Agrárközélet

Az engedély nélküli növényégetés szankcióval jár

Agrofórum Online

Itt a tavasz, ilyenkor szokás elégetni a növényi maradványokat. Viszont a kölcsönös megfeleltetés szabályai szerint tarló, nád, növényi maradvány, valamint gyepek égetése tilos, kivéve, ha erre növény-egészségügyi okokból van szükség.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mindazon gazdálkodó figyelmébe ajánlja, aki a kölcsönös megfeleltetés hatálya alá tartozó támogatások valamelyikét igényli, hogy a tarló, nád, növényi maradvány és gyepek égetését kizárólag a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ) előírások vonatkozó részének megtartásával végezheti, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) 227. §-ának rendelkezései alapján. A fő szabály, tehát az, hogy a tarló, nád, növényi maradvány valamint gyepek égetése tilos, kivéve, ha erre növény-egészségügyi okokból van szükség”.

Ennek megfelelően, ha a gazdálkodó rendelkezik az égetni kívánt tábla/táblák vonatkozásában az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szerv által zárlati károsítókkal való fertőzés miatt hozott hatósági határozat, illetve az illetékes természetvédelmi hatóság által egyedi természetvédelmi okokból hozott hatósági határozat valamelyikével, akkor az engedély birtokában végezheti el a tarló, a lábon álló növényzet, az avar és egyéb növényi hulladék OTSZ szerinti irányított égetését.

Amennyiben a helyszíni ellenőrzés során égetés nyomait észlelik az ellenőrök és az érintett tábla vonatkozásában és a gazdálkodó nem rendelkezik a fentebb említett hatósági engedélyek valamelyikével, az várhatóan KM-szankcióval jár. Még abban az esetben lehet eltekinteni a HMKÁ-szabálytalanságtól, ha a gazdálkodó a kérdéses időszakban, a területen történő gyújtogatásról szóló rendőrségi feljelentést tud bemutatni.

Minden esetben legyenek körültekintőek, mert az égetés nyomaiból a gondatlanság és a szándékosság megállapítása is fennállhat, ami a szankció mértékét jelentősen befolyásolja. A szankciók megállapításáról, mértékéről a kamara weboldalán elérhető KM kézikönyvben olvashatnak bővebb információt.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen új szakmák vannak a mezőgazdaságban?

2024. október 16. 13:10

Az agrárium átalakulásával óriásivá nőtt az igény a digitális technológiákhoz vagy a fenntarthatósági elvárásokhoz értő szakemberekre.

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

2024. október 15. 12:10

Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Mik az amerikai elnökjelöltek tervei a mezőgazdaságban?

2024. október 10. 14:40

Kamala Harris és Donald Trump a legtöbb mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésben gyökeresen eltérő nézetet képvisel. Íme, a legfontosabb témák.

Vetésváltási előírások – nem növényvédelmi szempontból

2018. december 12. 07:38

A minap feltettem a kérdést a követőim között facebookon, hogy milyen vetésváltási előírásokat ismernek és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a várt kommentdömping elmaradt. Vajon tényleg nincsenek tisztában a jogszabályi követelményekkel?

Tudnivalók a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotról 1.

2019. július 14. 14:25

Egyes támogatások teljes körű kifizethetőségének feltétele a már jól ismert kölcsönös megfeleltetés követelményrendszerének teljesítése. Ennek részét képezi a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (a továbbiakban: HMKÁ) előírásrendszere, illetve a Jogszabályban Foglalt Gazdálkodási Követelmények (JFGK).

A tájelemekről - nem csak zöldítőknek I. rész

2019. május 21. 08:27

Számos kutatás foglalkozik a mezőgazdasági térségek tájszerkezetének vizsgálatával, az eredmények egybehangzóak: egyértelmű párhuzam vonható a szántóföldek terjeszkedése, illetve a természetközeli felszínborítás és ezzel együtt a biodiverzitás csökkenése között.

Tudjon meg mindent a kölcsönös megfeleltetésről! - 3. rész: A vizek nitrátszennyezés elleni védelme

2020. január 3. 09:40

A harmadik részben a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezés elleni védelméről, annak szabályairól lesz szó. Ezt a KM-ben a jogszabályban foglalt gazdálkodási követelmények közül a JFGK 1 jelöli.