16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Házikert

Algásodik a tavam! – Mit tehetek vele?

Agrofórum Online

Ahogy megérkezik a nyári meleg és napsütés, a kerti tavak jó része elkezd algásodni. Többféle algairtó készítményt lehet kapni és mindenféle műszaki megoldást is ajánlanak az interneten. Nézzük sorra, hogy mi vált be nálunk úgy, hogy a legtermészetesebb legyen a végeredmény.

A legtöbb esetben a tó akkor algásodik, ha felborul az egyensúly a rendszeren belül. Egy adott szintig az algák a rendszer részei, de ha túlszaporodnak, akkor a víz zavarossá válik és teljesen felborul a kényes egyensúly a vízben.

Az algák megjelenése jó jelzője a tavi ökoszisztémának.

Az algairtás után az elbarnult algát érdemes kiszedni a tóból, hogy ne kerüljön vissza a rendszerbe szerves anyag többletként.

Mitől algásodik a tó?

Az algásodás oka lehet a rosszul működtetett szűrőberendezés ugyanúgy, mint például a sekély vízmélység, a túl nagy napsütésnek kitett vízfelület, túl sok hal a tóban (felhalmozódik a foszfát), vagy akár a hiányzó víz alatti növények.

Ha már tudjuk, hogy mi az ok, akkor a megoldást is innen érdemes megkeresni.

Próbáljuk meg a vízfelszínt árnyékolni: ez megoldható tavirózsával vagy békalencsével is akár! (fotó: Pixabay)

Megoldások a tó algásodásához

Léteznek természetes algairtó készítmények, melyek a felhalmozódott foszfátot bontják le. Az algák tápláléka, ha eltűnik, akkor az algásodási folyamat is megszűnik.

A mesterséges algairtásnál viszont fontos tudni, hogy csak a kialakult helyzetet oldják meg, de a kiváltó okot nem, így újra algásodni fog a tó.

Próbáljuk meg a vízfelszínt árnyékolni: ez lehet tavirózsával vagy békalencsével is akár! Ugyanígy a vízfelszín alatt élő növényeket is tegyük meg az algák konkurenseiként, már ami a tápanyagfelhasználást illeti.

Szedjük ki a felesleges iszapmennyiséget, mert ez is okozhatja a víz zavarosságát, majd algásodását.

Amikor sokat esik az eső vagy öntözéssel kerül sok víz pluszban a tóba, akkor ugyanúgy felborul az egyensúly és kialakulhat algásodás. Próbáljunk úgy öntözni, hogy ezt elkerüljük, főleg akkor, ha műtrágyás víz folyhat a tóba!

Ha túl sok hal szaporodik fel, az is probléma lehet! Időnként nem árt a tóban lévő állatokra is külön figyelmet fordítani. Ha a tó méretéhez képest túl sok hal lesz a vízben, akkor nemcsak az oxigén lesz kevés a tóban, de szintén az egyensúly felborulásához fog vezetni a folyamat, aminek a vége a zavaros víz és algásodás lesz.

Lehet kapni algaevő csigákat és halakat is: érdemes utánajárjunk, hogy a környékünkön hol lehet vásárolni algaevő csigákat, mert szépen szinten tudják tartani a tó ökoszisztémáját akár a csigák is.

Túl sok haltáp kerül a tóba: a halak túletetésekor az iszapba rengeteg haltáp tud lesüllyedni, ami így növeli a szerves anyag mennyiségét, és újfent az algásodáshoz fogunk kilyukadni.

Vertikális kertek: maximalizáljuk a növényborítottságot!

2025. október 29. 05:40

A függőleges felületek beültetése nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem a klímavédelem és a városi életminőség szempontjából is kiemelkedő jelentőségű.

Komposztáljuk vagy sem? – A rozmaring dilemmája

2025. október 28. 11:10

Nem minden zöldhulladék bomlik egyformán – a rozmaring csak akkor válik hasznos komposzttá, ha okosan kezeljük.

Inváziós növények, melyeket kiskertbe sem szabad ültetni

2025. október 28. 05:40

Az inváziós növények ültetése – még kiskerti környezetben is – igen komoly ökológiai kockázatot jelent.

Fás szárú növények, amelyek rosszul viselik az őszi ültetést

2025. október 27. 08:10

Ha fás szárú növényeket választunk őszi telepítésre, ismernünk kell azokat a típusokat, amelyeknél ez kockázatos — így elkerülhetjük az ültetés utáni problémákat.

A biodiverzitás fenntartásának kulcsa a génmegőrzés

2020. június 29. 19:15

A halak genetikai állományának részletes elemzése révén számos különleges sajátosságra derülhet fény egy adott populációval kapcsolatban. Keszte Szilvia, a Szent István Egyetem (SZIE) fiatal kutatójának vizsgálatai révén például kiderülhet, hogy származásuk és genetikai állományuk alapján mely halpopulációk lehetnek a legértékesebbek, és melyeket érdemes kiemelten védenünk a jövő nemzedéke számára.

Csökkenthető a hazai halgazdálkodás természetes vizekre gyakorolt hatása

2020. november 3. 14:00

A hazai halgazdálkodási létesítmények ökológiai hatása a velük összeköttetésben lévő vízfolyásokra könnyen minimalizálható lenne a Szent István Egyetem kutatóinak eredményei szerint. Minderre egy több éven át tartó, nemzetközi pályázat keretében végzett kutatómunka során derült fény, melynek fókuszában a szakértők vízminőségi vizsgálatai és halállomány-felmérései álltak.

Folyamatosan biztosított lesz az élelmiszer-ellátás az ünnepek alatt is

2020. december 11. 07:03

Csirke- és pulykahús mellett lesz elég pecsenyekacsa, sovány és hízott liba is a boltokban éppúgy, mint sertés- és malachús, valamint virsli és más húskészítmény.

Nagyböjt alatt is ajánlott a hal

2019. március 10. 09:26

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) a nagyböjti időszakban kampányt tart a halfogyasztás népszerűsítésére.