Állattenyésztés
Állattenyésztés

Csongrád-Csanád vármegyében ismét megjelent a madárinfluenza

Csongrád-Csanád vármegyében ismét megjelent a madárinfluenza

NÉBIH

A Nébih egy mulard kacsa telepen igazolta a madárinfluenza vírusának jelenlétét Csongrád-Csanád vármegyében. Az állomány leölése folyamatban van, valamint a védő- és megfigyelési körzeteket is kijelölte az állategészségügyi hatóság.

A Csongrád-Csanád vármegyei Pusztaszer településen található, mintegy 9 000 mulard kacsát tartó telepen a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek keltették fel a madárinfluenza gyanúját. A Nébih laboratóriuma végül igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a 10 km sugarú körnél nagyobb, kiterjesztett megfigyelési körzetet.

Az elmúlt időszakban észlelt madárinfluenza-esetek is alátámasztják, hogy az állományok zártan tartása és a járványvédelmi előírások betartása kiemelten fontos, tehát az állattartóknak az ország valamennyi területén mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állományukat a betegségtől.

A madárinfluenza kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megelőzi a láb- és tőgyfertőzések kialakulását a Lely robotja

2024. május 14. 13:10

A robot emcsak megtisztítja a padozatot a trágyától, de el is szállítja azt a gyűjtőhelyre, hogy ott megfelelő kezelésben részesülhessen.

Idegenhonos ezüstkárászokat akartak a Tiszába telepíteni

2024. május 13. 09:10

Veszélyes inváziós halfajok telepítését tiltotta meg az Állami Halőri Szolgálat. Idegenhonos fajok élő vizekbe juttatása súlyos bírsággal jár.

A madárinfluenza „tejcseppfertőzéssel” terjedhet tehénről tehénre

2024. május 8. 10:10

A madárinfluenza (H5N1) vírus a szarvasmarhák között a fejőházakban, tejjel terjedhet. A pasztörizálás viszont biztos védelmet nyújt ellene.

Veszélyben a pármai sonka a sertéspestis miatt

2024. május 7. 09:10

Olaszország világhírű terméke, a pármai sonka eltűnhet a boltok polcairól, ha nem állítják meg a sertéspestis (ASP) terjedését.

Emelkedett a tyúk-, a lúd- és a kacsaállomány

2022. június 24. 07:36

Hazánkban 2021-ben a kacsaállomány 43 százalékkal, 4,2 millióra, a lúdállomány 19 százalékkal, 952 ezerre emelkedett.

Márton nap: 2020 sem a libatenyésztők éve - bedőlhet az ágazat

2020. november 11. 16:29

"Megyünk előre, nem adja fel az ágazat, de a külső környezet igen érzékeny, és sajnos lesznek termelők, akiknek valószínűleg ez az év lesz az utolsó." Szabó Miklóssal, a Magyar Lúdszövetség elnökével Márton nap kapcsán az ágazat jelenlegi helyzetéről, lehetőségeiről beszélgettünk.

Támogatásban részesülnek a kacsa- és libatartók

2022. február 5. 05:37

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium célja minden mezőgazdasági ágazat esetében a gazdálkodók helyzetbe hozása és erősítése.

Baromfiágazat: égető szükség lenne az exportra

2020. május 26. 06:37

Az exportra égető szükségünk lenne, a magyar baromfiágazat jelentősen külföldre termel. Az úgynevezett „nagyvevő országaink” részben Európában, részben Távol-Keleten vannak.