Szőlő-Bor
Fizetett tartalom

Gyors felszívódással az aktív belső védelemért – AktyShield

Kwizda Garden

A peronoszpóra (Plasmopara viticola) a szőlő egyik meghatározó gombabetegsége. A károsítása nyomán akár 80–100%-os lomb- és fürtkár alakulhat ki, ezért a hazánkban köztermesztésben levő szőlőfajták többségét tekintve, peronoszpóra elleni rendszeres védekezés nélkül, minőségi szőlőtermesztés nem folytatható.

A kórokozó levél- es fürtmaradványokban, úgynevezett oosporákkal telel át. Az ezekből rajzó zoosporák csapadék hatására a levelekre jutva csíratömlőt fejlesztenek és a sztómán át behatolnak a levél szövetébe. Ez a folyamat okozza az első látható tünetet a levél színén, az úgynevezett olajfoltot. A levél fonókán pedig megjelenik a fehér színű sporangiumtartó gyep, ahonnan újabb csapadék hatására, folytatódik a fertőzés. A folt végül bebarnul, elszárad.

A mankoceb hatóanyag kivonásával tovább csökkent a kórokozó ellen felhasználható növényvédő szerek köre a szőlő virágzás előtti időszakában. A Kwizda egy olyan rézmentes, felszívódó készítménnyel bővítette a portfólióját, melynek segítségével rugalmasan alakítható a peronoszpóra elleni védekezési stratégia. Az AktyShield hatóanyaga, a kálium-foszfonát egy növényi védekezőképességet stimuláló (immunizáló), valamint közvetlen fungicid hatással is rendelkező, felszívódó hatóanyag (FRAC kód: P07).

Peronoszpóra kivirágzása bogyón

Az AktyShield dózisa 1–4 l/ha, permetlé mennyisége 200–1000 l/ha, ami rugalmas felhasználást tesz lehetővé. Javasolt kisleveles állapottól kezdve, 3-4 alkalommal, blokkszerűen használni a virágzás végéig. Az első permetezésre akár önállóan kijuttatva, 2 l/ha dózisban, a további kezeléseknél a felszívódó és kontakt hatóanyagok kombinációjából származó előnyök egyesítését javasoljuk. A további permetezéseket az AktyShield (2 l/ha) + Dionys 80 WG (1,5 kg/ha) kombinációval folytatva a peronoszpóra mellett a szürkerothadás ellen is meg tudjuk védeni a szőlőt, akár a virágzásban is – versenyképes áron. Ennek a kombinációnak a további előnye, hogy mind a felszívódó kálium-foszfonát, mind a kontakt folpet több hatáshelyű hatóanyag, ami a rezisztencia elleni harcban fontos érv.

A kezeléseket a fertőzésveszélyes időszakban előrejelzésre alapozottan, preventíven, a tünetek megjelenése előtt kell elkezdeni! Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is.

Tovább olvasom a cikket a Kwizda Garden honlapján.

Neiner János
Kwizda Agro Hungary Kft, Garden Ágazat
növényvédelmi szakmérnök, szőlő szaktanácsadó
Mobil: +36 20 967 4116
janos.neiner@kwizda.hu

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

A magyar fehérbor történetének rendkívüli sikere

2025. szeptember 11. 15:10

A 2021-es évjáratú SomlAI Cuvée a Concours Mondial de Bruxelles 2025 borvilágversenyen aranyérmes lett a fehérborok között.

Szőlő-Bor Képgaléria

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.

Tévhitek a roséról: mi igaz és mi nem?

2025. augusztus 17. 16:10

A rosé nem csupán könnyed nyári ital – készítése, stílusa és felhasználása számos meglepetést tartogat. Ideje tisztázni a leggyakoribb tévhiteket.

Megkezdődött az almamoly imágók intenzív rajzása

2021. május 5. 09:33

A sok tápnövényű keleti gyümölcsmoly első nemzedékének rajzása hatalmas lendületet vett a felmelegedés hatására.

Lehetséges egész évben csak rézgáliccal permetezni a szőlőt?

2023. szeptember 14. 04:40

Kérdésem az lenne, hogy rézgáliccal lehet-e permetezni egész évben? A következő évben szeretném kizárólag ezt használni.

Borok vegyszermentes szőlőből, sok spontaneitással - interjú Vincze Tamással

2021. március 29. 07:38

Interjút készítettünk Tokaj-Hegyalján Vincze Tamással, egy maga útját járó, bátran kísérletező borásszal.

Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely, ahol minden palack egyedi

2021. november 28. 05:36

A pezsgőműhelyben nem készülnek nagy tételek, sőt, nincs olyan palack, ami ne menne keresztül László kezén, amibe bele ne szagolt volna.