Füge szaporítása házilag?

Agrofórum Online

Füge szaporítása házilag? Amennyiben igen, akkor hogyan valósítható meg? Válaszukat előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A különleges, mélyen karéjos levelű füge sokak kedvelt növényévé vált az elmúlt időszakban. Ez nem is csoda, hiszen amellett, hogy megjelenésével déli karaktert nyújtó dísze lehet kertünknek, terméseivel is megajándékozhat bennünket. Szerencsére a füge házi körülmények között is egy viszonylag könnyen szaporítható növényfajnak számít. Füge szaporítása egyrészt dugványozással, másrészt pedig bujtással egyaránt. Nagyon fontos, hogy bármely módszert is alkalmazzuk a szaporításhoz, olyan anyanövényt kell választani, amely már egy jó ideje megbízhatóan terem és egészséges.

A bujtás során a növényt úgy gyökereztetjük, hogy az adott részt a növényről nem választjuk le, hanem megvárjuk még a kívánt gyökerek megjelennek rajta, így csak annak önálló életre való képessége esetében végezzük el a leválasztást. A füge esetében ehhez egy erős és hosszú, érett vesszőt válasszunk, mely a bokor tövi részéből nő, így könnyen a talajra hajlítható. Erről a vesszőről előzetesen minden levelet és további hajtást is távolítsunk el, majd egy előre elkészített kb. 15 cm mély gödörbe hajlítsuk, ezután pedig vastagon takarjuk talajjal. A vessző csúcsi része lógjon ki a takarásból, viszont jelentős részét mindenképp talaj fedje be. A bujtás egyébként egész vegetációs időszakban végezhető, de érdemes lehet már tavasszal megtenni, amennyiben őszre már új növényt szeretnénk. A sikeres meggyökerezés után az új növény már az anyanövényről is leválasztható és gyökerei is kiáshatók. Az ősz folyamán kiásott példányokat jobb még fagymentes helyen teleltetni, majd pedig tavasszal kiültetni.

A bujtás egy nagyon egyszerű eljárás, de próbálkozhatunk akár félfás- vagy fás dugványok készítésével egyaránt. A dugványozásnál minden esetben arra ügyeljünk, hogy azok kb. 15-20 cm hosszúságúak, legalább három nóduszúak és ujjnyi vastagságúak legyenek. A dugványokról a leveleket minden esetben szedjük le, majd pedig legalább két nóduszát helyezzük laza és tápanyagban dús közegbe. Előzetesen akár gyökereztető hormonnal is kezelhetjük a biztosabb eredés érdekében. Arra ügyeljünk, hogy a dugványokat ne hagyjuk kiszáradni, melyet öntözéssel és párás környezettel, vagyis takarással tudunk elérni. A gyökeresedéshez a 20 fok feletti hőmérséklet az optimális, valamint arról se felejtkezzünk el, hogy télen mindenképp gondoskodnunk kell fagymentes helyen való teleltetésükről.

Megjelentek a Nufarm 2019-es növényvédelmi kiadványai

2019. február 25. 09:16

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2019, a Szántóföldi kultúrák, valamint a Szőlő- és gyümölcsültetvények növényvédelme 2019 is. Kibővült termékpalettánk részletes bemutatásával szeretnénk a gyakorlatban felmerülő kérdések megválaszolásához segítséget nyújtani Önnek.

Hashajtó hatású zöldségek és gyümölcsök, amelyekkel érdemes óvatosan bánni

2023. szeptember 2. 13:10

Jobb, ha óvatosan bánunk néhány zöldséggel és gyümölccsel, vagy legalábbis olyan helyen fogyasztjuk el őket, ahol van mosdó a közelben. Viccesnek tűnhet ez (vagy épp ijesztőnek), de igenis jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy néhány zöldség és gyümölcs olyan szinten hat az emésztőrendszerre, hogy meglehet, futásra készteti az embert.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében

Ültetvények, gyümölcsösök időszerű növényvédelmi teendői

2021. február 8. 06:30

A télvégi időszak mind a nagyüzemi gyümölcsösökben az előkészület ideje a vegetációs időszakra. hagyományosan ez a metszés és a lemosó permetezések időszaka, amellyel  - helyesen elvégezve - jól megalapozhatjuk az aktuális év termését és a gyümölcsfák egészségi állapotát.