Honnan tudjuk, hogy érett a sütőtök?

Agrofórum Online

Mikor szüreteljük a sütőtököt? Honnan tudjuk, hogy érett? Meg kell várni az első fagyokat vele?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Mint minden más növényfajnál, melynek terméseit hasznosítjuk, az érési idejét, időszakát a fajtatulajdonság, valamint a termesztésmód is nagymértékben befolyásolja. A sütőtök esetében általában már nyár végétől megkezdődik az érési időszak, mely az ősz folyamán tovább folytatódik. A termések akkor érettek a szedésre, amikor felületük kellően színeződött, az ilyen termések kocsánya száraz és kemény, valamint jellemző rájuk, hogy könnyedén, erőlködés nélkül eltávolíthatók a növényről.

Népi hagyományok szerint a tököt akkor érdemes csak szüretelni, ha a dér már megcsípte, ekkor húsa ugyanis ízletesebb lesz. A sütőtök leszedése mindig a kocsányrésszel együtt történik, melyet éles eszközzel vághatunk le legkönnyebben. Eközben arra is szükséges ügyelnünk, hogy sérülések ne érjék a termés felületét, akkor ugyanis gyorsan romlásnak indulhat. Lehetőleg olyan időt válasszunk a szüretre, amikor az időjárás száraz, hiszen ekkor terméseink felülete is tiszta marad, rajtuk nem lesznek sárfoltok, amiket még szüret után szükséges letakarítani.

A sütőtök sokféleképpen felhasználható a konyhában

A leszedés után a tökök megfelelő körülmények között sokáig el is tarthatók, tárolhatók, ha pár szempontot figyelembe veszünk. Tárolásra csak olyan termény alkalmas, mely érett, sérülésektől és betegségektől mentes. A tárolásra szánt hely lehet akár kamra, garázs vagy fészer egyaránt, a lényeg az, hogy száraz levegőjű legyen, jól szellőző, hűvös és lehetőleg fagymentes. Kissé melegebb körülmények között is tárolhatók, viszont itt eltarthatósági idejük csökkenésével kell számolnunk.

A nedves helyen tárolt tökök, főleg ha azokat egymásra helyezzük, hamar rothadásnak indulnak. Érdemes ezért a tököket inkább egymás mellé helyezni, újságpapírral, vagy akár szalmával leborított helyre. Pár hetente nem árt ellenőrizni azok állapotát, amennyiben rothadó tököt találunk, azt távolítsuk el minél hamarabb a továbbfertőzés megakadályozása érdekében. A jó feltételek biztosítása mellett ugyanis akár három vagy négy hónapig is eltárolhatók nagyobb veszteség nélkül a sütőtökök. 

A letermett meggyfát kell még idén permetezni?

2022. július 7. 04:37

Választ szeretnék kapni arra a kérdésre, hogy a letermett meggyfát kell még az éven permetezni?

Elindult a szőlőszüreti ellenőrzés

2022. augusztus 26. 10:39

Idén a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit.

Tokaj 3 hét előnyben: augusztusban kezdődhet a szüret

2018. július 18. 09:50

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Nyár végi feladatok a kertben – szürethajrában

2022. augusztus 23. 05:37

A növények terén egybecsúsztak idén a teendők, így egyszerre van fűszerszüret, gyümölcsbetárolás, a chili és más paprikafajták szedése, a paradicsom érése és egy utolsó kör uborka indítása palántáról természetesen.