Lehet ifjítani az idős diófát?

Agrofórum Online

Lehet-e még ifjítani az idős diófát? Válaszukat előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A diófa, főként idősebb korra, már képes nagyon nagyméretű fává megnőni, ezzel együtt hatalmas koronát is nevelni. Sajnos az ilyen méretű fák metszése házikerti körülmények között is akadályokba ütközik, hiszen már egy hosszabb létráról is nehézkes feladatnak mondható ennek megoldása. Vannak olyan vállalkozók, akik e feladat elvégzéséhez szükséges eszközzel és járművel is rendelkeznek, érdemes lehet tehát a folyamatot szakemberre bízni.

A diót a többi gyümölcsfajtól eltérően, méretéből is adódóan, nem minden évben szokták metszeni (legalább háromévente azonban ajánlatos elvégezni), illetve esetében nem is termőre metszésről, hanem ritkításról szokás beszélni. Ez azt jelenti, hogy a fa koronájából olyan elemeket távolítunk el, melyek sűrítenek, vagyis nem megfelelő irányba állnak. Továbbá az elszáradt, sérült és beteg részek levágása is a folyamat részét képezi. A nagyra nőtt korona gyakran lehet útjában a vezetékeknek, a háznak, szomszédnak stb., az ilyen problémát okozó gallyak és ágak lemetszése szintén fontosnak tekinthető. A jól ritkított diófa belseje még idősebb korban is elegendő mennyiségű fényt kap ahhoz, hogy termésképzése se ütközzön akadályba. A bejutó fény mennyisége hatással van ugyanis a termőrügyek képződésére, a termések fejlődésére. Az árnyékos részeken is képződhetnek termések, viszont azok mérete és minősége elmarad a fénnyel kellően ellátott részeken képződött gyümölcsökétől.

Nemcsak a metszés módja, hanem annak időpontja is meghatározó a dió életében. A metszést a szüret után, ősszel érdemes elvégezni, hiszen a sebek nehezen gyógyulnak be a nagy gyökérnyomás miatt. Más időszakban történő metszés nem ajánlható, hiszen a fa folyása olyan heves is lehet, hogy a keletkezett seben keresztül a fa úgyszólván elvérzik. A tavaszi metszés során létrejövő sebek továbbá nehezen is száradnak a kifolyó nedvtől, így a fa korhadását is megindíthatják. A nagyobb volumenű metszést tehát ősszel kell elvégezni a fa egészségének megőrzése érdekében, míg a kisebb és vékonyabb koronarészek eltávolítása akár tavasszal is végrehajtható. A nagyobb sebek kezelése, fasebkezelő anyaggal való bekenése is legyen része a metszésnek!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Gyümölcsöseinkben előforduló környezeti stresszhatások

2022. november 10. 12:24

A növényvédelemben a növényt érő külső hatásokat két nagy csoportra osztjuk.

5 hihetetlenül ritka gyümölcs a világ minden tájáról

2023. szeptember 1. 10:10

Valószínűleg mindannyian hétről-hétre a hazai gyümölcsök után nyúlunk: almát, körtét, barackot vásárolunk magunknak és a családnak, miközben a világ túlsó felén az emberek nap mint nap olyan gyümölcsöket fogyasztanak, amelyeket mi meglehet, nem hogy nem kóstoltunk, de nem is láttunk még!

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Június

2023. június 14. 05:37

Júniusban van talán a legkönnyebb dolgunk, ha fontos számunkra, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket részesítsünk előnyben.