Ház, táj
Ház, táj

Nem várt vendégek a madárodúban – mihez kezdjünk velük?

Nem várt vendégek a madárodúban – mihez kezdjünk velük?

Agrofórum Online

A kertbe kihelyezett mesterséges madárodúk alkalmanként más bérlőket is vonzanak, így a madarak mellett különböző rovarok és emlősállatok is menedéket találhatnak bennük. Kik lephetnek meg minket, és mit tegyünk ilyen helyzetben?

A tavasz végi és nyári rendszeres odúellenőrzések nemcsak az odúk kitakarítása és esetleges karbantartása miatt fontos, hanem azért is, mert a mesterséges madárodúinkba a madarak mellett sok rovarfaj, elsősorban méhek, darazsak, köztük a lódarazsak is beköltözhetnek. Ezenkívül kistestű emlősállatok (pl.: pelék) is megbújhatnak az odúkban.

Mit tegyünk a fullánkosokkal?

A darázsfészek és a lépek olyan mértékben kitölthetik az odút, hogy a következő évadban fizikailag válik alkalmatlanná a madarak fészkeinek befogadására.

Ráadásul a nagy létszámú, odúfoglaló rovarrajok a fiókákra, a kotló és etető szülőkre is veszélyt jelentenek. És ha ez még nem lenne elég, ezeknek a családokban élő, agresszív, fullánkos hártyásszárnyúaknak a kilakoltatása nem könnyű feladat.

Méhek esetében ajánlott felkeresni egy tapasztalt méhészt, aki még örülni is fog az „ajándék” családnak. Ha a méhek és lódarazsak jelenléte nem jár közvetlen veszéllyel, várjuk meg az ő szaporodási ciklusukat lezáró fagyos késő őszi-téli időszakot, és ekkor távolítsuk el a fészket, a lépeket!

Ha méhcsalád foglalta el a madárodút, kérjük egy tapasztalt méhész segítségét!
Ha méhcsalád foglalta el a madárodút, kérjük egy tapasztalt méhész segítségét!

Mit tegyünk megelőzésként?

Gyakran előfordul, hogy egy-egy odút minden évben elfoglalnak a méhek vagy darazsak. Ebben az esetben érdemes bevetni egy hasznos és egyszerű trükköt: a molyirtó kazettát. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereinek ajánlásával: ezeknek a riasztó segédeszközöknek a hatóanyaga természetes eredetű, veszélytelen a madarakra, ezért a lépektől megszabadított odú nyitható tetejének belső oldalára rajzszögezzünk fel egy ilyen rovarriasztó kazettát!

A molyirtó kazetták hatásideje hosszú, 4-6 hónap, ezért ezeket legjobb február-márciusban kihelyezni, így egész költésidőben távol tarthatják a méheket és darazsakat. Elsőként szabadítsuk meg a csomagolásától a kis kazettát, majd rajzszöggel vagy kapcsokkal erősítsük fel az odútető belső oldalára. A kazetta mérete megfelelő minden odútípusba, hiszen a legkisebb „A” típusú odútető lapjára is ráfér, így gond nélkül becsukhatjuk az odút a kazetta felhelyezése után.

A hártyásszárnyúak elképesztő dolgokra képesek, de veszélyt jelentenek az odúlakó madarakra
A hártyásszárnyúak elképesztő dolgokra képesek, de veszélyt jelentenek az odúlakó madarakra

Emlősállatok az odúban

Leginkább a nagyobb, erdei vagy erdőközeli odútelepeken találkozhatunk olyan emlősökkel, amelyek elfoglalják a mesterséges odúkat. Ezek az emlősállatok leggyakrabban pelék, melynek 3 faja: az erdei, a nagy és mogyorós pele él Magyarországon. Ezek a ritkán látható kis emlősök természetvédelmi státuszuk szerint védettséget élveznek, ezért ne háborgassuk őket!

A mogyorós pele hazánkban védett - az odúban ne háborgassuk!
A mogyorós pele hazánkban védett – az odúban ne háborgassuk!

Ritkán, de előfordulhat, hogy megfelelő természetes faodvak hiányában denevérek költöznek a mesterséges madárodúkba. Ebben az esetben érdemes őket áttelepíteni a közelbe kihelyezett, kimondottan az ő számukra készült denevérodúba. Ha átköltöztetjük őket, akkor óvatosan, lehetőleg bőrkesztyűvel fogjuk meg az állatokat, majd a denevérodú alul lévő nyílásához téve segítsünk nekik bemászni. Végezetül a madárodúból kiszedett denevérürülékkel kenjük be a denevérodú röpnyílásának a környékét, hogy az állatok fejlett szaglásukkal könnyebben megtalálhassák új otthonukat, és ne a madárodúba térjenek vissza!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mindent az indiai futókacsáról

2024. július 3. 05:40

Amióta a spanyol csupaszcsiga szó szerint lerohanta a hazai kerteket, azóta kétségbeesetten keressük a megoldást a falánk csigák ellen. Na, de hogy jön a képbe ez a vicces kinézetű kacsa?

Vegyük komolyan a tűzgyújtási tilalmat!

2024. július 1. 05:40

Az elmúlt hét napjaira kiadott hőségriasztások mellett jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata is, ezért 2024. június 20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdetnek ki.

Ne vásároljunk nyaralás alkalmával növényeket külföldön!

2024. június 30. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal minden évben felhívja a külföldre utazók figyelmét a növényegészségügyi szabályokra, amelyeket szigorúan be kell tartanunk. A hazai élővilág védelme érdekében ne hozzunk haza külföldről növényeket, mert kórokozót vagy kártevőt is behurcolhatunk az országba!

Igazodjunk ki az időjárás-előrejelzésen!

2024. június 27. 05:40

Mi a különbség a zivatar, a felhőszakadás és a zápor között? Mit ígér a hidegfront, és mit a meleg? Mikor kell bemenekíteni a fél teraszt, és mikor nem kell félteni a kerti berendezést?

Veszett állatokat találtak a magyar határ közelében

2021. február 20. 03:38

Néhány hónapon belül harmadszor diagnosztizált veszettséget a román állategészségügyi szolgálat a magyar határtérségben, Szatmár megye területén.

Poloskák elleni védekezés a kertben

2023. október 27. 05:40

A poloskák nemcsak ősszel jelentenek elképesztő bosszúságot az embernek, amikor be akarnak húzódni a lakásba, hanem a szemfüles kertésznek is, aki évközben többször is kénytelen védekezni ellenük a házikertben. Milyen eszközeink vannak a kert növényeit károsító poloskákkal szemben?

A denevérek mezőgazdasági haszna

2024. június 19. 08:40

A napokban terjedt a hír, hogy valaki lecsapott egy denevéranyát egy seprűvel. Pedig a denevérek nemcsak védettek, hanem hasznosak is.

A házi macskák komoly egészségügyi veszélyforrást jelentenek

2024. február 26. 07:10

Egy kutatás rávilágít arra, hogy a szabadon élő házi macskák a zoonotikus kórokozók potenciális forrásai és egyben a veszélyeztetett vadon élő állatok természetvédelmi kockázati tényezői is.