Életmód, gasztronómia

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

Agrofórum Online

Az utóbbi években újra virágkorát éli a házi tartósítás, azon belül is a befőttek és dzsemek készítése. Egyre többen fordulnak vissza a természetes, adalékmentes megoldások felé, hiszen egy üveg házi lekvárban nem csupán ízek, hanem emlékek, illatok és hagyományok is rejlenek. Ráadásul az otthon eltett finomságok pontosan úgy készülhetnek, ahogyan azt a család ízlése diktálja – akár kevesebb cukorral, különleges fűszerekkel, vagy éppen szezonális vadgyümölcsökből.

Pár éve rendszeresen zsűrizek lekvárversenyeken a térségben és elképesztően jó ötletekkel találkoztam a házi, amatőr kategóriában is. Voltak persze szörnyű meglepetések is, mint a kovászos uborkás mellékízű szilvalekvár, de többnyire izgalmas párosításokat kóstolhatunk minden évben.

Klasszikus ízek új köntösben

A sárgabarack, meggy, szilva és eper örök kedvencnek számítanak, de érdemes kipróbálni az ezekhez passzoló izgalmas párosításokat is. Egy kis vanília, fahéj, kardamom, vagy akár levendula is különleges karaktert adhat a hagyományos dzsemeknek.

Például a vaníliás meggydzsem vagy a levendulás sárgabarack igazi különlegesség lehet akár reggeli pirítósra, akár süteményekbe töltve. A szilva pedig remekül harmonizál fahéjjal és szegfűszeggel – így még ünnepibb hangulatúvá válhat a reggeli.

Kísérletezzen bátran: zöldségekből is lehet dzsem!

Nem csak a gyümölcsök jöhetnek szóba. A paradicsomból, sütőtökből, vagy akár cukkiniből is készíthető édes lekvár, amely kiválóan passzol például sajtok mellé, vagy különleges húsételek kísérőjeként. A zöldséglekvárok jó példái annak, hogyan lehet a klasszikus befőzést újraértelmezni, modern és gasztronómiailag izgalmas formában.

Alacsony cukortartalommal, egészségtudatosan

Egyre többen keresik a kevésbé édes változatokat. Természetes édesítőszerekkel – például almával, eritrittel vagy steviával – is lehet kiváló dzsemeket készíteni, de arra ügyelni kell, hogy ezek tartósítási szempontból másképp viselkednek, mint a cukor! Ebben az esetben a hőkezelés, valamint a megfelelő tárolás még fontosabb szerepet kap.

Fügelekvár házilag
A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is (fotó: Pixabay)

Ne csak dzsem készüljön – lehet szörp, zselé és chutney is!

Ha már a tartósításnál tartunk, érdemes kitekinteni a dzsemeken túlra. A bodzavirág- vagy levendulaszörp, a birsalmából főzött zselé vagy a fűszeres alma-chutney mind izgalmas variációi lehetnek az otthoni eltevésnek. Ezek nemcsak praktikusak, hanem akár ajándéknak is kiválóak – egy szépen feldíszített üveg mindig személyes és szívből jövő meglepetés.

Praktikus tanácsok a sikeres befőzéshez

  • Mindig tiszta, fertőtlenített üvegeket használjon!
  • Használjon friss, ép alapanyagokat – az enyhén hibás gyümölcsöt inkább használja fel azonnal, ne tegye el!
  • A jól záró kupak elengedhetetlen, érdemes új tetőket használni!
  • A hőkezelést – akár dunsztban, akár sütőben – sose hagyja ki, mert ez biztosítja a hosszabb eltarthatóságot!
  • Ne feledje felcímkézni az üvegeket, különösen, ha többféle befőttet vagy lekvárt készít!

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben az egész család részt vehet. Egy nyári hétvégén készített barackdzsem, vagy egy késő őszi almakompót az üvegben hónapokkal később is visszahozza a napsütötte ízeket. Érdemes tehát időt szánni rá, mert az otthon eltett finomságoknak valóban nincs párja.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Nehezen indul az európai eperszezon

2023. március 21. 15:29

A déli féltekén tapasztalható szélsőséges éghajlati változások komoly nehézségeket okoznak a spanyolországi, olaszországi és görögországi szamócatermesztőknek.

Segített a szabadföldi kertészeti kultúráknak a csapadékos idő

2019. május 16. 06:02

A FruitVeB szakértői szerint a szabadföldi zöldségkultúrák közül a zöldborsótáblák állapota kielégítő, a gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében jó átlagos termés várható, a spárgatermést közepesre becsülik.

Huminsavas technológiával a tavaszi fagyok ellen

2020. március 24. 11:16

A 0 ℃ alatti hőmérsékleti értékek kialakulása a mérsékelt éghajlati övben rendszeres és gyakori időjárási jelenség, a problémát az időbeli eloszlása és lefolyása jelenti. Kertészeti szempontból a virágzáskori fagykárok jelentik az egyik legnagyobb termesztési kockázatott. A fagy közvetlen káros hatása mellett sajnos hosszútávon is jelentős gondokat okozhat gyümölcsösünkben.

Legyen képben, olvassa el a Nufarmer Magazin 29. számát!

2020. augusztus 10. 12:44

Őszi növényvédelem a szántóföldön, a gyümölcsösökben és a szőlőben.