Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsombogyón?

Agrofórum Online

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsomtermésen? Mit lehet tenni a jelenség megelőzése érdekében?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsom egy nagy tápanyagigényű zöldségfajunk, ezáltal terméseinek érése, valamint a növény fejlődése egyaránt csak kedvező mennyiségű tápanyagok megléte esetében érhető el. A paradicsom érett termésének egy része akkor marad zöld színű, ha a kálium ellátottsága nem elegendő számára. Ezt a tünetet zöldfoltosságnak, vagy más néven zöldtalpasságnak is nevezik, megjelenésének mértéke pedig az egyes fajták között nagy változatosságot is mutathat. A káliummal bőségesen, vagy legalábbis kellő mértékben ellátott paradicsom termésének jobb a színesedése, valamint gyorsabb érése is tapasztalható.

A hiánytünetek a leveleken is megmutatkoznak, elsőként az idősebb levelek erek közötti szövetei sárgulnak. A sárgulás a levél csúcsi részén kezdődik és a széle mentén halad a levélnyél irányába. Ez idővel akár az egész levélre kiterjedhet, viszont az erek mindvégig zöldek maradnak. A kálium egyébként a növényeket ért stresszhatások leküzdésében, kártevőkkel és kórokozókkal szembeni ellenállóságában, szárazságtűrő képességében is segítségére van. A káliumot elsősorban az őszi alaptrágyázással érdemes pótolni, hosszabb tenyészidejű növények esetében pedig kiegészítő fejtrágyázással is célszerű kijuttatni.

A kálium mellett a paradicsom termésein a kalcium okozta hiánytünetek egyaránt megjelenhetnek, a paradicsom erre ugyancsak érzékenyen reagál. E tápelem hiánya esetén úgynevezett csúcsrothadás következik be, mely a bogyók bibe felőli oldalán, vagy közvetlenül a bibepontnál alakulhat ki. A magház, valamint a kocsány felőli része a termésnek egészséges marad. A foltok kezdetben világosbarna színűek, később beszáradnak, majd sötétbarna foltokká alakulnak. Rendszerint a mészhiány betegség okozta tünetek már kisebb bogyóméretnél kialakulnak, viszont csak a növekedés folyamán válik a kár szembetűnővé. A kalciumhiány tünetek kialakulását rendszerint a rossz vízellátás, a nem elegendő mennyiségű öntözés, túlzott tápanyag-utánpótlás váltja ki, hiszen a talajok mésztartalma általánosságban elegendőnek mondható.

Aggasztó minőségű, vegyszerszennyezett paradicsommal árasztja el Marokkó Európát

2024. szeptember 13. 16:10

432 potenciális peszticidre vizsgálták meg a marokkói Souss Massa régióban termesztett 39-féle paradicsomot, és ebből 22 mintánál (56%) pozitív eset született.

Felnyurgult paradicsompalánta: ültetési tippek, ha túl nagy a palánta

2023. július 9. 05:36

Nézzük sorra a paradicsom felnyugrulásának okait és megoldásait palántaként és később is!

A HREZ (magas ellenálló-képességű) paradicsomok egészségesek maradnak

2023. október 5. 13:40

A HREZ (az Enza Zaden cég magas ellenálló képességű növényeinek) bevezetése azokat a termesztőket hivatott támogatni, akiknek az elmúlt években a ToBRFV-vel kellett megküzdeniük.

Mi okozza a paradicsom barnulással, száradással járó elváltozásait?

2023. június 20. 04:37

Kérem szakvéleményüket! Mi okozza a képeken látható elváltozásokat a paradicsomon?