Házikert
Házikert

Verziók rovarhotelre: így készítsünk egyszerűen rovarhotelt

Verziók rovarhotelre: így készítsünk egyszerűen rovarhotelt

Agrofórum Online

A barkácsboltokban és kertészetekben szebbnél szebb festett, kicsinosított rovarhoteleket lehet kapni. Változatosságuk hasonló, mint a madáretetőké. Inkább dekorációk, mint a funkciónak megfelelő rovarhotelek. Íme pár ötlet, hogyan készíthetünk otthon valódi rovarhotelt!

Bújva az internetet rengeteg jó ötletet találtam az elmúlt időszakban rovarhotel variációkra. Engem főleg a természetesnek látszó és a kertbe illeszthető, természetközeli megoldások érdekeltek, mert gyakorlott kertészmérnökként és a növényvédelemben jártasként tudom, hogy akármibe a rovarok sem költöznek be.

Milyen alapanyagokból dolgozzunk?

Az egyik fő alapszabály, hogy minél természetesebb, annál jobb. Egy kertben rengeteg olyan alapanyag van, ami hasznunkra lehet rovarhotel építésénél. Gondoljunk itt a metszések utáni  ágakra, gallyakra. A száraz fűkaszálékra, szénára, szalmára, törött agyagcserepekre vagy akár a bontott téglára.

Egy kertben rengeteg olyan alapanyag van, ami hasznunkra lehet rovarhotel építésénél (fotó: Pinterest)

Kell festeni, hogy dizájnosabb legyen? Azt gondolom semmiképp! A rovarokat hamarabb vonzza egy természetes anyag, mint egy festett, lakkozott felület. Minél jobban a természetes anyaghasználat felé megyünk el, annál hatékonyabb lesz maga a rovarhotel is.

Formák, kivitelezések és dizájnötletek

A rovarvilágban elképesztő mennyiségű dizájnötlet rejtőzik, nézzük csak meg a darazsak otthonát, a méhek kaptárát, a pókok hálóját. Ezt viszont egy rovarhotelbe aligha kell kivitelezni, viszont ha játszunk egy kicsit a formákkal, akkor ízléses és a kerthez is illeszkedő rovarhoteleket építhetünk.

Nem kell feltétlenül túlbonyolítani (fotó: Pinterest)

Alapvetően egy nagy szénaboglya, egy ágakból megrakott kupac és egy nagy adag lomb is rovarhotel a természet nemes egyszerűségében. De a kertépítészetben meg vannak az eszközeink arra, hogy a rendezett kertünkbe mindkét fél számára csinos rovarhotelt varázsoljunk.

Ha van sok bontott téglánk, akkor rakjuk egymásra őket, mintha egy fatárolót akarnánk építeni, polcokat kialakítva, kis fakkokra bontva. A kis fakkokba gyűjthetünk faágakat, gallyakat, lyukakkal megfurkált farönköket is tehetünk bele. Ugyanígy a felszeletelt bambuszdarabok is betehetők a kis fakkokba. Nem kell túlbonyolítani.

A rovarhotel tetejét pozsgásokkal és mohával be is ültethetjük (fotó: Pinterest)

Ha a téglaépítményünket úgy alakítottuk ki, hogy a teteje síkban van, akkor pozsgásokkal és mohával be is ültethetjük, így egy extenzív zöldtetős rovarhotelben telelhetnek át a rovarok.

Minden rovar más “ajtót” szeret

Ha igazán profi rovarhotelt készítenénk, akkor nem árt ismerni a rovarok szokásait is, ki milyen helyen szeret telelni! A katicabogarak például egy szalmával kitömött részbe hamarabb bújnak bele, mint egy nagy farönk fúrt lyukaiba. Az ilyen furatokba inkább a méhek költöznek be télre. Ugyanígy a majdnem teljesen zárt helyekre a lepkeféléket várhatjuk, de a fülbemászóknak a legnagyobb örömöt egy rácsozat mögé rejtett tobozkupac fogja jelenteni.

Kiemelt kép: Pinterest

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy kicsi kert is lehet növényzetben gazdag és színes

2024. július 2. 05:40

Hogyan lehet játszani a terekkel és mitől lesz biodiverz egy olyan kert is, mely alig két ágyásból áll? Nézzünk egy esettanulmányt, hogy mi hogyan oldottuk meg!

Hidrovetés, a leghatékonyabb füvesítő módszer

2024. június 30. 16:10

Első blikkre úgy tűnhet, mintha egy kerti slagból zöld festékkel permeteznék be az utcafrontokon futó földterületeket, kvázi egyfajta műfüvet utánozva ezzel. Ám ez nem festék, hanem valódi fűmag, és a bepermetezett helyeken nem sokkal ezután elképesztő pázsit nő!

Fűszernövények a kertben: ültessük őket júliusban!

2024. június 30. 12:10

A július általában nem az ültetés ideje. Viszont fűszernövények telepítéséhez éppen ideális, hiszen ekkor fejlődnek a legjobban.

11 jel, ami arra utal, hogy egy fát jobb lenne kivágni

2024. június 29. 16:10

Ha beteg egy fa a kertben, a legtöbb esetben elgondolkodunk azon, hogyan meg lehet-e menteni. Vannak biztos jelei, ha már nincs esély rá.

Így készül a dézsató!

2023. július 30. 06:40

Aki szeretne otthon hangulatos kerti tavat készíteni, de nincs hozzá elegendő helye, akkor készíthet könnyedén dézsatavat!

Van-e teendőm januárban a kertben?

2022. január 4. 05:36

A kerti szezon általában legkésőbb decemberben véget ér, hiszen a kert már ekkor felkészül a pihenésre, a hideg és hosszú téli napokra. A szorgalmas kertésznek ebben az időszakban van lehetősége egy hosszabb pihenőre, viszont pár feladatról ekkor sem szabad megfeledkeznie.

Így készül raklapból: az önöntözős magaságyás

2021. február 22. 09:14

Mi értelme van az önöntözős magaságyásnak? Netán lehet raklapból is készíteni? Hogyan készül és saját barkácseszközökkel is kivitelezhető? Erre adunk most sok tippet, mi hogyan készítettük el saját önöntözős magaságyásainkat!

Egész nyáron díszítő növények, melyeket akár még most is el lehet ültetni

2023. augusztus 13. 12:10

Amikor biodiverz kertet tervezek, mert többnyire ilyenekkel foglalkozom, akkor az egyik fontos tényező az, hogy virágzási időn kívül is legyenek olyan növények a kertben, melyek rendelkeznek valamiért díszítő értékkel.