Házikert
Házikert

Miért fás a karalábé?

Miért fás a karalábé?

Agrofórum Online

Mondanám, hogy az erdő legyen fás és ne a karalábé, de a megoldás nem ebben rejlik. A zsenge és friss karalábét akár többször is vethetjük a kertben, ezért nem árt megismerni az igényeit.

A karalábé tipikusan az a kerti zöldség, amit kétszer is indíthatunk egy szezon alatt. Egyszer az elsőt még kora tavasszal, a másodikat a nyár közepe táján, de ekkor már szükséges lesz a földibolháktól megvédeni, mert a száraz időszakban kedvelt földibolha-csemege lesz.

Amit a karalábéról tudni érdemes

A karalábé a kezdő kiskerttulajdonosoknak is jó lesz első növényként, mert viszonylag könnyen nevelhető. Értéke a földfelszín felett lévő szára, mely megvastagodik és zsenge karalábéfejet nevel. A legzsengébb a fehér, úgynevezett vajkaralábé, másik, a lila külsejű fajták viszont jobbak betárolásra. Az év első szakaszában, így mi mindig a fehéreszöld fajtákat termesztjük, utána a lilákra térünk át a nyár közepén.

A karalábé érdekessége, hogy gumónak nevezzük köznyelvben az értékes “fejet”, de se nem gumó botanikai értelemben, se nem fej. Egyszerűen csak a megvastagodó szár.

A karalábét kétszer is indíthatjuk egy szezon alatt

Általában tavasszal palántázzuk, április-május környékén kerül ki a kertbe. A nyári változatot viszont vethetjük helyre is: gyakran a magaságyás kiüresedett helyére vetem és nagyon szépen cseperedő karalábé lesz a végeredmény.

De mitől fás a karalábé?

A kérdésre a válasz abban keresendő, hogy mi az igénye a karalábénak?

A karalábénak viszonylag kicsi a gyökere, hajtása idővel el is fásodik a talaj felett megtartva vele a fejlődő gumót.

Pont emiatt, mivel a karalábénak kicsi a gyökere, kevés talajból veszi fel a számára szükséges tápanyagot, így tápanyagban gazdag, jó víztartó-képességű talajon kell termeszteni. Ehhez érdemes talajkeveréket használni: komposztos, tőzeges keverékkel járunk a legjobban. Sok vizet igényel – főleg, ha légköri aszály is van -, hiszen a gumója csak így marad zsenge.

Mi van akkor, ha nem fejesedik, nem nő a gumó, hanem csak elnyurgul?

Sűrű ültetésnél, főleg ha árnyékba kerül, akkor a növény elkezdi a fényt keresni és ezáltal elnyurgul a gumónövesztés helyett.

Az igényei a 40×20 cm tő- és sortávolság valójában, így ha kellő helyet hagyunk a növényeknek, akkor az is segíti a gumónövesztést, mert nemcsak elférnek a növények, de nem is árnyékolják le egymást a fentebb említett okból.

Tehát a zsenge karalábénak két nagy titka van: a megfelelő talaj mellett a sok öntözés és a megfelelő térállás biztosítása.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit kell tennünk a bodzával tavasszal?

2024. május 3. 14:10

A bodzavirágokat gyakran használják szörpök és lekvárok készítéséhez, a bogyókat pedig még ennél is többféle formában.

A világ 10 legdrágább fája

2024. május 3. 09:10

A világ tíz legdrágább fája közé ritkaságok, bútornak való keményfák vagy illóolaj-tartalmúak tartoznak.

20 érdekes tény a loncról

2024. május 3. 07:10

A loncot évszázadok óta használják gyógynövényként, légzőszervi megbetegedések, emésztési problémák, sőt bőrproblémák kezelésére.

Így fiatalíthatjuk meg az orgonabokrunkat

2024. május 1. 08:10

Amennyiben felkopott a növényünk, télen erősebben visszavághatjuk egy fiatalító metszésre, így ismét megerősödhet.

Miért nőnek túl magasra és dőlnek el a szobában nevelt palánták?

2024. március 19. 04:39

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz. Miért nőnek túl magasra és dőlnek el a szobában nevelt paprika- és paradicsompalántáim?

Palántanevelés otthon? Mikor és hogyan? Mire figyeljünk?

2020. március 7. 09:17

Még sosem voltak palántáim. Érdemes laikusként is belevágni a palántanevelésbe? Mire kell figyelnem?

Mibe vessük el a magokat? - Tapasztalatok a tojástartótól a cserépig

2023. január 29. 05:37

Zero waste ötleteket keresünk és mégis eredményes magvetést szeretnénk? Akkor menjünk biztosra, és végre felejtsük már el a tojástartót.

A termőközeg és a tápoldat károsan magas sótartalmának tünetei a zöldségnövényeken

2022. december 13. 10:42

Bár az elmúlt évek egekbe szökő műtrágyaárai mindenkit a korábbinál nagyobb takarékosságra kényszerített, mégis előfordul, hogy a túltrágyázásból, a rossz öntözővíz minőségből és a vízhiányból adódóan sókártünetek jelentkeznek a növényeken.