Házikert

Az emberiség legrégebbi gyógynövényei: a martilapu

Agrofórum Online

Az őszirózsafélék közé tartozó martilapu (Tussilago farfara) a kertben egy klasszikus gyomnövény. Gyomként ismerjük, de valójában egy gyógynövény, melynek elsősorban a légzőszervi betegségek kezelésénél volt a népgyógyászatban fontos szerepe.

Eredeti élőhelye alapján a vízpartok, a nedves rétek és árokpartok voltak a fő lelőhelyei, mára már a laza, nedves és agyagos, de még a meszes talajokon is előfordul, így egész Európában és a mérsékelt éghajlaton Ázsiában megtalálható, de találkozni lehet vele Észak-Afrikában is. Feltehetően ezekre a területekre a telepesek hurcolták be őket még gyógynövényként, onnan vadult ki és terjedt el világszerte.

Miről ismerhető fel a martilapu?

Aki régóta olvassa az írásaimat itt vagy a többi platformon, tudja, hogy rajongok a gyomokért és a gyógynövényekért, főleg, ha még évelők is. A martilapu is egy évelő, vöröses pikkelyű szára végén egyetlen sárga virággal, mely kinyílás előtt a föld felé hajlik. A termései barnák, rajta hosszú ezüstfehéres szálakkal. A virágzási ideje márciustól májusig tart, tehát ezekben az időkben figyelhető meg a legkönnyebben.

Mit kell tudni gyógynövényként a martilapuról?

Bár sokan klasszikus gyomként tekintenek rá, gyakori vendége az alkaloidot tartalmazó növények listájának, az OGYÉI tiltólistáján is szerepel bizonyítottan májra mérgező hatása miatt. Ennek oka a pirrolizidin nevű alkaloid.

Mégis akkor hogy lehet gyógynövény?

Az antropozófus orvoslástól kezdve a Kínai Medicinán át a népgyógyászati feljegyzésekig rengeteg adat áll rendelkezésre gyógyászati célra való alkalmazásáról. A martilapulevél (Farfarae folium) forrázata belsőleg befedi és védi a gyulladt nyálkahártyát a leírások alapján, csökkenti a köhögési ingert. Légúti gyulladásoknál a sűrű váladékot fellazítja, ezáltal megkönnyíti a köhögést.

FONTOS: A növényekről szóló népgyógyászati feljegyzések nem jelentenek orvosi diagnózist és adagolási javaslatot, így bármilyen gyógynövényről olvasunk az interneten, kérjük ki orvosunk vagy gyógyszerészünk véleményét.

A belsőleges ajánlásokat tartalmazó dokumentumok mellett külsőleges felhasználásáról is bőven van feljegyzés: fejfájás ellen, duzzadt lábra a kifejlett leveleket a bolyhos oldalukkal borítsuk a kezelendő területre, gyakran érdemes cserélni.

martilapu
A martilapu egy évelő, vöröses pikkelyű szára végén egyetlen sárga virággal (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/feny-termeszet-nyar-napfeny-7141133/)

Külső gyulladásokra, fekélyekre az összezúzott levelek, vagy erős főzetük használható.

Mint minden gyógynövénynél (és gyógyszernél), itt is van ellenjavallat: várandós és szoptató nők, alkoholisták, májbetegek ne használják! Használata ellentmondásos, van ahol alkalmazzák, néhol gyógynövényként betiltották.

A jó hatásairól legelőször Hippokratész és az ókori görögök feljegyzéseiben lehet olvasni, aztán továbbhaladt a tudomány, Maria Treben Gyógyfüveskönyvében is szerepel, és ahogy fejlődött a tudomány, úgy haladtak előre a laborkörülmények közötti tapasztalatok leírásai is.

Ha ilyen megosztó növény, akkor honnan ered a neve és hagyománya?

Ahogy fentebb írtam, már az ókori görögök is ismerték. Számos népi magyar elnevezése van: farkastalpfű, kereklapu, körömfű, körömlapu, lókörmű szattyán, lókörmű szattyu, lóköröműfű, mostohalapu, partilapu, podbál, szamárköröm, szamárlapu, szattyú, tyúkvirág, vajkapu.

Aki kicsit tanult még latinul, az felfedezheti a nevében a „köhögés” szót, nem véletlen hát a sokféle hasonló gyógyszerelnevezés is. A Tussilago annyit jelent, hogy „köhögést elűző”, vagyis tussis ago.

Ókori felhasználásában így írnak róla: levelét pipába tömték és úgy füstölték el az asztmások a görcsös köhögés ellen.

Konyhában használjuk-e?

Mint fentebb olvashatjuk, számos jótékony hatása van, de vitatott növény. Az interneten lehet találni recepteket, melyekben töltött káposzta módjára a káposzta helyett a martilapu levelét használják, de minden esetben azt javasolnám, hogy legyünk körültekintőek. Sok olyan növényt javasolnak fogyasztásra a különböző blogok, melyek megítélése egyáltalán nem egyértelmű, így maradjunk a jól bevált ételeknél ez esetben, és ne martilapuval készítsük kedvenc „töltikénket”.

Kávétermesztés otthon? Lehetséges!

2025. október 8. 14:10

Kávétermesztés lakásban? Igen! Íme, minden, amit a Coffea arabica otthoni gondozásáról és feldolgozásáról tudni érdemes.

Hogyan tervezzünk méhbarát kertet?

2025. október 8. 05:40

A méhek védelme nemcsak a környezetnek, hanem nekünk is előnyös: ízesebb gyümölcsöket, dúsabb termést és virágosabb kertet nyerünk.

Sövénymetszés ősszel – egyszerű trükkök kerttulajdonosoknak

2025. október 7. 14:10

Az őszi metszés nem csak formai kérdés – ha rosszul időzíti, könnyen kárt tehet a növényben.

Konyhakerti trend: újra divat a régi zöldségfajták termesztése

2025. október 7. 05:40

A régi zöldségfajták termesztése összekapcsol bennünket a múlt értékeivel, miközben segít felkészülni a jövő kihívásaira.

12 hétköznapi anyag, amit tilos komposztálnunk

2023. augusztus 21. 09:40

Valamiért sok ember azt gondolja, hogy a komposzt nem más, mint szerves anyagokból álló szemét, amibe kis túlzással mindent bele lehet dobni. A „házi trágya” előállítása nagyon is üdvözítő, de egyáltalán nem mindegy, mit dobunk a komposztkupacba.

Gyomok haszna: nézzünk rájuk másképp

2021. május 14. 09:27

A gyomokra többnyire ősellenségként tekint az emberiség, főleg az olyanokra, melyek allergének a társadalom nagy százalékának. A lista végtelen, így nem is kezdem el sorolni, mert a gyomról nagyjából ugyanaz a kép alakult ki az évszázadok alatt: káros és pont. Vagyis pont nem lenne az, ha ismernénk a gyomok ökológiai lényegét és egyben szerepét.

Gyomok a gyepben? + videó

2025. április 1. 16:30

A házikertek gyepe ritkán áll kizárólag fűfélékből. Videónkban a gyepet gazdagító egyéb gyomok, lágyszárúak kapcsán kapunk tanácsokat.

Fenyércirok (Sorghum halepense), mint gyom

2023. augusztus 24. 10:40

A fenyércirok Magyarországon mindenütt megtalálható, elsősorban az ország déli részén gyakori. Talajtípusokban nem válogat, agresszív növekedésével minden szántóföldi kultúrában fellelhető.