Mi károsíthatja a mogyoró levelét?

Mi károsíthatja a mogyoró levelét?

Agrofórum Online

Mi károsíthatja a mogyoró levelét? Barna foltokat és rágásnyomokat is találtam a levelein.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Barna levélfoltosságot több kórokozó is okozhat a mogyoró levelein, melyek nekrotikus foltosság formájában jelennek meg. A kórokozók a lehullott levelekben telelnek át, így már tavasszal a bomló, előbújó kis leveleket hamar képesek megfertőzni. Megelőzése céljából a lehullott lomb összegyűjtésével és megsemmisítésével, vagy talajba forgatásával és bomlásának elősegítésével sokat tehetünk. Ezzel a művelettel a mogyorót fertőző lisztharmat következő évi fertőzése is csökkenthető, mely a vesszők mellett a fertőzött leveleken is képes áttelelni.

A mogyoró lisztharmata sokgazdás lisztharmatgomba, mintegy 25 különböző fás szárú növényfajon fordul elő. Megjelenése hazánkban nem ritka, járványos években tömegesen jelentkezik. A fehér, lisztharmatos foltok a levelek fonákán jelennek meg a nyár második felében, erősebb támadáskor az egész levélfonákot beborítják a tünetek. Augusztus közepére vagy végére erős lombhullás, levéllemez-barnulás alakulhat ki. Az esetleges kémiai védekezés tervezésekor vegyük figyelembe, hogy a mogyoró érzékeny a kéntartamú készítményekre, ezért más hatóanyagú szerek közül válasszunk.

A lombozat tavaszi kártevői közül több barkófaj is jelen lehet a leveleken, melyek nemcsak a levelek, hanem a fiatal rügyek megrágásával is okozhatnak károkat. A lepkék közül a kis téliaraszoló, a gyapjaslepke és az amerikai fehér medvelepke hernyói okozhatnak lombrágást, illetve a májusi cserebogár kifejlett alakjai egyaránt fogyaszthatják a mogyoró lombját (lambda-cihalotrin alkalmazható).

Kis jelentősége van a levélen károsítók közül a nagy mogyoró levéltetűnek, kis mogyoró levéltetűnek, de a hajtásokon, rügyeken és a leveleken egyaránt találkozhatunk szívogató egyedeikkel. A levéltetvekkel szemben a takácsatkák jelenléte a mogyoró levelein már jóval gyakoribbnak tekinthető, rajtuk több takácsatkafaj is előfordulhat. A kifejlett nőstények a bokrok tövében, száraz levelek alatt telelnek át, így először főként az alsóbb hajtásokon az erek felől kiinduló, illetve terjedő foltokat okoznak, amelyek később az egész levelet ellepik.

A mogyorókártevők elleni védekezést helyes metszéssel már ősszel kell kezdeni. A tavaszi metszés terméscsökkenéssel jár. El kell távolítanunk minden beteg vesszőt, beteg, károsodott részeket is, és ha sűrű a bokrunk, akkor ritkítanunk kell, az eltávolított részeket meg kell semmisíteni.

Hogyan lehet a korallvirágot újra virágoztatni?

2023. november 19. 10:10

Ajándékba kaptam egy korallvirágot korábban. Hogyan lehet ezt a növényt újra virágoztatni?

Veszélyben a kajszibarack

2022. április 3. 06:04

A március utolsó napjaiig kitartó, az évszaknál jóval melegebb időjárás hatására sok növény, így a csonthéjas termésű gyümölcsfák fejlődése is felgyorsult. Ezt még az országos szinten is igen erőteljes vízhiány sem tudta fékezni. A március utolsó napján kezdődő időjárásváltozás, a régóta várt csapadékos időjárás érkezése azonban néhány növényfaj, így a kajszibarack számára is súlyos mértékű növénykórtani veszélyhelyzetet eredményez.

Téli metszések a gyümölcsösben

2022. január 10. 13:37

Ahogyan a nyári zöldválogatásnak is megvan a maga szerepe a gyümölcsöskertben, úgy a téli metszésnek is helyének kéne lenni. Bár a szakma nincs teljesen egy véleményen a gyümölcsfák metszéséről, mégis a tapasztalatunk azt mutatja, hogy egy helyesen elvégzett téli metszés nagyban hozzájárul a megfelelő gyümölcsmennyiséghez és minőséghez egyaránt.

Nyári kertápolási tippek: Hogyan maradjon szép és üde a nyár végéig a kert?

2019. július 19. 07:36

Cikkünkben hasznos tanácsokat adunk, hogyan tudja megtartani kertje szépségét késő őszig, illetve Besenyei Péter műrepülő pilóta is megosztja kertgondozási praktikáit.