Házikert

Fekete paradicsom: egy újdonság, amit házikertben is érdemes termeszteni

Agrofórum Online

A fekete paradicsomot a régóta elfeledett vadparadicsomból hozták létre, és egy teljesen új íz, és egy újfajta "paradicsomélmény" lett a sok évnyi keresztezések eredménye. Itt nem genetikai módosításról van szó, hanem keresztezéses nemesítésről.

A fekete paradicsom nagyon hasonlít formájában a közönséges, már megszokott paradicsomra, de íze és színe is teljesen más. Fűszeres és igen karakteres ízvilágú, valaki vagy nagyon szereti, vagy nem hajlandó megenni. Annyiban érdekes még a fekete paradicsom fajtaként, hogy nemcsak teljesen éretten fogyasztható, mint a klasszikus paradicsomfajták, hanem féléretten is akár. Ez a nemesítés egyik fő iránya volt a keresztezések során.

Kumato, vagyis a fekete paradicsom

Mikor a fekete paradicsomról kutattam az interneten és a szakmai leírásokban, akkor rengeteg hasznos dolgot találtam. Például jótékony egészségügyi hatásairól is rengeteget lehet olvasni, segíthet az elhízás megelőzésében, de írtak a cukorbetegségre gyakorolt jótékony hatásáról, sőt még a rákmegelőzés kapcsán is említésre került. Hogy a svájci szakemberek a nemesítés során ezt is alapcélnak vették, ezt nem tudni, de ha tényleg olyan hatással bír, ahogy a leírásokban található, akkor méltó helyet kéne elfoglaljon a kertünkben is.

A fekete paradicsom másik neve a kumato, melynek az egyik fő érdekessége, hogy bármely érési állapotban fogyasztható. Ez azoknak lesz jó hír, akik szeretik a zöld paradicsomból a savanyúságot, mert így akkor az élvezet is megmarad, és nem kell aggódni a kellemetlen, burgonyafélékre jellemző káros vegyületektől sem.

Hogyan néz ki a kumato?

A gyümölcs héja szinte fekete, de lehet kapni kevésbé fekete vagy „mosott fekete” színeket is már. A belseje az eredeti kumatonak ugyanolyan piros, mint a közönséges paradicsomé, de ebben is vannak már mutációk, mert rengeteg fekete, zöldesfekete vagy pirosas-fekete húsú fajtát lehet találni.

A gyümölcs héja szinte fekete, de lehet már kapni kevésbé fekete kumatot is (fotó: Pexels)

Mielőtt a mutáció szótól megijednénk, ez jelen esetben egy jó irányt jelent, hiszen beltartalomban is gazdagabb lett a növény. Magasabb az antioxidáns-tartalma és a színanyagok tekintetében is dúsabb lett.

Eleinte sötétzölden indulnak a bogyók, majd így zölden növekedik, és az érés vége felé kezd el igazán feketedni a termés.

Hogyan termeszthető a fekete paradicsom?

A fekete paradicsom alapvető igényei nem térnek el a megszokott paradicsomfajtáktól, de növekedési erélye igen nagy, ezért támrendszert kell neki kialakítani.

Mivel a termések mérete is igen nagy, így azok súlya miatt is indokolt, hogy erős támasztékot adjunk a növénynek, hogy a hajtások ne hasadjanak le a súlyos termések alatt.

Mivel fekete színűre érik, ezért fontos, hogy árnyékba véletlenül se ültessük! Míg egy klasszikus paradicsom akár el is lehetne egy félárnyékos kertben, addig egy kumato inkább csak a fényben érzi jól magát, így lesz a fajtára jellemző erőteljes színe a terméseknek.

Spóroljon és ültessen saját büdöskemagot!

2025. szeptember 6. 11:10

A büdöske magfogása egyszerű és költséghatékony módszer, amellyel garantált a következő szezon színpompás virágzása.

Milyen vadvirágokat vessünk kora ősszel?

2025. szeptember 6. 05:40

Az őszi vetéssel a növényeknek van idejük gyökeret ereszteni, így a következő tavasszal korábban és erőteljesebben indulnak fejlődésnek.

Szobanövénykalauz 2025-re: mi most a divat?

2025. szeptember 5. 13:10

A hetvenes évek klasszikusai, a strapabíró zöldek és az apró hibridek egyaránt uralják a 2025-ös szobanövénydivatot.

Segítsünk a sünökön! – Magukra maradt fiatal sünöket találtam, mi a teendőm?

2025. szeptember 5. 05:40

Egy fenntartható kertben nem ritka látvány az újszülött sün. Mit tegyünk, ha fészket találunk? Hogyan állapítsuk meg, hogy kell-e a segítségünk?

A 10 legfinomabb befőzésre és tartósításra alkalmas zöldségféle

2022. augusztus 20. 08:24

Fedezze fel a befőzésre és tartósításra leginkább alkalmas zöldségeket, hogy a szezonon kívül is bármikor élvezhesse az ízüket!

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.

A gyümölcs- és zöldségtermelés fele nem hoz nyereséget

2023. november 1. 17:10

Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a zöldség- és gyümölcstermelés költségei masszívan megemelkedtek és a globális kínálat mintegy 60 százalékát veszteségessé tette.

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben III.

2021. szeptember 29. 05:38

A növény tápanyagigénye és a műtrágya minősége mellett, az alkalmazott termesztéstechnológia az a tényező, ami leginkább meghatározza a tápanyagok elosztását és időzítését.