Zöldség-Gyümölcs
Fizetett tartalom

Paradicsom: később ültettek a spanyolok, és kis híján ráfáztak

Agrofórum Online

A Grupo Paloma várhatóan 42 millió kilogramm paradicsomot termel az idei szezonban, és a jelenlegi jó időjárási körülmények miatt optimista a mennyiség és minőség tekintetében.

Spanyolországban a paradicsom mennyisége, amely a szezon első hónapjaiban az átlag alatt maradt, fokozatosan növekszik, mivel a termelés teljes gőzzel folyik Almeriában és Murciában, ahol az ültetést a rendkívül magas hőmérséklet okozta potenciális következmények miatt későbbre halasztották. A második félévben nagyobb mennyiségek várhatók, és a kilátások jobbak, mint a korábbi években.

„Több éve túlságosan meleg őszünk volt, ennek következtében pedig elszaporodtak a kártevők és betegségek. Ez, valamint a hollandiai és belgiumi szezon végével való átfedés sok fejfájást okozott a paradicsomtermesztőknek.

Ennek eredményeként ebben a kampányban a termesztők körülbelül két héttel később ültettek, mert féltek az újabb meleg ősztől” – mondta a cég egyik dolgozója, aki azt is elárulta, hogy a hőmérséklet végül nem lett olyan magas, mint várták, ami tovább fokozta ezt a késést.

Alacsonyabb termésmennyiség

Voltak olyan területek Murciában és Almeriában, ahol a termelés még nem érte el a csúcspontját. Ez alacsony mennyiségeket eredményezett a szezon első részében, amelyben nem volt átfedés a holland és a belga termeléssel, valamint kisebb volt a verseny Marokkóval, ahol szintén alacsonyabb volt a mennyiség. A piac dinamikája pozitív volt, mind a kereslet, mind az árak tekintetében.

Az enyhe átlaghőmérséklet és mérsékelt páratartalom meglehetősen jó minőségű paradicsomot eredményezett. A volumenek már most mintegy 10%-kal magasabbak a 2023 végi mennyiségekhez képest.

Fogyasztásnövekedésre várva

A cég egy olyan időszakba lépett, amelyben remélhetőleg jobb lesz a fogyasztás, ezért úgy gondolják, megfelelő tervezéssel és az értékesítési csatornákkal való jó koordinációval az elkövetkező hónapokban a teljes mennyiséget sikerül majd értékesíteniük.

A Grupo Paloma 40-42 millió kilogramm paradicsom termelésére számít ebben a szezonban, amelyben tovább folytatja a diverzifikációt a különleges, és a vírusokkal szemben ellenálló fajtákkal. Sokat fektettek be, és átalakították a termesztési struktúráikat, hogy képesek legyenek szembenézni és enyhíteni az éghajlatváltozás terményekre gyakorolt hatását, valamint hogy egész évben termelni tudjanak.

Becsléseik szerint körülbelül öt éven belül olyan fajták állnak majd rendelkezésükre, amelyek ellenállnak a betegségeknek, és amelyek íz, minőség és termelékenység tekintetében is megfelelnek az elvárásaiknak.

(Fotó: davehan2016/Pixabay)

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Mi okozza a paradicsom leveleinek barnulását és leszáradását?

2023. szeptember 16. 10:39

Aggasztó jelenségre lettem figyelmes idén a paradicsomtöveim kapcsán. Mi okozza a paradicsom leveleinek idő előtti barnulását és leszáradását?

A TSWV rezisztenciatörő törzseinek súlyosabb kártétele

2020. március 15. 04:37

Ebben a cikkünkben a TSWV paradicsomon és paprikán okozott kártételét mutatjuk be tüzetesebben.

Miért nyúlnak meg a paradicsompalánták?

2022. március 19. 05:04

Minden évben hosszúra nőnek a lakásban nevelt paradicsom palántáim. Hogyan tudom elkerülni ezt?

Minőség-ellenőrzés paradicsomban, gépi „szemmel”

2024. április 28. 12:10

A paradicsom minőségét eddig roncsolást okozó berendezésekkel ellenőrizték. Most a gépet megtanítanák, hogy a paradicsom látható hibáit felismerje.