Agrárközélet

Legyen négynapos a munkahét? Rendben, de akkor rosszabbul fogunk élni

Agrofórum Online

Németországban a befolyásos IG Metall szakszervezet ismét vitát kezdeményezett a négynapos munkahét bevezetése érdekében. Akkor is belemennének ebbe a dolgozók, ha emiatt csökkenne az életszínvonaluk?

Meglepő lehet sokak számára, de az idősebbek még biztosan emlékeznek rá, hogy az ötnapos munkahetet csupán 1981-ben vezették be Magyarországon. Eleinte 42 órás heti munkaidővel, amit 1984-ben csökkentettek 40-re.

Most pedig egyre több szó esik arról, hogy a négynapos munkahét sokkal praktikusabb és előnyösebb volna a jelenlegi gyakorlatnál. Természetesen nem minden területen, hiszen a mezőgazdaságban például nehezen lehetne kivitelezni a három szabadnapot, legfeljebb télen, bár az állattenyésztésben még akkor sem. Hétvége vagy ünnepnap, a jószágokat el kell látni.

Az Agrarheute nevű német agrárszaklap nemrég arról közölt cikket, hogy a négynapos munkahetet a sok ágazatban egyre égetőbb munkaerőhiány is kikényszerítheti. A szakszervezetek Németországban már régóta követelik az eggyel kevesebb heti munkanapot, mégpedig magasabb fizetésekkel megspékelve, ám ennek korábban nem volt sok realitása.

Régen akkor merült fel a rövidebb munkahetek ötlete, amikor túl kevés munka adódott túl sok ember számára. Most viszont éppen fordított a helyzet, rengeteg a teendő, viszont nagyon kevés a képzett munkaerő, amely azt elvégezhetné.

A fém- és villamosenergia-ipari dolgozók érdekképviseletét ellátó német IG Metall szakszervezet most újult támadásba kezdett ezen a téren, amelynek aktualitását a munkavállalók kollektív szerződéseinek novemberi megtárgyalása adja.

8,5 százalékos fizetésemelés a céljuk, illetve a négynapos munkahét bevezetése, amely 35 helyett 32 munkaórát jelentene. Mindehhez teljes fizetés-kompenzációt kérnek, vagyis nem elfogadható számukra a dolgozók jövedelmének arányos csökkentése.

„Mi történik gazdaságilag, ha kevesebbet dolgozunk? Akkor természetesen el kell fogadnunk, hogy kevesebb terméket, szolgáltatást állítunk elő, emiatt pedig kevesebbet tudunk elosztani és fogyasztani”

– világított rá Holger Schäfer közgazdász arra, hogy mindennek ára van. Az IG Metall területi vezetője, Knut Giesler viszont azt mondja, hogy a rövidebb munkahetekkel csökkenthető a stressz, ami kevesebb megbetegedéshez és nagyobb hatékonysághoz vezet, ez pedig win-win szituáció a munkaadóknak és a munkavállalóknak egyaránt.

Az ellenzők arra mutatnak rá, hogy Európában máris Németországban vannak a legrövidebb munkaórák, ugyanakkor a legmagasabb energiaárak. Ola Källenius, a Mercedes elnök-vezérigazgatója is élesen visszautasítja a négynapos munkahét ötletét:

„Ha az a célunk, hogy kevesebbet dolgozzunk ugyanakkora fizetés mellett, akkor többé nem leszünk versenyképesek nemzetközi szinten. Az iparunk jelenleg olyan átalakuláson megy keresztül, ami csak egyszer fordul elő egy évszázadban. Szóval inkább fel kell tűrnünk az ingujjunkat.”

A németországi felmérések nem feltétlenül osztják ezt a véleményt. A Hans Böckler Alapítvány mérései szerint a németek 81 százaléka támogatja a négynapos munkahetet, ráadásul 73 százalékuk nem mondana le a teljes fizetésről sem.

(Fotó: CLAAS/Facebook – Képünk csak illusztráció!)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Félmillió forintot is megkeres egy magyar traktoros, elképesztő volt a bérnövekedés

2023. július 28. 11:10

Legalább 300–350 ezer, de akár nettó félmillió forintot is megkereshet már egy magyar traktoros havonta. Ezek a bérek már az osztrák fizetésekkel is állják a versenyt.