Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

A kukorica-gyomirtásról az időjárási szélsőségek közepette

A kukorica-gyomirtásról az időjárási szélsőségek közepette

KITE Zrt.

A kukoricatermesztés jövedelmezősége nagyban függ a gyomirtás sikerétől, ezért a herbicidek használata mára már szerves részévé vált a termesztéstechnológiának.

A kukorica-gyomirtás az elmúlt évtizedben a posztemergens kezelések irányába tolódott el, melynek legfőbb oka az, hogy szélsőségessé vált a tavaszi időjárás, folyamatosan csökkent a csapadékos napok száma és az eloszlása kiszámíthatatlanná vált. A szélsőséges csapadékviszonyok miatt a gyomok kelése is elhúzódóvá vált, ami gyakran a posztemergens, késői posztemergens technológiák és a talajhatással rendelkező hatóanyagok használatát helyezte előtérbe.

A KITE Zrt. által forgalmazott Sulcontrol csomag a Sulcotrek, a Tegoplant és a Weed Control készítményeket tartalmazza, melyek kombinációban posztemergensen a kukorica 2 leveles állapotától egészen a 6 leveles állapotáig, a gyomok fenológiájához igazítva rugalmasan kijuttathatók.

Sulcontrol hatása a kezelés után két héttel

A Sulcotrek két hatóanyagot tartalmaz, az egyik a plasztokinon bioszintézis-gátló herbicidek csoportjába (HPPD gátló) tartozó klórmezulon (szulkotrion), mely a plasztokinon bioszintézis gátlásával a fotoszintézis zavarát okozza, jellegzetes tünete a gyomnövények kifehéredése és azt követő gyors pusztulása. A klórmezulon a kukoricára nézve teljes mértékben szelektív. A másik hatóanyag a már jól ismert terbutilazin, mely szintén a fotoszintézist gátolja. A terbutilazin is szelektív a kukoricára, a gyomnövények a kezelést követően rövid idő után sárgulnak, majd elpusztulnak. A klórmezulon és a terbutilazin jól kiegészíti egymás hatását, ami a gyomnövények gyors pusztulását okozza. A terbutilazin talajon keresztüli hatását is meg kell említeni, melyhez 15-20 mm bemosócsapadék szükséges.

Sulcontrol hatása a kontrollhoz mérten

A tankkombináció hatékony a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen, melyet az egyszikűek 1-3 leveles, a kétszikűek 2-4 leveles állapotában kell kijuttatni. A készítmény kiváló hatékonyságot biztosít a kakaslábfű (Echinochloa cruss-galli), muhar (Setaria sp.), vadköles (Panicum miliaceum subsp.ruderale), a kétszikű fajok közül a parlagfű (Ambrosia elatior subsp. elatior), csattanó maszlag (Datura stramonium), szerbtövis fajok (Xanthium sp.), fehér libatop (Chenopoium album), napraforgó árvakelés (Helianthus annuus), varjúmák (Hibiscus trionum) és a szőrös disznóparéj (Amaranthus retroflexus) ellen. Amennyiben a területen évelő gyomok is előfordulnak, pl. mezei acat (Cirsium arvense), célszerű a kombinációt kiegészíteni pl.: Magellan herbiciddel.

A hatóanyagok gyors felszívódásának elősegítése érdekében a gyűjtőcsomag Tegopant SPU permetezőszer-segédanyagot és Weed Control folyékony nitrogénműtrágyát is tartalmaz.

További részletekért forduljon bizalommal szaktanácsadó kollégáinkhoz!

A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez

2024. május 17. 16:10

A Corteva vetőmagkezelés fejlesztése során egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biostimulátorok, amelyek mikroorganizmusokat, például gombákat és baktériumokat, valamint növényi és algakivonatokat tartalmazhatnak.

Amalgerol® - ha stresszes a helyzet

2024. május 16. 05:40

Szántóföldi növényi kultúrákban aszály esetén a növekedés fenntartásáról kell gondoskodni. Ezt az Amalgerol® 3-4 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő.

Rekordmeleg várható idén, és nem létezik „csodanövény”, az öntözés az egyetlen megoldás

2024. május 14. 16:10

A 2025-ös és 2026-os év nyarán megismétlődik majd a 2022-ből már ismert méretű és fokú aszály.

Megéri hagymával foglalkozni?

2024. május 10. 08:10

A hagyma hazai termesztésének perspektíváiról olvashatják rövid összefoglalónkat.

Már egy éve működik a KITE Zrt. Precíziós Gazdálkodási Rendszere

2021. március 25. 15:39

Új időket élünk a mezőgazdaságban. A digitális forradalom már jelen van a mindennapjainkban. Olyan változások tanúi lehetünk nap mint nap, amelyek a 70-80-as évek agrotechnológiai fejlesztéseinek horderejét idézik fel. A felhasználók rengeteg információval találkoznak, szembesülhetnek ezek előnyével és jövőbe mutató szerepével. Arról azonban sokkal kevesebbet lehet hallani, hogyan építhetők be ezek a megoldások napjaink agrotechnológiájába.

Léptesse be a XXI. századba használt vetőgépét!

2020. május 8. 09:41

A komplex helyspecifikus gazdálkodás egyik legfontosabb eleme a precíziós vetés.

Gépészet Videó

Védekezzünk a napraforgóban a gombák ellen!

2023. június 19. 11:01

Az elmúlt hetek csapadékos és meleg időjárása kedvező feltételeket biztosított a növénypatogén gombák fertőzéséhez, terjedéséhez. Ez alól a napraforgó sem kivétel, melynek a sorai mostanság záródnak, aminek következtében az állományban huzamosabb ideig fenn tud maradni a magas páratartalom és a levélnedvesség, mely kedvező feltételeket biztosít a levél- és szárfoltosságot okozó gombás betegségek fertőzéséhez.

Hatékony növényvédelmi előrejelzés a gazdálkodó saját területére

2021. június 24. 05:28

Korunkban egyre jobban felértékelődik a növényvédelmi beavatkozásokat támogató rendszerek, eljárások szerepe.