülékük, tetemük veszélyes idegen anyag), ezért tárolás során a terménytől mindenképpen távol kell őket tartani.