Lehet ifjítani az idős diófát?

Agrofórum Online

Lehet-e még ifjítani az idős diófát? Válaszukat előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A diófa, főként idősebb korra, már képes nagyon nagyméretű fává megnőni, ezzel együtt hatalmas koronát is nevelni. Sajnos az ilyen méretű fák metszése házikerti körülmények között is akadályokba ütközik, hiszen már egy hosszabb létráról is nehézkes feladatnak mondható ennek megoldása. Vannak olyan vállalkozók, akik e feladat elvégzéséhez szükséges eszközzel és járművel is rendelkeznek, érdemes lehet tehát a folyamatot szakemberre bízni.

A diót a többi gyümölcsfajtól eltérően, méretéből is adódóan, nem minden évben szokták metszeni (legalább háromévente azonban ajánlatos elvégezni), illetve esetében nem is termőre metszésről, hanem ritkításról szokás beszélni. Ez azt jelenti, hogy a fa koronájából olyan elemeket távolítunk el, melyek sűrítenek, vagyis nem megfelelő irányba állnak. Továbbá az elszáradt, sérült és beteg részek levágása is a folyamat részét képezi. A nagyra nőtt korona gyakran lehet útjában a vezetékeknek, a háznak, szomszédnak stb., az ilyen problémát okozó gallyak és ágak lemetszése szintén fontosnak tekinthető. A jól ritkított diófa belseje még idősebb korban is elegendő mennyiségű fényt kap ahhoz, hogy termésképzése se ütközzön akadályba. A bejutó fény mennyisége hatással van ugyanis a termőrügyek képződésére, a termések fejlődésére. Az árnyékos részeken is képződhetnek termések, viszont azok mérete és minősége elmarad a fénnyel kellően ellátott részeken képződött gyümölcsökétől.

Nemcsak a metszés módja, hanem annak időpontja is meghatározó a dió életében. A metszést a szüret után, ősszel érdemes elvégezni, hiszen a sebek nehezen gyógyulnak be a nagy gyökérnyomás miatt. Más időszakban történő metszés nem ajánlható, hiszen a fa folyása olyan heves is lehet, hogy a keletkezett seben keresztül a fa úgyszólván elvérzik. A tavaszi metszés során létrejövő sebek továbbá nehezen is száradnak a kifolyó nedvtől, így a fa korhadását is megindíthatják. A nagyobb volumenű metszést tehát ősszel kell elvégezni a fa egészségének megőrzése érdekében, míg a kisebb és vékonyabb koronarészek eltávolítása akár tavasszal is végrehajtható. A nagyobb sebek kezelése, fasebkezelő anyaggal való bekenése is legyen része a metszésnek!

Mivel permetezzünk érésben lévő gyümölcsöknél?

2025. július 11. 05:40

A gyümölcsfák érés alatti permetezéséhez ajánlott a természetes eredetű, biológiai hatóanyagokat tartalmazó készítmények használata.

Jönnek az éjszakai fagyok – így lehet védekezni a gyümölcsösökben

2021. március 4. 09:27

Sajnos a következő időszakban országosan is fagyos, fagyveszélyes éjszakákat mutatnak az előrejelzések, viszont vannak már bimbózó, virágzó gyümölcsfajták az országban. Korai kajszik, korai cseresznye fajták már károsodhatnak a huzamosabb ideig fennálló mínuszok miatt. Ellenben vannak jól bevált technikák a fagyvédelemre, amelyekkel külön-külön vagy együttes alkalmazásukkal csökkenthető a fagykár mértéke.

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.