Házikert

Mit tehetünk a kertünkkel jelentős mennyiségű csapadék esetén?

Agrofórum Online

Amikor az időjárás extrém mennyiségű csapadékot hoz, kertünk nemcsak az eső mennyiségétől, hanem a víz kezelésének módjától is függően reagál.

A hirtelen, nagy mennyiségű eső sok problémát okozhat, kezdve a talajeróziótól a vízben úszó növényekig, amely helyzet kedvez például a gombás betegségek számára vagy a gyökérrothadásnak. Szerencsére azonban helyes felkészüléssel és azonnali intézkedésekkel jelentősen csökkenthetjük a károkat és megőrizhetjük kertünk egészségét.

Alapos felkészülés

A kert tervezésekor érdemes figyelembe venni az esőzéseket. Amennyiben a kerttervezés előtt megismerkedünk a helyi csapadékviszonyokkal, már sokat tettünk az előrelátás érdekében. Az esővíz elvezetésére szolgáló rendszerek, mint például az árkok, segíthetnek megelőzni a víz felgyülemlését.

A növények elhelyezése is kulcsfontosságú: az alacsonyabb helyekre érdemes olyan növényeket ültetni, amelyek jól viselik a nedvességet, míg a magasabb helyeken jobban elviselhetőek a vízmentesebb körülmények.

A vízelvezető árkok kialakítása fontos lépés lehet a vízelvezetési problémák kezelésében, különösen, ha olyan területeken vannak kialakítva, ahol gyakoriak a hirtelen, nagy mennyiségű csapadékok.

Ahhoz viszont, hogy ezek az árkok megfelelően működjenek, fontos néhány szabályt betartani kiépítésük során. Határozzuk meg, hol helyezkedjenek el: ideális esetben az árkoknak a vízfolyások követésére kell irányulniuk, szélességük és mélységük a víz mennyiségétől függően változhat, de általában a 30-60 cm széles és 30-45 cm mély árkok a legtöbb helyzetben elegendőek.

Mit tehetünk, ha már esik?

Ha a csapadék már megérkezett, és a kertünk nem lett felkészítve a hirtelen vízrohamra, azonnali intézkedésekre van szükség. Biztosítsa, hogy a csatornák és lefolyók tiszták legyenek, hogy a víz könnyen el tudjon folyni, és ne okozzon elárasztást.

Amennyiben kertünk nem felszerelt csatornával, figyeljük meg, hogy a víz hová gyűlik, és próbáljuk meg korlátozni a víz terjedését, például ideiglenes árkok ásásával a víz irányítására, vagy akár esővízgyűjtő tartályok elhelyezésével. Utóbbi beszerzése kifejezetten hasznos lehet, hiszen bármikor elhelyezhetőek a kertben, az általuk gyűjtött esővizet pedig hasznosíthatjuk későbbi öntözéshez.

Növényvédelmi intézkedések

Tartós esőzés esetén mindenképpen fontos figyelembe bevenni az esetleges állóvíz beálltát a növények körül, amelyek akár gyökérrothadáshoz is vezethetnek. Ezt akár egy gyökérvédő mulcsréteg alkalmazásával könnyen megelőzhetjük, amely segít megakadályozni, hogy a gyökér közvetlenül érintkezzen a gyökérrel.

Válasszon vízáteresztő mulcsot, amely nem zárja le teljesen a talajt, így segít a nedvesség egyenletes eloszlásában és felszívódásában.

Amennyiben a nagy esőzés következtében megkezdte a mulccsal való védekezést, érdemes azt rendszeresen ellenőriznie és szükség esetén cserélnie/pótolnia azt. A nagy mennyiségű csapadék jelentős mértékben növelheti a gombás betegségek kockázatát a kertben, mivel a folyamatos nedvesség kedvező környezetet biztosít a gombaspórák szaporodásához és terjedéséhez.

Rendkívül fontos, hogy folyamatosan figyelje a növények leveleit, szárát és egyéb részeit a fertőzések jeleinek megjelenése szempontjából, mivel gyakran először a leveleken és szárakon mutatkoznak, például foltok, penész vagy rothadás formájában.

Ha bármilyen szokatlan jelet tapasztal, például foltosodást, penészesedést vagy rothadást, azonnal végezze el a szükséges intézkedéseket. Például a fertőzött részek eltávolítását és az érintett növények kezelését megfelelő fungicidekkel, amelyek célzottan a gombás fertőzések ellen hatnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indulhat a kétnyári virágaink ültetése, hogy a következő évben pompázzanak

2024. szeptember 18. 16:10

Az ősz ideális időszak a vetésre, így a növényeknek elegendő idejük van megerősödni a tél előtt, és tavaszra színes, illatos virágokkal díszíthetik a kertet.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

Milyen növények illenek egy gyermekbarát kertbe?

2024. szeptember 16. 07:10

Minden növény biztonságos a gyerekek számára, amelyik nem mérgező. Ezek közül válogattunk olyanokat, amelyek kifejezetten szépek is.

Az őszirózsa gondozása – hogy egész ősszel pompázzon

2024. szeptember 15. 08:10

Fontos, hogy a fagyok beállta előtt folyamatosan biztosítsuk számára a megfelelő vízellátást, körülbelül 2 centiméternyit, mivel a virágzási időszakban nagyobb a nedvességigénye.

Agrometeorológia: újabb jelentős csapadék érkezhet

2018. február 5. 16:15

A 2018-as január általában 3-4 fokkal enyhébb volt az átlagosnál, és a szokásosnál 10-15 mm-rel kevesebb csapadékot hozott, ettől több csak a déli határszélen hullott.

Agrometeorológia: tartósan 10 fok felett a talajhőmérséklet

2018. április 9. 12:33

Az előttünk álló héten végig meleg időre számíthatunk, 20 fok körüli csúcsértékekkel. A vegetáció fejlődése így fölgyorsul, a legtöbb gyümölcsfa a héten virágba borul.

Megérkezett az ízelítő a télből - nem tart sokáig

2018. november 27. 04:48

Az elmúlt héten jellemző borús, csapadékos időjárás még kitart a hét első napjaiban is. Egész héten sokfelé voltak kisebb-nagyobb esők az országban, majd vasárnap országos eső érkezett, ami kedd estig jelentős mennyiségű csapadékkal öntözi a talajt, ma már többfelé havazásra van kilátás. Ezzel együtt a hőmérséklet is visszaesik, a héten ízelítőt kapunk a télből.

Növénytermesztés Képgaléria

Ingyenes lesz az aszálymonitoring-rendszer használata

2018. május 30. 07:32

Az aszály elleni védekezésben érdemi előrelépést hoz az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) által létrehozott újszerű, komplex vízhiány-előrejelző rendszer.