22℃ 11℃
április 30. Katalin, Kitti, Zsófia, Piusz

Honnan tudjuk, hogy érett a sütőtök?

Agrofórum Online

Mikor szüreteljük a sütőtököt? Honnan tudjuk, hogy érett? Meg kell várni az első fagyokat vele?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Mint minden más növényfajnál, melynek terméseit hasznosítjuk, az érési idejét, időszakát a fajtatulajdonság, valamint a termesztésmód is nagymértékben befolyásolja. A sütőtök esetében általában már nyár végétől megkezdődik az érési időszak, mely az ősz folyamán tovább folytatódik. A termések akkor érettek a szedésre, amikor felületük kellően színeződött, az ilyen termések kocsánya száraz és kemény, valamint jellemző rájuk, hogy könnyedén, erőlködés nélkül eltávolíthatók a növényről.

Népi hagyományok szerint a tököt akkor érdemes csak szüretelni, ha a dér már megcsípte, ekkor húsa ugyanis ízletesebb lesz. A sütőtök leszedése mindig a kocsányrésszel együtt történik, melyet éles eszközzel vághatunk le legkönnyebben. Eközben arra is szükséges ügyelnünk, hogy sérülések ne érjék a termés felületét, akkor ugyanis gyorsan romlásnak indulhat. Lehetőleg olyan időt válasszunk a szüretre, amikor az időjárás száraz, hiszen ekkor terméseink felülete is tiszta marad, rajtuk nem lesznek sárfoltok, amiket még szüret után szükséges letakarítani.

A sütőtök sokféleképpen felhasználható a konyhában

A leszedés után a tökök megfelelő körülmények között sokáig el is tarthatók, tárolhatók, ha pár szempontot figyelembe veszünk. Tárolásra csak olyan termény alkalmas, mely érett, sérülésektől és betegségektől mentes. A tárolásra szánt hely lehet akár kamra, garázs vagy fészer egyaránt, a lényeg az, hogy száraz levegőjű legyen, jól szellőző, hűvös és lehetőleg fagymentes. Kissé melegebb körülmények között is tárolhatók, viszont itt eltarthatósági idejük csökkenésével kell számolnunk.

A nedves helyen tárolt tökök, főleg ha azokat egymásra helyezzük, hamar rothadásnak indulnak. Érdemes ezért a tököket inkább egymás mellé helyezni, újságpapírral, vagy akár szalmával leborított helyre. Pár hetente nem árt ellenőrizni azok állapotát, amennyiben rothadó tököt találunk, azt távolítsuk el minél hamarabb a továbbfertőzés megakadályozása érdekében. A jó feltételek biztosítása mellett ugyanis akár három vagy négy hónapig is eltárolhatók nagyobb veszteség nélkül a sütőtökök. 

NÉBIH: ellenőrzik a mustfokot!

2021. szeptember 16. 11:09

A hatóságok 2021-ben, a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben. Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2019. szeptember 30. 09:03

Az eddigi átlagtermés 80-90 mázsa, a fehér szőlőket 19-19,5-es, a kék szőlőket 20 feletti mustfokkal szüretelik, így musterősítésre valószínűleg nem lesz szükség Szekszárdon.

A kajszibarack is „előresietett”, már javában szedik a termesztők

2024. június 17. 10:10

Bár a minőséggel egyelőre nincs probléma, a mennyiséget ebben az évben is jelentősen befolyásolták a tavaszi fagyok.

Hamarosan kiderül milyen lesz a 2019-es évjáratú bor

2019. szeptember 1. 13:33

Az elmúlt évek nemzetközi sikerei, a több tucatnyi díj, elismerés bizonyítja, hogy a hat magyar borrégióban minőségi munka folyik.