Terményárak

Vasúti lezárások miatt mélyponton a kukorica ára

Agrofórum Online

Amerikában inkább mínuszokat, míg Európában áremelkedést lehetett látni a szerdai kereskedési napon.

Chicagóban a búza 1,9 százalékkal, a kukorica 0,6 százalékkal, a szójabab 0,3 százalékkal, a repce pedig 1,3 százalékkal lett olcsóbb. Európában a malmi búza olcsóbb lett, ugyanakkor, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Az Egyesült Államok és Mexikó közötti határon az exportot érintő vasút lezárások nehezítették a kereskedést. A brazil Mato Grosso régió szójatermelése jelentős hozamcsökkenést mutat. A Vörös-tengeri konfliktusok meghosszabbítják az áruszállítási időket.

A chicagói kukorica ára új mélypontra került december 20-án, miután az Egyesült Államok kormánya a növekvő bevándorlási nyomásra válaszul bezárt két kulcsfontosságú vasúti átjárót a határon, miközben Mexikó az Egyesült Államok legnagyobb kukoricaimportőre.

Az üzleti csoportok és a vasúttársaságok sürgetik a hatóságokat az Eagle Pass és El Paso vasúti hídjainak újranyitása érdekében. Az Egyesült Államok határőrei december 18-án zártak le ezeket, hogy „átirányítsák a személyzetet” a határon átlépő migránsok ellenőrzésére.

Jelentős átkelők

Az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma szerint októberben az El Paso és az Eagle Pass kikötők közötti teljes vasúti áruszállítás mindkét irányban meghaladta a 3 milliárd dollárt. Ez a hónapban az USA-Mexikó határon átívelő teljes kereskedelem mintegy 4%-át tette ki. Az exportra gyakorolt hatás már érezhető – áll a Nemzeti Gabona- és Takarmányszövetség Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszternek küldött levelében.

Csökkenő exportpotenciál

„Sajnos az átkelő lezárások miatt az export kiesik – áll a levélben. – Becsléseink szerint minden nap, amikor az átkelőhelyeket lezárják, a gabonaexportból közel 1 millió köböl, azaz 22 ezer tonna veszhet el, valamint sok más mezőgazdasági termék exportpotenciálja.”

Legnagyobb vevő

Mike Zuzolo, a Global Commodity Analytics elnöke szerint az Egyesült Államok jellemzően vasúton exportál gabonát Mexikóba, amely az elmúlt három év legnagyobb amerikai kukorica vásárlója. 

„A piac reagál erre, és úgy érzem, foglalkozni kell az ellátási lánc olyan problémáival, amelyekről azt hittük, hogy a koronavírus-járvány elmúltával már rég eltűntek” – mondta Mike Zuzolo.

Brazil időjárás

A szójabab határidős jegyzésára szintén lejjebb fordult a brazil időjárás-előrejelzések alapján, míg a búza ára is visszaesett, mivel az elemzők növelték a fekete-tengeri termelési becsléseket – közölték a kereskedők.

Vevői fölény

Európában a malmi búza 0,25 eurós mínusz után 222,75 euróba, a kukorica 1 eurós áremelkedést követően 199,75 euróba, a repce 2,5 eurós megugrás hatására 428,5 euróba, a takarmánybúza pedig 0,15 angol fontos plusz után 185 angol fontba került tonnánként a következő határidőre. 

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Nyolchavi csúcson a kukorica ára

2022. február 10. 06:13

Az USDA jelentése szerint az Egyesült Államok szójabab-készletei a korábban előrejelzettnél kisebbek lesznek, mivel a feldolgozás iránti kereslet növekedett.

Újdonságaink kukoricában

2020. október 22. 10:48

Fontos megemlíteni, hogy a 2021-es évtől a Magyarországon egyre nagyobb problémát jelentő fenyércirokkal küszködő gazdaságok számára is fogunk tudni megoldást nyújtani, hiszen megérkezik első cikloxidim-ellenálló kukoricahibridünk.

Kukoricában is a víz az úr

2021. november 1. 07:30

Álmatlan éjszakákat okozott a hazai kukoricatermesztőknek a 2021-es év. Teljes tenyészidőszakban folyamatos kihívásokkal kerültek szembe, melyek külön-külön is elég nehézséget okoznak.

A bőséges kínálat miatt csökken a búza ára

2021. március 12. 07:48

Európában a repce a nagy előző napi árcsökkenés után magára talált, de a többi fontos agrártermék, így a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza értéke csökkent.