Házikert

Útmutató a fák és a cserjék őszi metszéséhez

Agrofórum Online

Az őszi metszés nagy mértékben befolyásolhatja a növényeink következő évi növekedését. A megmetszett fák és cserjék egészségesek, erőteljesek és stabilak maradnak, valamint megakadályozzák, hogy a nagyméretű fajták átvegyék az uralmat a kertben. Az ősz tökéletes évszak a metszésre!

A lombhullató növények ősszel elhalványodnak és „álomba szenderednek”, hogy energiát takarítsanak meg a hideg hónapok alatt. Egy kis metszés segítségével azonban a bokrok és fák tavasszal megerősödve térnek vissza – és remélhetőleg elkerülik azt is, hogy a téli szélviharok és a kemény fagyok hatására eltorzuljon a formájuk, vagy elveszítsék az ágaikat.

A metszéssel az esetleges sérüléseket és betegségeket is eltávolíthatjuk, mielőtt azok továbbterjednének, és a növények méretét és alakját is rendbe tehetjük, amennyiben ezt szükségesnek látjuk. A visszavágott cserjék és fák között ráadásul télen több fény jut a kertbe, ennek pedig a többi növény is hasznát veszi.

Első teendőként vegye számba, melyek azok a növények a kertjében, amiket mindenképp meg kell metszenie. Ne vágjon bele csak úgy, és ne kezdjen el ágakat vagdosni koncepció nélkül. Ez ugyanis asszimmetriát, lyukakat és torz fákat eredményez. A lombhullató fákat és cserjéket minden ősszel enyhén vissza kell metszeni. Az örökzöld fáknak ritkán van szükségük nagyobb beavatkozásra, de nyár végén eltávolíthatja az elhalt vagy sérült ágakat.

A legtöbb fa és cserje igényli az őszi metszést, de egyes fajták a késő téli metszést kedvelik – erre a rózsa a legjobb példa. Ha bizonytalan valamiben, keressen rá az interneten az adott növényére vonatkozó metszési időre.

AMIRE SZÜKSÉGE LESZ

A metszéshez szükséges eszközök:

  • Kertészkedésre alkalmas kesztyű
  • Metszőolló
  • Ágvágó
  • Fűrész

Egy rossz pengéjű metszőolló egyenetlen vágási felületet eredményez, ami árthat a növénynek és melegágya lehet a sérülés mentén kialakuló fertőzéseknek. Ennek elkerülése érdekében minden használat után tisztítsa meg a pengéket olyan fertőtlenítőszerrel, amely elpusztítja a baktériumokat, így nem kell amiatt aggódnia, hogy azok elterjednek a kertjében.

A magasabb növények és a puhább ágú bokrok esetében olyan ágvágó ollót válasszon, amelynek hosszú nyele van, hogy nagyobb legyen a hatósugara. A nagy ágak eltávolításához egy éles fűrészre is szüksége lehet.

HOGYAN KELL A FÁKAT ÉS BOKROKAT MEGMETSZENI?

ELSŐ LÉPÉS

Mielőtt elkezdené, döntse el, milyen formát szeretne elérni. A fák esetében a borospohár vagy serleg körvonalára, a bokrok esetében pedig a szimmetrikus formára törekedjünk. Az a legjobb, ha a növény természetes alakjával dolgozunk, és olyan harmonikus formára törekszünk, amely beleillik a rendelkezésre álló terület képébe.

Egyszerre mindig csak egy ágat távolítson el, és gyakran lépjen hátra, hogy ellenőrizze a munkáját. Ha már elkészült, késő lesz meggondolnia magát! Ha egy egész ágat távolít el, vágja vissza a törzsig, ne hagyjon csonkot a levegőben.

MÁSODIK LÉPÉS

Ha megkurtít egy ágat, mindig közvetlenül egy egészséges rügy, rügypár vagy oldalhajtás fölött vágja le. Ez azért fontos, mert a következő rügyből új ágak fognak nőni a vágási pont alatt.

Törekedjen arra, hogy a vágás és a rügy között legalább 0,5 cm távolság legyen. Ha túl közel vág bele a fába, megsértheti a rügyet, ha viszont túl nagy távolságot hagy, a felesleges ág elrothadhat, ezáltal a növényt fertőzéseknek teheti ki.

HARMADIK LÉPÉS

Próbálja meg az ágat egy kiálló rügyig visszavágni. Ha olyan rügyet választ, amely befelé néz, akkor az összes új ág a fa közepe felé fog nőni, amitől a fa kuszának és rendezetlennek fog tűnni.

Ha teheti, a vágást 45 fokos szögben végezze, hogy a nedvesség ne gyűljön össze a sebben. Ez segít a gyorsabb összezáródásban. Ügyeljen arra is, hogy elkerülje azokat az ágakat, amelyeken fészkek vannak – lehet, hogy a madarak jelenleg nem használják őket, de sok faj évről évre visszatér ugyanabba a fészekbe.

A NAGYOBB ÁGAK ELTÁVOLÍTÁSA

Ezt a munkafolyamatot a legegyszerűbb fokozatosan, egy éles fűrész segítségével elvégezni. Először távolítsa el az ág nagy részét, és vágja le 20 cm-re onnan, ahol a törzsbe csatlakozik. Ezután távolítsa el a megmaradt csonkot.

ELSŐ LÉPÉS

Az a legjobb technika, ha a vágást mindig alulról kezdi. Először egy apróbb vágást ejtsen az ág alján, majd felülről vágjon bele a fába, egészen az alsó vágásig. Ez megakadályozza, hogy a kéreg felszakadjon, amikor az ágat lefűrészeli.

MÁSODIK LÉPÉS

Miután eltávolította az ág első részét, távolítsa el a csonkot ugyanezzel a technikával. A vágást ferdén lefelé és a törzstől távolodva végezze el, hogy az esővíz ne gyűljön össze a vágás felületén és ne okozzon rothadást.

NE FELEDJE…

A metszés befejezése után nem szükséges sebfestékkel lezárni az eltávolított ágak helyét, kivéve, ha szilva- és cseresznyefákat metszünk.

Győződjön meg róla, hogy eltávolította a gyenge, egymáshoz tapadó, befelé növő vagy egymást keresztező ágakat, majd vágja vissza a túlburjánzott részeket, hogy a fa alakja harmonikus legyen. Ha minden rendben van, a megmetszett fák és cserjék készen állnak a télre.

A metszés egyszerű őszi feladat, amely megvédi növényeit a tél folyamán, és segít megóvni kertjét a betegségektől, így mindenképpen megéri! Nézze meg, hogy melyek azok a növények, amelyeket most kell rendbe tennie, és melyek azok, amelyeket a szezon egy kicsit későbbi szakaszában is ráér visszavágni.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

Mit jelent a vízbiztonság a kertben?

2024. október 16. 05:40

Vízbiztonság alatt elsősorban a víz megtartását értjük, amikor a lehető legtöbb vizet megpróbáljuk a talajban és/vagy tárolókban minél hosszabb ideig megőrizni.

Hogyan gondozzuk ősszel és télen a szobanövényeket?

2024. október 15. 11:10

Meleg, száraz és sötét – ezekkel a körülményekkel kell a szobában tartott növényeknek télen megbirkózniuk. Hogyan segíthetjük a túlélésüket?

Mit kell tenni a gyümölcsfák moníliával fertőzött hajtásaival?

2023. május 7. 04:36

Kérem segítségüket kérdésem megválaszolásában: Mit kell tenni a gyümölcsfák moníliával fertőzött hajtásaival?

Kerti kalendárium - márciusi teendők a házikertben

2020. március 15. 06:36

Lebilincselő hónap a március, tele meglepetésekkel, amiből reméljük, idén a legtöbb pozitív lesz. Használjuk ki a kerti munkákhoz alkalmas időjárást ebben a hónapban is, lássunk neki a gyümölcsös, a veteményes és a dísznövények körüli teendőknek!

Miként metsszük meg tavasszal a gyümölcsfáinkat?

2023. március 1. 04:39

Szaktanácsukat kérem arra vonatkozóan, hogy miként metsszük meg tavasszal a termő gyümölcsfáinkat?

Miért nem terem nálam sem az őszibarackfa, sem a sárgabarackfa?

2023. november 3. 04:39

Érdeklődöm, hogy meg tudnám-e menteni az őszi- és sárgabarackfámat, melyek kb. 4-5 évesek? Az őszibarack már egyszer virágzott, volt rajta 30 szem barack, de kb. 2 cm-es méretnél lehullott minden termés. Azóta nem virágzik, nem terem, a fa kérge kicsit szürkés. A sárgabarackfa is egyszer virágzott, termés nem volt rajta.