24℃ 12℃
május 1. Fülöp, Jakab, Zsaklin, Jefte, József
Házikert

Miért büdös a komposzt?

Agrofórum Online

Miért büdös a komposzt? A bűzös komposztnak sok oka lehet, ezeken fogunk most végigmenni, mert valójában az igazán jó komposzt nem büdös, sőt kifejezetten kellemes földillatú. Nézzük sorra a lehetséges hibákat!

Az egy dolog, hogy megkeressük az okokat, de utána újabb kérdést vet fel, hogyan szüntethetjük meg azokat? Az egyik legelső ok lehet a bűzös komposztnál az alapanyagok rossz aránya.

A megfelelő arányok

Mint mindenben, itt is fontosak az arányok. Az alkotóelemeknél, ha például túl sok állati eredetű termék kerül bele a trágyadombba, akkor egy más irányba vett bomlási, sok esetben erjedési folyamat indulhat meg. Túl sok állati végtermék esetében például beleköltözhetnek a húslegyek is, de elkezdhet maga az egész domb például levet is engedni, melynek szintén egy erős ammóniás szaga lesz.

Ilyen esetben, ha főleg állati trágyából kerül a komposztunkra alkotóelem, akkor érdemes olyan biológiai készítményeket is használni, mely a lebontást jó irányba viszi. Például évek óta használunk egy olyan baktériumokkal és jótékony gombákkal teli készítményt mi is a mélyalmos állattartásnál, ahol már az állatok itatóvizébe tesszük a készítményt (kifejezetten állatoknak való a készítmény), és így az egészséges bélflórájuk mellett már a kiáramlási oldalon is elindul egy harmonikusnak nevezhető lebomlási folyamat, és a trágya már alapjáraton sem büdös.

Ezt a megoldást sertésektől kezdve a nyulainknál is alkalmazzuk, így csökkentve minimálisra a szagok mellett a betegségek jelenlétét is.

Túl sok nedvesség kerül bele

A megfelelő arányok mellett ismert tény, hogy a komposztot nedvesen kell tartani. De ez visszájára is fordulhat, ha túl sokat öntözzük, akkor anaerob (oxigénmentes) folyamatok indulnak el a nedves környezetben, ami rossz szagokat eredményezhet. A penészesedés is ilyenkor indul el a komposztdombban.

Az igazán jó komposzt nem büdös, sőt kifejezetten kellemes földillatú (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kez-mezogazdasag-orolt-sar-3696170/)

A komposztnak szellőznie is kell!

Amikor olvasóink képeket küldenek és kérdésekkel bombáznak a büdös komposztok kapcsán, akkor a képeken mindig egy nagyon fontos közös pont van még. Mivel házikertben várhatóan igen kevés állati melléktermék kerül a komposztba, így a növényi részek erjedése a mumus. Ennek az oka a befulladás, a túlmelegedés is, melyeket a rossz szellőzésű, műanyag, zárt komposztálók is okoznak.

Természetesen van ezekből is jó konstrukció, de a szellőzés nem mindegyiknél megoldott. Egy szabadban lévő komposztdombnál is nem véletlen van az, hogy időszakosan át kell rakni, át kell mozgatni, mely nem csak a keverést jelenti és az egyenletes komposztálódást, de kicsit az átszellőztetést is.

Mit dobálunk a komposztra?

Szokták mondani, hogy a komposztra az összes konyhai hulladék odarakható. Részben ez igaz is, de minden esetben fontos megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy kiöntjük a bűzös, romlott ételek sokaságát a tetejére és otthagyjuk. Ilyen esetben a romlott ételt takarjuk le földdel, hogy ne kezdjék el megszállni a muslicák, legyek, hanem a takarás által szervesebb része lehessen a komposztdombnak.

Emellett az arány itt is fontos: nem állhat romlott ételek sokaságából a komposzt, hanem néha földdel is meg kell szórni, kellenek az ágdarálékok és a növényi részek is a komposztba, hogy a megfelelő arány meglegyen. Ha az arány nem jó, akkor ott a pH-val is gond lesz, ami szintén szagok formájában fog jelentkezni.

A rossz pH a túl magas vagy a túl alacsony. A megfelelő érték valahol a 6-7,5 pH között mozog. Így ha túl sok a kávézacc, a fűrészpor egy komposztban, ott az mindig csökkenti a pH-t. A pH növeléséhez meg érdemes meszet használni.

Árnyékos ékkő: a rododendron helyes nevelése

2025. április 30. 13:10

A rododendron nemcsak látványos virágaival hódít, de hosszú életű, igénytelen díszcserje is – mutatjuk, hogyan gondozza sikeresen!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Színes zöldségek, amikre rácsodálkoznak majd

2025. április 29. 11:10

Unja a szokványos zöldségeket? Ezekkel a különleges fajtákkal nemcsak a tányér, de a kert is színekben pompázik majd!

Így lesz bőtermő a kapor a házikertben

2025. április 28. 13:10

A kapor aromás és hasznos fűszernövény, de csak tudatos vetéssel lesz belőle bőtermő, illatos tő. Mutatjuk, mire figyeljen!

Hajtatott fejes saláta tápanyagellátása

2022. február 12. 09:36

A fejes saláta termesztéstechnológiája sokat javult, ami köszönhető a betegségeknek ellenálló fajtákon kívül, a korszerűbb termesztő berendezéseknek is, amelyekben jobb lehetőség nyílik a pontos klímaszabályozásra.

Permetezni kell: kedvez az időjárás a tafrina kialakulásának

2020. március 3. 15:15

2020 első két hónapja nem kényeztette el a gazdálkodókat csapadék tekintetében. Január-február hónapokban csupán egy havi mennyiség hullott le, mindehhez pedig több évtizede nem látott, magas téli hőmérséklet társult. Szerencsére az elmúlt esztendő utolsó két hónapja csapadékban bővelkedett, mindkét hónapban többhavi csapadék hullott, eső formájában.

Hogyan javíthatjuk nyáron a talajunkat?

2023. július 26. 05:39

Most nagyon divatos dolog a talaj egészségéről beszélni, de rengeteg téves információ kering az interneten. Lássuk, mit és mikor érdemes csinálni!

Hogyan trágyázzuk a burgonyát?

2023. augusztus 31. 17:10

Tudja-e, miért fontos a burgonyát trágyázni? No, és melyik az optimális időszak erre? Hogyan célszerű kiválasztani a saját burgonyafajtánkhoz leginkább megfelelő trágyát, és mi van akkor, ha paradicsomtrágyát használunk?