Mikor érett a birsalma? A szüretelését mikor és hogyan lehet megkezdeni?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
Kedvelt, egyre elterjedtebb gyümölcs a birsalma, birskörte (Cydonia oblonga), mondhatni divatba jött. A rózsafélék családjába tartozó birsalma közeli rokona az alma, számos tulajdonságuk megegyezik vagy hasonló, kártevőik, betegségeik többsége is azonos. Későn érő gyümölcsféle, hazánkban is sok fajtáját termesztik, azok érési ideje fajtától függően szeptember és október hónapokra esik. Az érési időt a fajtán kívül meghatározza az adott év éghajlata, a termesztési, termőhelyi viszonyok is. Az idei forró nyár az almafélék gyümölcsfejlődését felgyorsította, a szokásosnál korábbi szüretet indukált. A birsfáknak sekélyek a gyökerei, rendszeres öntözéssel lehet csak biztonságosan termeszteni, az öntözés viszont az érést késlelteti, kitolja.
Birsalma érése és szüretelése
Az érettség megállapítása a gyümölcs külső és belső tulajdonságai alapján történik. A birsalma, mint az alma és körtefélék, utóérő gyümölcs, nem teljes, hanem félérett állapotában szüretelik le, és tárolás során fejezi be a gyümölcs az érés folyamatát. Ez jellemző a kereskedelmi forgalomba kerülő árúnál. Házikertben lehetséges megoldás a birseket a fákon hagyni a teljes beérésig, hiszen ott néhány fáról van szó csupán, azok érési folyamatát könnyebben figyelemmel lehet követni. A birs jellegzetes íze, illata, aromája és cukortartalma a fán beérett gyümölcsnél optimális. Hátránya ennek a módszernek, hogy az érett gyümölcsök szél hatására könnyen hullanak, az ütődés helyén a gyümölcs húsa megbarnul, romlásnak indul, ilyen állapotában csupán gyors feldolgozással menthető meg. A gyümölcs érzékeny a nyomásra, barnulási folyamat indul meg annak helyén a húsában.
Érettség jele héjának színváltozása, a zöld szín világosodni, majd halványan sárgulni kezd. Ebben az állapotában ajánlott a termés szüretelése. Az érett gyümölcs eléri a végleges méretét, már nem gyarapodik a súlya, a birsre jellemző illatanyagokat bocsát ki a héján keresztül. A birsfajták illat- és aromatartalma különböző, vannak erősen illatos, karakteres ízű fajták, ezek félérett állapotukban is már mutatják ezeket a tulajdonságaikat. Az érett birsalma húsa sárgás, korábbi kemény húsa kissé megpuhul, magjainak héja sötét. A gyümölcsöket fedő jellegzetes dús, puha, molyhos szőrzet éréshez közeledve lekopik a héjról.
A végső gyümölcsminőséget alapjaiban határozza meg a helyes szüreti időpont megválasztása. A korán leszedett birsalma tárolás alatt sem tudja befejezni az utóérést, nem színesedik be, a gyümölcshúsa megfonnyad, nem alakulnak ki az ízei, nem cukrosodik be a húsa. Az elkésett szüretet igen gyors utóérés követi, megpuhul a gyümölcshúsa és gyorsan megbarnul. A birsalmák általában decemberig, ideális esetben januárig tárolhatók, a tárolhatóság tartamát az optimális tárolási hőmérséklet (+2 °C) és a 90% vagy magasabb páratartalom segíti. Házikerti viszonyok között ilyen paraméterek nem biztosíthatók.
Tárolás alatt jelenik meg a birs moníliás termésrothadás betegsége, mely a héjon keletkezett sérülés alatt indul meg. A monília gombaspórái már korábban a gyümölcsbe kerülnek, benn tartózkodnak, és az érési folyamat során a gyümölcshús savtartalmának csökkenése és cukortartalmának fokozódása indítja el szaporodásukat, ekkor gyorsul fel a barna lágy rothadás. Igen súlyos kárt tud előidézni. Megelőzésének érdekében a tárolt gyümölcsöket rendszeresen át kell válogatni. Megjelenésekor, már nem lehet ellene védekezni más módon, mint a károsodott termések beteg részeinek kivágásával, és az ép részek gyors feldolgozásával.