Agrárgazdaság

Parizer: silány felvágott vagy minőségi termék?

Nébih / Agrofórum Online

A sokak által lenézett párizsi igenis lehet minőségi termék, ha valóban szakszerűen készítik el, hús és szalonna felhasználásával, a szóját messze elkerülve.

A párizsinak (parizernek) nincs jó híre, a legtöbben „silány” felvágottnak tartják, még sincs olyan ember, aki alkalmanként ne kívánná meg egy vajas zsömlébe téve. Ideális esetben a párizsi vízzel kevert húsnyesedékből, húsmaradványokból és szalonnából készül, a probléma ott kezdődik, amikor a gyártók szójával próbálják megkötni a benne lévő vizet és zsírt.

Ha a parizer ruganyos, gumiszerű, arról fel lehet ismerni, hogy nem spóroltak a szójával az elkészítésekor.

Ki gondolná, hogy ez az egyszerű ennivaló is jogosult lehet a KMÉ védjegyre. Ez a Kiváló Minőségű Élelmiszer rövidítése, és egyszerre utal az élelmiszerek biztonságára, minőségére és a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó gyártási folyamatokra.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Termékmustráján ezúttal párizsik kerültek az asztalra. A vizsgálatfolyamat eredménye alapján 13 termék gyártója, forgalmazója nyerte el a pályázás lehetőségét a KMÉ-védjegy arany fokozatára.

A kínálatot feltérképező polcfelmérést és a nevezést követően összesen 38 termék került nagyító alá a hivatal laboratóriumaiban. A szeletelt és rúd kiszerelésű párizsik jelölésvizsgálatát is elvégezték a szakemberek.

A minőségmustrán végül 19 párizsi vehetett részt, ahol az Agrárminisztérium és a Nébih munkatársai mellett a termékcsoport gyártói és forgalmazói, szakbizottságok, egyesületek, szakmai szervezetek képviselői, dietetikusok, gasztronómiai szakértők és egyetemi oktatók kóstolták meg és értékelték a termékeket.

A csomagolásvizsgálatot követően kialakultak a végleges pontszámok. Az összesített eredmények alapján 13 párizsi, húsösszetételük szerint két baromfi, négy sertés, három borjú és sertés, három marha és sertés, valamint egy marha párizsi került a legjobbak közé.

Ezzel az adott termékek gyártója, forgalmazója számára megnyílt a lehetőség a KMÉ arany fokozatának pályázására.

(Fotó: Ceti Marinel/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Januárban újra lehet pályázni a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyért!

2019. december 8. 04:36

A védjegyrendszerben az állami szerepvállalás garanciát jelent a minőségre, többek között azért, mert a Nébih laboratóriumai adják az ellenőrzés hátterét, és az Arany Fokozat elnyerésének alapjául szolgáló Termékmustra mögött is a hivatal szakemberei állnak.

Új védjegyrendszert vezetnek be az élelmiszereknél

2019. június 12. 16:33

Az alap védjegy az életfát jelképező népi motívumokkal illusztrált, zöld alapon ezüstszínű embléma, míg az arany fokozat a csodaszarvast jelképező népi motívumokkal illusztrált, bordó alapon arany színekben megjelenő embléma.

Először adták át a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet

2019. szeptember 28. 10:33

A termékmustra egyfajta jó értelemben vett versenyhelyzetet is teremt, folyamatos fejlesztésre ösztönözi a gyártókat.

Hat túró is viselheti a Kiváló Minőségű Élelmiszer-védjegy arany fokozatát

2021. január 29. 06:33

A hat tehéntúró többek között átlagon felüli laboratóriumi eredményeivel, kimagasló fehérjetartalmával és kiváló érzékszervi tulajdonságaival emelkedett ki a mezőnyből.