Növénytermesztés

Tovább emelkedett a dohányfelvásárlási alapár

Continental Dohányipari Zrt.

A Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. tovább emelte a dohány szerződésben rögzített felvásárlási alapárát, erősítve hazai versenyképességét és elkötelezettségét a magyar dohánytermelők és a dohánykultúra támogatása iránt.

Az áremelés keretében a társaság a jelentősen nagyobb területen termesztett Virginia dohány esetében 19%-os, míg a Burley dohány esetében 20%-os emelést eszközölt, amely a tavalyi, 50%-os áremeléssel együtt két év alatt összesen 69-70%-os árnövekedést jelent.

A cél a hazai dohánytermesztés csökkenésének megállítása

A DOFER Dohányfermentáló Zrt. jelen áremelése az előző évi, 50%-os emelés következő lépésének tekinthető: a hazai dohánytermesztés mintegy harmadáért felelős vállalat kezdeményezése a költségszintek elmúlt évekbeli, globálisan tapasztalható növekedését és a gazdasági kihívásokat hivatott ellensúlyozni, ezzel elősegítve a hazai dohánykultúra fenntartását, a dohánytermelők boldogulását.

A Continental Dohányipari Csoport működése, a hazai dohánypiacon egyedülálló módon, vertikálisan integrált, azaz a dohánnyal kapcsolatos munkálatok teljes spektrumát lefedi, a dohánytermesztéstől kezdve, a dohánytermékek gyártásán át, az értékesítésig.

A cégcsoport ebből adódóan elkötelezett a hazai dohánytermesztés támogatása mellett, amellyel a dohányfelvásárlási-alapár növelése is egybecseng: várhatóan növeli a szerződött dohányterületeken megtermő dohány mennyiségét, hozzájárulva ezzel a helyi gazdaság élénkítéséhez és a vidéki foglalkoztatás fenntartásához.

A dohánytermesztés folyamata

A dohánytermesztési szezon év elején, a termőterületek szerződtetésével veszi kezdetét. Ezt a palántanevelési-, majd az ültetési időszak követi, jellemzően márciustól május végéig, júniustól pedig megkezdődnek a szántóföldi munkálatok, a dohánynövény ápolása, a kapálás, a növényvédelmi munkák és az öntözés. A betakarítási munkák általában, a gazdaságok méretétől, munkaerő kapacitásától függően, szeptember-október hónapokban fejeződnek be.

„Ma már hihetetlenül hangzik, de a magyar dohánytermesztési kultúra globális szinten is nagy múltra tekint vissza, a Trianon előtti Magyarország a vezető exportáló országok közé tartozott. A foglalkoztatás tekintetében jelenleg is kiemelt jelentőséggel bír, ezért különösen fontosnak érezzük, hogy támogassuk a termesztés fennmaradását, erre ösztönözzük a termelőket.

Ennek jegyében emeltük jelentősen a dohányfelvásárlási alapárat tavaly, illetve ezúttal is az inflációt meghaladóan, valamint szerveztük meg év elején a termelői nyílt napot. Mindezek mellett pedig a szerződött dohányterületeken megtermő dohány majdani feldolgozását, és ami a legfontosabb a végső eladását is biztosítjuk a sátoraljaújhelyi dohánygyárban” – mondta el Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

(Fotó: matthiasboeckel/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mesterséges huminsavak menthetik meg a termőföldeket?

2024. december 18. 14:40

Egy új eljárással talán a jövőben a szerves maradékokból néhány perc alatt mesterséges huminsavakat lehet előállítani.

Bizonyítottan előnyökkel jár a szója korábbi elvetése

2024. december 13. 13:10

Az Iowai Állami Egyetem kutatása szerint termesztéstechnológiai módszerekkel is csökkenthető a mezőgazdaság kibocsátása, miközben a hozam nő.

Máktermesztés: mekkora területnagyság fölött engedélyköteles?

2024. december 12. 08:10

Hazánkban az elmúlt 10 évben 9 ezer hektárról több mint 12 ezer hektárra bővült a mák termőterülete.

A La Niña ronthatja a terméskilátásokat Argentínában

2024. december 10. 11:10

Bár a kilátások kedvezőek Argentínában, a gazdálkodók aggódnak a La Niña jelenség miatt, ami szélsőséges időjárást és terméscsökkenést okozhat.

Gyengébb termésre számít idén a dohány ágazat

2020. július 29. 13:03

Ez az évjárat egészen rendkívüli, a termelők minden rosszat megkaptak, amit lehetett, aszályos tavasz, hűvös idő, fagy, komoly mennyiségű csapadék, jég- és homokverés, ez mind a növény ellen dolgozott.

Húsz százalékkal kevesebb a dohány

2019. március 2. 11:20

Az aszály miatt kisebb területről, jóval kisebb átlagtermés mellett mintegy húsz százalékkal kevesebb dohányt termett az országban tavaly, mint 2017-ben.

A dohány termőterülete és termésátlaga is nőtt 2017-ben

2018. február 27. 15:14

A 2017-es magyarországi átlagtermés hektáronként 2,012 tonna volt, míg az előző évben 1,885 tonna.