Ház, táj blog

Érdekességek a mézről

Agrofórum Online

Mi is pontosan a méz? Melyik fajta hungarikum? Melyik mézet nevezzük krémméznek, és melyiket vaddohányméznek? Milyen régi az ismeret a méz jótékony hatásáról, és melyik fajta méz a világ legdrágább terméke?

Sokan rendszeresen fogyasztjuk, sokan ismerik számos jótékony hatását, mégis könyvet lehetne írni a mézzel kapcsolatos érdekes ismeretekről. Lássuk, miért lehetünk büszkék a hazai mézre, és mennyi mindenre alkalmazhatjuk!

Élen járunk

Hazánk Európa egyik legnagyobb méztermelője Spanyolország, Dánia és Románia mellett, közel 20 fajta mézet állítanak elő itthon a méhészek. A leggyakoribb fajták, amelyek nálunk előfordulnak, az akácméz (hungarikum), a hársméz, a napraforgóméz, a repceméz, a vegyes virágméz és a selyemfűméz (hungarikum).

Egy hungarikum mézfajta

A selyemfűméz a selyemkóró nektárjából származik, vaddohányméz néven is ismeretes. Gyönyörű aranysárga színű, sűrűn folyó, nagyon intenzív illatú, fűszeres-vaníliás zamatú fajtaméz. Az egyik leghatásosabb gyulladáscsökkentő mézfajta, enyhe vérnyomáscsökkentő, immunrendszer-erősítő, és kitűnik a többi méz közül magas ásványianyag- és vitamintartalmával, és kiemelkedik antioxidáns-tartalmával is. Bár a világpiacon kevésbé ismert, de nálunk annál inkább keresett termék, és mivel majdhogynem Magyarországon állítják elő egyedül a világon, ezért elnyerte a hungarikum minősítést.

A fajtaméz egy növény nektárjából származó méz, ilyen a repceméz, akácméz, napraforgóméz

A méz örök

Az írásos feljegyzések és régészeti leletek szerint már az ókori Egyiptomban a méz volt az egyik legnépszerűbb gyógyszer. Hála az egyiptomi ásatások sikereinek, a sírok feltárásakor a régészek találtak is több ezer éves mézes csuprokat, amiket ennyi év légmentes tárolás után kinyitva kiderült, hogy a tartalmuk elméletben akár fogyasztható is lehetne.

A pontos meghatározás

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a méz „a háziméh, vagyis az Apis mellifera által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek”.

Ha a háziméh csak egyféle virágból gyűjti a nektárt, akkor nagy eséllyel „fajtamézet” kapunk. Ez olyan helyeken jellemző, ahol nagy kiterjedésben azonos fajok virágzanak (pl. akác- vagy hársfák). A legtöbb esetben azonban a különféle virágokból származó mézek keverednek, ilyenkor vegyes virágmézről beszélünk. Ha a méz legnagyobbrészt mézharmatból (nagy szénhidráttartalmú vizes oldat) készül, akkor mézharmat- vagy erdei mézet kapunk.

Az aranyok között is különleges: a repceméz

Magas szőlőcukor-tartalma miatt viszont gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt krémes, könnyen kenhető, a zsírhoz hasonló állagúvá válik, ezért hívják a repcemézet krémméznek.

Hazánk Európa egyik legnagyobb méztermelő országa

A repceméz értékes tápanyagokat és vitaminokat tartalmazó (emiatt kiváló immunerősítő), nagyon édes méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre, és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe. Ennek a mézfajtának az egyik legmagasabb a szőlőcukor-tartalma, ennek köszönheti karakteres ízét és azt, hogy a kemény szellemi és fizikai munkát végzők, és a sportolók is étrendjükbe illeszthetik energetizáló képessége miatt. Emellett fontos vérképző is magas vastartalma miatt, tehát vérszegénységben szenvedőknek igazi áldás.

Igazán nem is édessége miatt terjedt el a fogyasztók körében, hanem a kémhatása miatt: mivel a repceméz a legkevésbé savas mézfajta (azaz enyhén lúgos kémhatású), ezért a fogyasztása az érzékeny gyomrúaknak is kifejezetten jót tesz, és gyomorsavtúltengés esetén sem jelent problémát a szervezetbe kerülése. Lúgos kémhatása miatt egyes diéták kedvelt része is.

Sokrétűen fogyasztható, ugyanis enyhe zamata miatt teába, kávéba is bátran tehetjük, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját.

A kaptár védelmére: propolisz

A propolisz ragacsos, gyantát tartalmazó, sárgásbarna anyag, amelyet a méhek készítenek el a kaptár védelme és fertőtlenítése érdekében. Az elkészítéséhez szükséges anyagok fő forrása a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat, de más növények, például az éger, tölgy, napraforgó és fenyő is adhatnak propoliszt a fiatal ágakról, rügyekről. A begyűjtött anyagot ezután a méhek az emésztőfolyadékukkal keverik össze, így alakul ki a méhszurok, ami olyan enzimeket tartalmaz, amelyek képesek a gyógyhatású anyagokat kioldani a növényi gyantából.

Hazánkban közel 60 féle mézet állítanak elő a méhészek

A propolisz mintegy 60 különféle, a szervezetünk számára is pozitív hatású anyagot, pl. B-, C-, E-vitamint, biotint, nyomelemeket, ásványi anyagokat és enzimeket tartalmaz. Mivel könnyen felszívódik és hatékonyan bejut a sérült szövetekbe, a propolisznak hámgyógyító, fájdalomcsillapító és baktériumölő hatása is van, ezenkívül kedvező hatással lehet a vírusos megbetegségekre, a gyomor- és nyombélfekélyre, valamint a bélgombákra.

A propoliszt ma már számos formában fogyaszthatjuk, mivel propoliszos mézet, propolisz cseppet és propolisz tinktúrát is kaphatunk a magyar termelőktől.

A világ legdrágább méze

A kilogrammonkénti 5000 eurós árával a törökországi „Elfek méz” a világ legdrágább nyalánksága, ami különleges összetétele miatt sokak szerint gyógyszerként is alkalmazható. Ennek a törökországi méznek a története 2009-ben kezdődött, amikor egy helyi méhész a méhek rajzását látva feltérképezett egy 1800 méter mély barlangot Sarıçayır völgyében, ahol 18 kg mézet talált. A későbbi elemzésekből kiderült, hogy a talált méz 7 éves és a barlang ásványokban gazdag környezete miatt maga a méz is tele van ásványokkal.

Az első kilogramm Elfek mézet egy árverésen 45 ezer euróért adták el, a következő kilogrammot egy évre rá egy kínai gyógyszerész szerezte be 28 800 euró kifizetése után. A finomságot egyébként ma már kilónként ötezer euró körüli összegért kínálják 170 vagy 250 grammos tégelyekben.

Kapcsolódó cikkek:

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

Őszi terméshatározó II. rész – tiszafa, csíkos kecskerágó, tűztövis és madárbirs

2019. október 6. 10:38

Városi sétáink és erdei kirándulásaink során is találkozhatunk azokkal a növényekkel, melyek termésének harsány piros vagy narancsos színe nem jótékony hatását hivatott mutatni – épp ellenkezőleg: a feltűnő színárnyalatok mérgező terméseket takarnak.

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

2019. április 19. 06:03

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Jó hírekkel köszönt be az ősz! Milyen pályázatok nyílnak meg?

2018. október 10. 12:07

Fejleszteni akkor kell, amikor van rá támogatási lehetőség, mert lehet hogy amikor fejleszteni szeretne, akkor a megfelelő forrás nem fog a rendelkezésére állni!

Teleltetésre fel! II. rész – a citrusfélék, a leander, a sétányrózsa, a kefevirág és az angyaltrombita megfelelő téli védelme

2019. november 28. 05:36

Mik a pontos teendők fagyérzékeny növényeink megfelelő téli védelmének biztosításában? Hogyan oldjuk meg a leander, a sétányrózsa, a kefevirág, az angyaltrombita és a citrusfélék teleltetését?