Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

Agrofórum Online

A paradicsom egy megosztó növénynek számít, ha azt kérdezzük vele kapcsolatban, hogy zöldség vagy gyümölcs. Helyes válasz bármelyik lehet, attól függően, hogy a növénytant vesszük magyarázatul, vagy a konyhai felhasználási szokások alapján soroljuk be ezt a népszerű növényt.

A paradicsom az egyik legsokoldalúbb növény, amelyet egész évben fogyasztani lehet, ugyanis a termelők szabadföldön és üvegházakban is sikeresen állítják elő. Gazdag magnéziumban, cinkben, valamint számtalan vitamin is megtalálható benne, kutatások szerint pedig még a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét is csökkenti a paradicsom fogyasztása.

A paradicsomot alapvetően zöldségként kezeljük, zöldségnek nevezzük, mert az általános iskolában vagy már az óvodában is ezt hallottuk, hogy a paradicsom a zöldségnövények közé tartozik. Holott ez a kijelentés nem feltétlenül állja meg a helyét, valójában nézőpont kérdése, hogy hová soroljuk a paradicsomot – valljuk be, ez így elég zavaros.

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Növénytani szempontból gyümölcsnek nevezzük, ami virágból fejlődik ki, illetve maggal rendelkezik, amely segítségével a növény később tovább képes szaporodni. Ez a leírás valóban illik a paradicsomra, így botanikai szempontból mindenképp a gyümölcsök közé sorolandó, sőt, ilyen elven a tök, az uborka és a tojásgyümölcs is gyümölcsnek számít.

Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk. Konyhai felhasználás esetén a gyümölcs édes, puhább textúrájú és jellemzően desszertekhez, lekvárokhoz, egyéb édességekhez használják. Zöldségnek pedig azokat a növényeket nevezzük, amelyek a gyümölcsnél keményebb textúrájúak és elsősorban főtt, grillezett, vagy épp saláta formában fogyasztjuk el. Ebben a fajta besorolásban a paradicsom valóban a zöldségek közé tartozik.

Látható tehát, hogy nincsen rossz válasz, a paradicsom zöldség és gyümölcs is lehet, szakmailag azonban mindenképp a gyümölcsök közé sorolandó, még ha furcsa is ez sokak számára.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Csak a szükséglet felét fedezi a magyar hagymatermés

2019. augusztus 12. 08:38

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők. Az éves 10-12 kg/fő hagymafogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés.

Nem lesz kiemelkedő az idei szilvatermés

2019. augusztus 9. 09:53

A termésnek nem kedvezett a rendkívül aszályos és éjszakai fagyos tavasz, majd a hűvös, csapadékos május sem, amelynek következtében júniusban erős gyümölcshullást tapasztaltak.

Idén sem maradhatott el a dinnyeháború - ki a kapzsi?

2019. augusztus 8. 12:51

A Lidl Magyarország a hazai dinnyeszezon közepén felelőtlen, árletörő akciót hirdetett, és a dinnyét olcsó, vevőcsalogató reklámeszköznek tekinti - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A Lidlnek más a véleménye, és a gazdálkodók közül is sokan másképp látják a helyzetet.

Jelentősen esett a spanyol paradicsom ára 2018-ban

2019. március 5. 14:02

Spanyolország elégedett lehet fő európai piacaira irányuló exportjával. A Németországba irányuló szállítmányok értéke 3 százalékkal, a Franciaországba és az Egyesült Királyságba szállított árué pedig 5, illetve 3 százalékkal nőtt.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Mennyi vetőmagot vásároljunk családunk zöldségellátására?

2019. január 3. 14:18

Megtervezhetjük, mennyi vetőmagot vásároljunk egyes zöldségfajtákból, hogy fedezzük családunk igényeit abban az időszakban, amikor termeszteni tudunk a kertünkben. Ehhez el kell döntenünk, milyen zöldségfajtákat szeretnénk termeszteni idén, mekkora terület áll ehhez rendelkezésre, majd ennek tudatában becsülhetjük meg a szükséges vetőmag-mennyiséget.

Európai zöldség-gyümölcs érdekvédő szervezetet hoznának létre

2018. november 1. 14:03

A jövőben egységes álláspont kialakítására törekszenek és megkezdik a munkát egy európai szintű szerveződés létrehozására, annak érdekében, hogy az európai zöldség- és gyümölcságazat érdekeit hatékonyan és egységesen képviseljék és védjék.