Hullik a szilva és hernyók vannak a termésekben – melyik kártevő okozhatja?

Agrofórum Online

Hullik a szilva a kerti fákról, mi okozhatja? Van, amelyikben hernyókat találtam. Tudok valamit tenni ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Szilvatermések hullását, nyár közepén, az érési idő elején, több ok is előidézheti.

A szilvamoly (Grapholita funebranaz) hazánkban általánosan elterjedt lepkeféle, évente három nemzedéke fejlődik ki, ezek rajzása összefolyik, így jelenlétük eltart akár áprilistól október elejéig. Gyakorlat számára azt jelenti, hogy folyamatosan jelen vannak a lepkéi és peterakásuk is összefolyik. Lárvái a szilva terméseiben élnek, ott fejlődnek, a szilva belsejében a lárva mellett barna, apró szemcséjű ürülékük tölti ki a gyümölcs belsejét. Az első nemzedék rajzása április végén vagy május elején kezdődik. Május végén, június elején a hernyók a még zöld szilvát támadják meg. A fertőzött szilvák hamar beszínesednek, érett színt mutatnak, de ez nem valódi érés, hamar lehullanak. Jellegzetes mézgacsepp jelzi a héjon a fertőzést. A harmadik molynemzedék nyár végéig jelen van, tojásrakásuk a szilva héjára folyamatos. Szilvánként 1 lárva kifejlődése jellemző.

A keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta) kinézete és életciklusa hasonlít a szilvamolyéhoz. Évente 3 teljes és a 4. csonka nemzedéke szokott kifejlődni. Tavasszal már áprilisban megjelennek. Kifejletten 10-12 mm hosszúak lárvái, rózsaszínűek, húsvörös háttal, fejük barna, sötét foltokkal.

Keleti gyümölcsmoly imágó
Keleti gyümölcsmoly imágó

A szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly lárváik hasonlóak, szabad szemmel nem különböztethetők meg, meghatározásukhoz, szétválasztásukhoz sztereomikroszkóp és szakismeret szükséges.

A védekezés optimális időzítése a petékből kikelő fiatal lárvák ellen a leghatékonyabb, amikor a lárvák még nem rágták be magukat a gyümölcs belsejébe. Csonthéjas és almatermésű gyümölcsöket egyaránt fertőzik, köztük a szilvát is.

Mindkét molylepke lárva alakban a fák repedéseiben telel.

Szilvamoly kártétele
Szilvamoly kártétele

A kereskedelmi forgalomban kapható feromoncsapda mindkét egyedet vonzza, gyűjti, a rajzási csúcsokat követő 5-7 nap múlva ajánlott a permetezés. Házikertben ajánlom a Dipel vagy más kereskedelmi elnevezésű, de azonos hatóanyagú biológiai készítményt, melynek hatóanyaga a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki baktériumfaj.

Szilvatermések hullását okozhatja a fák szilvahimlő vírus (PVP) fertőzöttsége, bizonyos kis termésű fajtákra jellemző, ezeknél a termés héján szabálytalan alakú bemélyedő rajzolatok is megfigyelhetők, és alatta a termés húsa barna, kemény.

Szilvahullást előidézhet a nyári nagy meleg, amennyiben szárazsággal párosul. Ezt az élettani folyamatot a kiszáradó talajok öntözésével lehet megelőzni. Az utóbbi évek éghajlati változása alapján a gyümölcsfák öntözésére is fel kell készülni és öntözési feltételeket kialakítani.

Lehullott a szilva levele - ez normális jelenség augusztusban?

2018. július 30. 07:57

S. Mária kérdése: Szilvafáim levelein először sok apró lyukat láttam, később narancsvörös foltokat, most pedig drasztikusan elkezdett hullani a levele. Öntözöm a növényeket, így nem lehet kiszáradás. Vajon mi lehet a baj?

Mitől ráncosodik a Nemtudom szilva? Tudjuk!

2023. szeptember 15. 12:10

A Felső-Tiszavidék kedvelt gyümölcse a lekvár és a Szatmári pálinka kiváló alapanyagául is szolgáló Nemtudom szilva. Ellenálló fajta, mégis ráncosodhat. De miért?

Ez már igazi növényvédelmi szezon a szántókon és a gyümölcsösökben is

2018. április 20. 06:54

A meleg idő országszerte robbanásszerűen virágba borította az őszi káposztarepce táblákat és a gyümölcsös kerteket. A természet igyekszik behozni lemaradását.

Szüret után fontos a lombvédelem

2019. július 24. 08:25

Az elmúlt időszakot a viszonylag nyugodt, fronthatástól mentes időjárás jellemezte. Záporok, zivatarok csak az ország kisebb térségeiben zavarták meg a nyárra jellemző 30 C feletti nappali hőmérsékletet. A tartósan száraz időben alig van éjszakai harmatképződés, emiatt az időjárás most elsősorban a kártevőknek alakul kedvezően.