Kérem tájékoztatásukat arról, hogy miként állapítható meg egyértelműen a birs szüretének optimális időpontja?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
Ahogyan a többi gyümölcsfaj esetében, úgy a birs optimális szüretének időpontja is évente változik, hiszen sok tényező, pl. a termőhely, időjárási körülmények, az évjárat, de a fajta is befolyásolja azt. Akárcsak a körte és az alma esetében, nagy gondot kell fordítani a birs szüreti idejének meghatározására is, hiszen ez további tárolhatóságának hosszúságát, beltartalmi értékeinek alakulását és feldolgozhatóságát egyaránt befolyásolja.
A szüreti időszakra többnyire szeptember, illetve október vége között kerül sor, de arra mindenképp ügyeljünk, hogy a fagyok előtt megtörténjen a betakarítás! A gyümölcsök érettségének megállapításához fontos, hogy ismerjük, a birs mely fajtája található meg kertünkben. A szüreti érettséget jelzi ugyanis a fajtára jellemző gyümölcsnagyság és színezet, íz- és zamatanyagok kialakulása. A legtöbb esetben a termések héjának színe sárga, ritkább esetben jelzi csak zöld szín a szedési érettséget. A szedési érettség legfőbb mutatója talán a termések szőrözöttségének kopása, mely során a gyümölcsök sűrű, nemezes szőrzetüket fokozatosan elvesztik.
A birs gyümölcsei általában a szüret következtével feldolgozásra is kerülnek, kiváltképp fontos ez a talajra hullott, sérült termések esetében. A birs kemény héjjal rendelkezik, viszont ennek ellenére szüret közben is könnyen ütődhetnek, tárolás közben hamarabb megromolhatnak. A legtöbb fajtánál a tárolás csak néhány hónapig, kb. 10 hétig (decemberig) képzelhető el, mellyel feldolgozási idejét tudjuk meghosszabbítani. A pár hónapos tárolás azonban az időben végzett szüret mellett csak úgy képzelhető el, ha megfelelő helyen tároljuk gyümölcseit.
A tároláskor arra szükséges ügyelnünk, hogy erős illatú gyümölcs lévén más, a tárolóban lévő zöldség és gyümölcs is átveheti erős illatát, így külön helyiségben való tartása ajánlható. A hosszabb tárolás kb. 2 fok körüli hőmérséklet és magas, 90% feletti páratartalom mellett valósítható csak meg. A rövidebb távú tárolás során is ajánlatos a termések gyakori átvizsgálása, a romlásnak indult birsek kiválogatása.
Kiemelt kép: Pixabay