Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

Agrofórum Online

A paradicsom egy megosztó növénynek számít, ha azt kérdezzük vele kapcsolatban, hogy zöldség vagy gyümölcs. Helyes válasz bármelyik lehet, attól függően, hogy a növénytant vesszük magyarázatul, vagy a konyhai felhasználási szokások alapján soroljuk be ezt a népszerű növényt.

A paradicsom az egyik legsokoldalúbb növény, amelyet egész évben fogyasztani lehet, ugyanis a termelők szabadföldön és üvegházakban is sikeresen állítják elő. Gazdag magnéziumban, cinkben, valamint számtalan vitamin is megtalálható benne, kutatások szerint pedig még a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét is csökkenti a paradicsom fogyasztása.

A paradicsomot alapvetően zöldségként kezeljük, zöldségnek nevezzük, mert az általános iskolában vagy már az óvodában is ezt hallottuk, hogy a paradicsom a zöldségnövények közé tartozik. Holott ez a kijelentés nem feltétlenül állja meg a helyét, valójában nézőpont kérdése, hogy hová soroljuk a paradicsomot – valljuk be, ez így elég zavaros.

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Növénytani szempontból gyümölcsnek nevezzük, ami virágból fejlődik ki, illetve maggal rendelkezik, amely segítségével a növény később tovább képes szaporodni. Ez a leírás valóban illik a paradicsomra, így botanikai szempontból mindenképp a gyümölcsök közé sorolandó, sőt, ilyen elven a tök, az uborka és a tojásgyümölcs is gyümölcsnek számít.

Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk. Konyhai felhasználás esetén a gyümölcs édes, puhább textúrájú és jellemzően desszertekhez, lekvárokhoz, egyéb édességekhez használják. Zöldségnek pedig azokat a növényeket nevezzük, amelyek a gyümölcsnél keményebb textúrájúak és elsősorban főtt, grillezett, vagy épp saláta formában fogyasztjuk el. Ebben a fajta besorolásban a paradicsom valóban a zöldségek közé tartozik.

Látható tehát, hogy nincsen rossz válasz, a paradicsom zöldség és gyümölcs is lehet, szakmailag azonban mindenképp a gyümölcsök közé sorolandó, még ha furcsa is ez sokak számára.

Korszerű palántanevelő ház működik Derecskén

2019. szeptember 7. 08:03

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni.

Korlátozza mától az unió a kanadai cseresznye importját

2019. szeptember 1. 09:12

A korlátozások a következőkre is vonatkoznak: alma, körte, vörös- és kék áfonya, valamint paprika, burgonya és paradicsom.

Jó paradicsomszezon elé néz Portugália

2019. augusztus 31. 09:33

Portugáliában jó ipariparadicsom-termést várnak, 10%-kal magasabb hozamokkal.

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.

Adócsaló zöldségkereskedőket lepleztek le

2019. május 9. 09:02

A budapesti és Pest megyei személyekből álló bűnszövetség tagjai paradicsomot és paprikát hoztak be külföldről, a továbbértékesítés után fizetendő áfát pedig hamis belföldi számlákkal csökkentették.

A tavalyihoz hasonló lehet az idei zöldségtermés

2018. október 16. 06:44

A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.