Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsombogyón?

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsombogyón?

Agrofórum Online

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsomtermésen? Mit lehet tenni a jelenség megelőzése érdekében?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsom egy nagy tápanyagigényű zöldségfajunk, ezáltal terméseinek érése, valamint a növény fejlődése egyaránt csak kedvező mennyiségű tápanyagok megléte esetében érhető el. A paradicsom érett termésének egy része akkor marad zöld színű, ha a kálium ellátottsága nem elegendő számára. Ezt a tünetet zöldfoltosságnak, vagy más néven zöldtalpasságnak is nevezik, megjelenésének mértéke pedig az egyes fajták között nagy változatosságot is mutathat. A káliummal bőségesen, vagy legalábbis kellő mértékben ellátott paradicsom termésének jobb a színesedése, valamint gyorsabb érése is tapasztalható.

A hiánytünetek a leveleken is megmutatkoznak, elsőként az idősebb levelek erek közötti szövetei sárgulnak. A sárgulás a levél csúcsi részén kezdődik és a széle mentén halad a levélnyél irányába. Ez idővel akár az egész levélre kiterjedhet, viszont az erek mindvégig zöldek maradnak. A kálium egyébként a növényeket ért stresszhatások leküzdésében, kártevőkkel és kórokozókkal szembeni ellenállóságában, szárazságtűrő képességében is segítségére van. A káliumot elsősorban az őszi alaptrágyázással érdemes pótolni, hosszabb tenyészidejű növények esetében pedig kiegészítő fejtrágyázással is célszerű kijuttatni.

A kálium mellett a paradicsom termésein a kalcium okozta hiánytünetek egyaránt megjelenhetnek, a paradicsom erre ugyancsak érzékenyen reagál. E tápelem hiánya esetén úgynevezett csúcsrothadás következik be, mely a bogyók bibe felőli oldalán, vagy közvetlenül a bibepontnál alakulhat ki. A magház, valamint a kocsány felőli része a termésnek egészséges marad. A foltok kezdetben világosbarna színűek, később beszáradnak, majd sötétbarna foltokká alakulnak. Rendszerint a mészhiány betegség okozta tünetek már kisebb bogyóméretnél kialakulnak, viszont csak a növekedés folyamán válik a kár szembetűnővé. A kalciumhiány tünetek kialakulását rendszerint a rossz vízellátás, a nem elegendő mennyiségű öntözés, túlzott tápanyag-utánpótlás váltja ki, hiszen a talajok mésztartalma általánosságban elegendőnek mondható.

Paradicsom- és uborkatermesztés okostelefonnal?

2018. december 25. 20:21

Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik

Determinált vagy folytonnövő paradicsom az ideális választás?

2019. március 30. 06:37

Amióta létezik paradicsomtermesztés, a gazdálkodók egyik legnagyobb problémája, hogy folyton növő, vagy bokorparadicsomot termesszenek. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, lássuk, kinek melyik típus termesztése javasolt.

Zöldség Képgaléria

Paradicsomból COVID–19 vakcinát?

2024. január 23. 11:40

Üzbég tudósok létrehoztak egy ehető COVID–19 vakcinát, amelyet a közönséges paradicsomból szintetizáltak TOMAVAC néven.

Itt nemesítik a jövő paradicsomfajtáit

2020. május 11. 15:17

Felépült a Syngenta új, modern paradicsom-bemutatóközpontját Hollandiában. A Tomato Vision a vállalat szándéka szerint fontos kutatóbázis, találkozási pont és tudásközpont lesz a jövőben a paradicsom-fajtaválasztáson gondolkodó partnerek számára.