Terményárak

Olcsóbb lett a kukorica, mert változik az időjárás

Agrofórum Online

Amerikában kiegyenlített volt a piac a szerdai kereskedési napon, Európában inkább a vevők kerültek fölénybe a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 0,8 százalékkal, a szójabab pedig 0,5 százalékkal drágult, a kukorica viszont 1,2 százalékkal, a repce pedig 2,7 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, a kukorica olcsóbb lett.

Az Egyesült Államokban a kukoricatermelő övezet nagy részén a gazdálkodók az előrejelzések szerint nedves és enyhe időre számítanak augusztus első felében. Ez változás a korábbi előrejelzésekhez képest, amelyek szerint a hónap első hetére meleg és száraz időt jósoltak.

„Az időjárás 99%-ban változik, és a hónap végéig kedvezőnek tűnik” – mondta Brian Hoops, a Midwest Market Solutions munkatársa. Ennek eredményeként az Egyesült Államok nagy kukoricatermésére számíthat, ami jó a gazdálkodóknak, de rossz az áraknak.

Kínai érdeklődés

Elemzők és kereskedők arra számítanak, hogy a Kína újra szójababot vásárol majd.

„A készpénzes források biztosak abban, hogy Kína jelentős mennyiségű amerikai szójababot fog beszerezni – minden az időzítésen múlik” – áll az AgResource közleményében. A cég hozzáteszi, hogy a Kínába irányuló kukoricaszállítmányok növekedése nagyrészt annak köszönhető, hogy az amerikai kukoricát jelenleg olcsóbban lehet beszerezni, mint a brazilt.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) be is jelentett „ismeretlen helyekre” történtó szállítást, ami többnyire kínai vevőket jelent.

Új etanolrekord

Az Egyesült Államok átlagos napi etanoltermelése minden idők új rekordját döntötte meg az e heti jelentés szerint.

Az ügynökség tájékoztatása szerint a július 26-án végződő héten az átlagos etanoltermelés napi 1,109 millió hordó volt, ami az Energiainformációs Hivatal (EIA) által valaha közölt legmagasabb etanoltermelés, ami meghaladja a 2017 decemberében felállított minden idők 1,108 millió hordós napi átlagrekordját. A rekordmagas termelés miatt augusztusra megnövekedett amerikai kukoricafogyasztást várnak.

Kemény piac

Az alacsony nyersanyagárak erősen érintették a gazdálkodók és a nagy mezőgazdasági vállalatok jövedelmezőségét. A Bunge szerint például a nagyobb dél-amerikai betakarításokból származó alacsony gabonaárak és az Észak-Amerikában várható ugrásszerű termés befolyásolja az eredményüket.

Főleg drágulás

Európában a malmi búza 5 eurós plusz után 220,25 euróba, a kukorica 0,75 eurós árcsökkenést követően 214,25 euróba, a repce 11 eurós megugrás hatására 462 euróba, a takarmánybúza pedig 2,7 angol fontos plusz után 191,75 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Beárazták a búzába a gabonaszállító hajót eltaláló orosz rakétát

2024. szeptember 13. 07:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a kukorica és a repce kurzusa viszont pluszban zárt.

Csaknem ötödével csökkent az ukrán gabonaexport

2020. szeptember 8. 06:38

A gazdasági minisztérium arra is számít, hogy a 2020-as gabonatermés a rossz időjárás miatt 68 millió tonnára csökken.

A vetési jelentés előtt drágult a búza és a szójabab

2023. március 29. 07:36

Az amerikai búza- és szójabab határidős jegyzésárak kedden emelkedéssel zártak, a kukorica kurzusa pedig gyengült.

Orosz és ausztrál hírek miatt esett a búza ára Chicagóban

2020. augusztus 4. 08:02

Folytatódott a vegyes hangulatú kereskedés Párizsban, a repce és a kukorica drágult, azonban a takarmánybúza és a malmi búza olcsóbb lett hétfőn.

Magellan – Hármas hatóanyag-kombinációval a sikeres gyomirtásért

2024. május 8. 15:10

A KITE a kukorica évelő és a magról kelő kétszikű gyomnövényei ellen a Magellant javasolja önmagában és kombinációs partnerként egyaránt.