Életmód

Útmutató a házi termesztésű gyógynövények felhasználásához

Agrofórum Online

Az emberek évezredek óta használják a gyógynövényeket szerte a világon. Sőt, mára, noha a patikákban roskadásig állnak a polcokon a gyógyszerek a betegségek kezelésére, egyre többen nyúlnak a természetes megoldásokhoz.

Fontos megérteni azonban, hogy a gyógynövényeknek is lehetnek mellékhatásai, ha nem megfelelően vagy nem előírt mennyiségben alkalmazzuk őket. Ha azonban körültekintően használjuk a gyógynövényeket, és tudjuk, mi, mire jó, igazi kis természetes házi patikát készíthetünk magunknak.

Az alábbiakban olyan gyógynövényeket mutatunk be, amelyeket évszázadok óta használnak és ma is biztonságosan alkalmazhatók, ráadásul rendkívül hatékonyak különféle megbetegedések és egészségügyi panaszok esetén. Ha azonban Ön esetleg rendszeresen gyógyszert szed vagy krónikus betegségben szenved, a gyógynövények használata előtt mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával.

Kamilla (virág)

A kamillát gyulladás- és duzzanatcsökkentő hatásáról ismerik, ezért előszeretettel használják borogatásként kisebb-nagyobb zúzódásokra, sebfertőtlenítésre, sőt, krémeket is készítenek belőle, no és teát. Utóbbit általában a pihentetőbb alvás érdekében fogyasztják este, langyosan, de a tapasztalatok szerint – a citromfűhöz hasonlóan – szelíden enyhíti a szorongásos tüneteket is. A népgyógyászati tapasztalatok szerint langyosan, mézzel ízesítve megfázás esetén segíthet a torokgyulladás okozta irritáció csökkentésében.

Echinacea (levél, szár, gyökér)

A kasvirágot leggyakrabban megfázás, influenza és fertőzések kezelésére vagy megelőzésére, valamint sebgyógyításra használják. Óvatosan kell azonban vele bánni, mert sokaknál allergiás reakciót okozhat.

Fokhagyma (gerezd)

A népgyógyászat egyik alappillérének számító fokhagymát nyersen a legjobb fogyasztani, hiszen így tudjuk a benne lévő hasznos anyagokat a legjobban kihasználni. Influenzás és más légúti panaszok esetén hatékonyan csökkenti a gyulladást, hurutoldó, baktériumölő, vértisztító, immunerősítő hatású. Pirítósra kenve, mézzel összekeverve a leghatékonyabb.

A fokhagyma fogyasztása jó hatással van a szívre és az érrendszerre, csökkenti a koleszterinszintet és mérsékli a magas vérnyomást. Vérhígító gyógyszerek szedése mellett azonban a fogyasztása nem javallott, mivel növelheti a vérzékenységet.

Gyömbér (gyökér)

A gyömbér leginkább a hányinger-csillapító hatásáról ismert, így előszeretettel ajánlják gyömbéres tea és keksz formájában kismamáknak (kiváltképp az első trimeszterben), illetve azoknak, akik tengeribetegségben szenvednek.

A gyömbér emellett a kutatások szerint a kemoterápia okozta rossz közérzetet is csökkenti, illetve segítséget nyújt a légúti betegségekben szenvedőknek, mivel erős gyulladáscsökkentő hatású és antioxidáns-tartalma is jelentős. A gyömbér ezen túl segít felfúvódás és emésztési problémák esetén is, sőt, orrdugulásra és gyomorpanaszokra is ajánlják.


Ginkgo (levél)

A ginkgolevél kivonatát asztma, hörghurut, fáradtság és fülzúgás esetén ajánlják, de használják a memória javítására és a demencia megelőzésére is. A betegségek kezelésére csak a levelek kivonatát szabad használni, mivel a magok toxinokat tartalmaznak, és nagy mennyiségben végzetes rohamot okozhatnak. A ginko fogyasztása növelheti a vérzésveszélyt, ezért nem szabad vérhígító, görcsoldó gyógyszerekkel vagy bizonyos antidepresszánsokkal együtt szedni.

Ginzeng (gyökér)

A ginzengről úgy tartják, hogy fokozza az energiát, a nemi vágyat és roborálja a szervezetet. Mellékhatásai közé tartozhat azonban a magas vérnyomás és a szapora szívverés, így aki még nem próbálta, első ízben kis dózisban alkalmazza. Szedése biztonságos, de nem szabad együtt szedni warfarinnal, heparinnal vagy nem szeroid gyulladásgátló gyógyszerekkel, ösztrogénekkel, kortikoszteroidokkal vagy digoxinnal. Cukorbetegeknek sem ajánlják a ginzenget.

Máriatövis (gyümölcs)

A máriatövist általában májproblémákra és a magas koleszterinszint csökkentésére javasolják, de a kutatások szerint segíthet a rákos megbetegedések esetén. Úgy tartják, hogy a máriatövisben lévő hatóanyagok jó hatással vannak a májműködésre is.

Csalán (levél)

A frissen szedett csalánlevelek vízhajtó, méregtelenítő hatásúak, ezért legjobb leforrázva, teaként fogyasztani vagy a leveleiből a spenóthoz hasonlóan főzeléket készíteni belőle. A csalán roboráló, vértisztító, frissítő hatású, méregtelenítő kúrákban is használatos.

Levendula (virág)

A levendula az egyik leghatékonyabb nyugtató hatású, szorongáscsökkentő, elalvást segítő gyógynövényünk, amely teaként leforrázva kellemes ízű szomjoltó ital, de virágait süteményekbe is belesüthetjük, desszerteket ízesíthetünk vele, sőt, lekvárokba főzhetjük. Kisgyermekek párnájába is szokták varrni a levendulát a könnyebb elalvás érdekében.

Citromfű (levél)

A levendula mellett a citromfű is remek alvássegítő, szorongáscsökkentő, nyugtató hatású gyógynövény, amelynek finom illatú, zsenge leveleiből remek limonádé, smoothie, tea és számtalan desszert készíthető. Lazító hatású, relaxációt elősegítő gyógynövény.

Forrás: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=1169

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért csodaszer az Aloe vera

2024. szeptember 18. 08:10

Az Aloe vera jól ismert szobanövény – és gyógynövény, ezt talán a legtöbben tudják. Most sok egyéb érdekes információt is elárulunk róla.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Mennyi ideig áztassuk a gyógynövényeket a hatóanyagok kioldódásához?

2023. augusztus 11. 17:10

Az illatos, gyógyító teák alapanyagának jó részét mi magunk is összeállíthatjuk, ha rendelkezünk a megfelelő ismeretekkel. Mielőtt nekilátnánk gyűjteni, szárítani, célszerű tájékozódni, hogy a kívánt eredményt érjük el.

Így készül a gyógynövényes fürdőbomba házilag

2022. április 24. 05:36

Akár gyerekekkel való közös programnak tervezzük a fürdőbomba-készítést, akár kikapcsolódásként, barátnős programként, rendkívül szórakoztató lesz, az garantált!

Milyen gyógyhatása van a tüdőfűnek?

2024. augusztus 9. 08:10

A tüdőfű vagy gálna (Pulmonaria) egy különleges növény, amelyet évszázadok óta használnak a világ minden táján a tüdő különböző betegségeinek kezelésére.

Amit az angyalgyökérről tudni érdemes

2023. február 26. 14:13

Hogyan termesztheti ezt az évelő növényt a kertjében? Milyen tulajdonságai vannak a gyógynövénynek?