Agrárgazdaság

Megegyeztek a román gazdák a Tereos cukorgyár megvásárlásáról

Agrofórum Online

A Tereos francia cukorgyártó cég közölte, hogy megállapodásra jutott egy román gazdálkodó csoporttal a helyi cukorüzletág eladásáról, kevesebb mint egy hónappal azután, hogy bezárnák ott a gyárat, mert a tárgyalások egy a potenciális vevővel kudarcba fulldatak.

„Elvi megállapodásunk van a gazdálkodók egy csoportjával, hogy átvegyék a romániai üzletet” – mondta a Tereos szóvivője a Reutersnek, megerősítve a helyi médiában megjelent információkat. A Tereos több mint egy éve próbálja értékesíteni veszteséges romániai tevékenységeit egy széles körű hitelállomány-leépítési stratégia részeként.

A Ludusban található gyár Románia két utolsó cukorfeldolgozó üzemének egyike. Megszenvedte az ágazat a cukorrépával beültetett területek folyamatos csökkenését az országban. 60 000 tonna cukorkapacitású volt az üzem, de az elmúlt években jelentősen csökkent a mennyiség – mondta a Tereos szóvivője. A végleges bezárását 2023 elejére tervezték.

„Az első lépés megtörtént, jó úton járunk, és a gyár újra megnyílik” – mondta az Agerpres állami hírügynökségnek Teodor Aflat, aki 8000 hektáron gazdálkodik a közép-romániai Szeben megyében.

A Tereos üzemének megvásárlásában, mielőtt a már említett tárgyalások összeomlottak volna, a román Scandia Food konszern volt érdekelt, amely aktívan keresi a potenciális felvásárlásokat üzleti tevékenysége megszilárdítása érdekében.

Andrei Ursulescu vezérigazgató a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a Scandia Food látni akarta a gyártási folyamatot, hogy elvégezze az értékelést, és hogy a Tereos által kért ár viszonylag magas volt véleményük szerint.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Cukorellátás saját termelésből – érdemes?

2018. augusztus 24. 08:04

Az uniós cukorkvóta eltörlése óta időről-időre felmerül új cukorgyár építésének ötlete. Az OTP agrárszakértői a hazai cukorrépa- és cukortermelés perspektíváinak bemutatásával, illetve a globális piaci trendek elemzésével adják meg a választ, érdemes-e a belevágni a cukorgyártás hazai fejlesztésébe.

A minőséggel nincs baj, de kevesebb lehet az idei cukorrépatermés

2017. szeptember 25. 12:46

Bár az ágazatra vonatkozó uniós kvótarendszer megszűnik, nem várható nagyobb fellendűlés.

Megszűnik a cukorkvóta

2017. szeptember 19. 09:34

Megszűnnek szeptember végén az 1968. óta érvényben lévő, a cukortermelést korlátozó uniós szabályok.

Egymillió tonna cukorrépát dolgoztak föl a zentai gyárban

2015. január 7. 09:38

A zentai cukorgyár az év első napjaiban, január 3-án este befejezte a 2014-es termésű cukorrépa feldolgozását.