Ház, táj blog

Mihez kezdjünk az éretlen paradicsommal?

Agrofórum Online

Hirtelen ránk köszöntött a hűvös ősz, ami nem fogja hagyni, hogy minden paradicsomunkat éretten szüreteljük le a kertben. Az éretlen paradicsombogyók a komposzton is jó helyen lesznek, de vajon nem lehetne a konyhában is felhasználni őket? Íme néhány ötlet!

Idén elég sok paradicsomunk fog zölden a növényeken maradni, és elgondolkodtunk, hogy hogyan tudnánk hasznukat venni a konyhában. A legszimpatikusabb ötleteket gyűjtöttem össze ebben a cikkben – nézzük, mi minden készülhet az éretlen, zöld színű paradicsombogyókból!

Készítsünk belőle savanyúságot!

Ehhez szükségünk lesz 2 kg éretlen, közel azonos méretű, egészséges (nem sérült) paradicsombogyóra, 1 l vízre, 1 dl 20%-os ecetre, 5 babérlevélre, sóra, fekete borsra, szegfűszegre, mustármagra vagy korianderre és 1 g szalicilre vagy nátrium-benzoátra.

A paradicsombogyókat alaposan megmossuk, majd beletesszük egy nagy üvegbe. Hozzáadjuk a vízhez a fűszereket, és fél óráig együtt forraljuk. Ezután levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az ecetet és a szalicilt/nátrium-benzoátot. Megvárjuk, amíg a lé kihűl, majd ráöntjük az üvegbe rakott paradicsomokra. Zárjuk le légmentesen az üveget, és fogyasszuk el húsos ételek mellé, vagy egy gazdag szendvicsbe is tehetünk alapanyagként!

Paradicsomlekvár?

A zöld paradicsomból készült lekvárhoz szükségünk lesz a bogyók súlyához mérten (tehát minden 1 kg után) 50 dkg kristálycukorra, és ízlés szerint az alábbi fűszerek bármilyen kombinációjára: citromhéj, fahéj, szegfűbors, szegfűszeg és reszelt gyömbér.

Megmossuk és megfőzzük a zöld bogyókat. Miután megfőtt, leöntjük róla a levet és átpasszírozzuk a megfőtt paradicsomot. Lassú tűzön forraljuk, míg össze nem sűrűsödik. A legvégén (utolsó 10-15 perc) hozzáadjuk a fűszereket, majd beletesszük egy fertőtlenített, tiszta üvegbe. Kristálycukorral gazdagon megszórjuk a tetejét, majd lezárjuk, és egy napig száraz gőzben tároljuk.

Készítsünk az éretlen paradicsomból lekvárt, salátát vagy savanyúságot!

Gyorsan elkészíthető: sült zöld paradicsom

Ez a különleges vendégváró finomság 20 perc alatt elkészül, lássuk, mire lesz szükségünk hozzá: 20 dkg zöld paradicsom, 3 dl napraforgóolaj, 2 evőkanál tej, 2 tojás, 5 dkg finomliszt, 1 evőkanál fokhagymapor a liszthez, 10 dkg zsemlemorzsa, amihez 1 csipet fűszerpaprikát és 1 csipet borsot is adunk, ezen kívül só, bors ízlés szerint.

A sült paradicsomokhoz érdemes mártogatóst készíteni, amihez 180 g tejfölt, 6 evőkanál majonézt, 1 db zúzott fokhagymát, egy fél citrom levét, sót és borsot készítsünk elő.

Megmossuk a paradicsomokat, és vékony (1 cm-nél kisebb) szeletekre vágjuk a bogyókat. A panírozáshoz szükségünk lesz a fokhagymaporos lisztre, a tejjel felvert tojásra, és a fűszeres zsemlemorzsára. A paradicsomszeletek mindkét oldalát megsózzuk és borsozzuk, majd sorban belehengergetjük a lisztbe, a tojásba és a zsemlemorzsába. A panírozás vége felé felhevítünk egy ujjnyi vastag olajat, és elkezdjük sütni a szeleteket. Kb. 3-4 percre lesz szükség ahhoz, hogy egy oldala megsüljön a gerezdeknek. Az elkészült paradicsomok alá fektessünk papírt, ami felszívja a felesleges olajat. Miközben mind elkészül, készítsük el a mártogatóst, és tálalásig tegyük a hűtőbe. Frissen, forrón vagy kissé kihűlve is tálalhatjuk a sült paradicsomot.

Salsa zöld paradicsomból

Ez a recept is nagyon tetszett, hasonló az előzőhöz – érdemes lehet mindkettőt kipróbálni. Amire ehhez a fogáshoz szükségünk lesz: 50 dkg zöldparadicsom, 3 evőkanál olívaolaj, 0,5 citromból nyert citromlé, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika és koriander ízlés szerint, 1 csokor petrezselyem.

A zöld paradicsombogyókat félbevágjuk és megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket. Az egészet megforgatjuk az olajban, és ízlés szerint fűszerezzük (a petrezselymet és a koriandert később adjuk hozzá). Sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk a zöldségeket, majd grillfokozaton, kapcsolt 200 oC-ra előmelegített sütőben kb. 15 percet sütjük őket. Ezt követően aprítóba tesszük és hozzáadjuk a petrezselymet és a koriandert. Az egészet leturmixoljuk, majd kevés citromlével savanyítjuk, szükség szerint sózhatjuk még. Ezután hagyjuk kihűlni, majd pár órára hűtőbe tesszük. Tortillachips mellé tálaljuk.

Az éretlen paradicsomot csak feldolgozást követően fogyasszuk!

Különleges paradicsomsaláta

Igazi különlegessége lehet a hétvégi ebédnek vagy vendégváró vasárnapnak a főtt, zöld paradicsomból készült saláta. Fontos, hogy egy napig állni kell hagyni a készítése közben, erre figyeljünk, amikor tervezünk vele! Ehhez szükségünk lesz az éretlen paradicsomhoz kilogrammonként 1 nagy fej vöröshagymára, a léhez literenként 3 cl 10%-os ecetre, 5-10 dkg kristálycukorra, 1 csokor friss kaporra és sóra.

Alaposan megmossuk a paradicsomot, és megtisztítjuk a csumájától. Felszeleteljük őket körülbelül azonos vastagságú szeletekre. Felvágjuk mellé a hagymát is, majd az egészet egy nagy tálba tesszük. Megsózzuk, összeforgatjuk, majd lefedjük az edényt, és egy egész napig állni hagyjuk benne. Másnap elkészítjük a vízből, ecetből és cukorból a salátalevet, felforraljuk, majd beletesszük a hagymás paradicsomot. Együtt az egészet felforraljuk, éppen csak egy pillanatra, majd kiszedjük a paradicsomokat és lecsepegtetjük. A paradicsomszeleteket tiszta üvegbe tesszük, a leszűrt levet pedig hozzáöntjük az ecetes léhez, felforraljuk, majd ráöntjük a paradicsomra.

Először csak lazán lekötjük az üveget, mert a paradicsom másnapig megszívja magát lével, így azt utána kell pótolni addig, amíg a lé elfedi a paradicsomokat. Ezt követően légmentesen lezárjuk az üveget, és bármikor fogyaszthatjuk.

Jó tudni!

Ha úgy alakul, hogy a leszedett éretlen bogyókat nem tudjuk rögtön felhasználni, akkor száraz, hűvös kamrában vagy a hűtőben is eltárolhatjuk ezeket addig, amíg nem dől el a sorsuk.

Nagyon-nagyon fontos, hogy nyersen semmi esetre se fogyasszunk éretlen paradicsomot, mert az egyrészt mérgező vegyületeket tartalmaz (pl.: szolanin és tomanin nevű alkaloidokat), amelyek védik a még éretlen zöldséget a kártevőktől, másrészt – köszönhetően ezeknek az anyagoknak, – igen kevés élvezeti értéke van a nyers bogyóknak keserű ízük miatt! A biztonság kedvéért az éretlen paradicsomot mindig feldolgozva, és sosem „zöldségként, nyersen” fogyasszuk!

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

Helyezzünk ki fészekalapanyagot a madaraknak!

2025. április 8. 05:40

A megfelelő fészekanyag összegyűjtése energia- és időigényes feladat a kertünkben fészkelő madarak számára is, éppen ezért már ezekben a hetekben is kevesebb idejük van a leendő madárszülőknek eleség után nézniük.

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen II. rész

2025. március 28. 05:40

Milyen hibák miatt válhat büdössé a komposzt? Mit szabad adni a gilisztáknak, és mi tilos?

Különleges formák a paradicsomok világában

2019. március 31. 06:37

Előző, paradicsomtermesztéssel foglalkozó írásomban bemutattam a paradicsomfajták csoportosításának egy módját, mostani írásomban egy újabb csoportosítási lehetőség, mégpedig a termés alakja szerinti rendszerezést mutatom be.

Az agyműködést javíthatja egy újfajta paradicsom

2024. április 9. 07:10

A „GABA" elnevezésű hatóanyag világszerte jelentős figyelmet kapott, mivel képes az idegek működésének kiegyensúlyozására és a stressz csökkentésére.

Így érleljük be az ősszel még zöld paradicsomokat, paprikákat!

2022. szeptember 26. 05:37

A paradicsom és a paprika is utóérő, de az igazán finom ízekhez és színekhez érdemes a növényen beérlelni mindent még időben.

Hogyan előzzük meg a paradicsom bogyóinak repedését?

2024. augusztus 27. 04:36

Felrepednek a kertemben termesztett paradicsombogyók. Hogyan előzhetem meg ezt a kedvezőtlen jelenséget?