13℃ 3℃
november 7. Csenger, Rezső, Ernő, Florentin
Gyümölcs

Mikor érett az őszibarack? A tökéletes szüret időpontja

Agrofórum Online

Nem mindegy, mikor szedi le az őszibarackot: a túl korai vagy éppen túl késői szüret rontja az ízélményt és a gyümölcs eltarthatóságát is.

Tudja meg, milyen jelekre kell figyelnie ahhoz, hogy a termés zamatos, illatos és igazán érett legyen! Segítünk felismerni a legjobb pillanatot a szedéshez!

Szín, illat, tapintás – így ismerheti fel az érett őszibarackot

A tökéletes őszibarack szüreteléséhez három érzékszervére is szüksége lesz: a látására, a tapintására és a szaglására. Először figyelje meg a gyümölcs színét! Az érett barack nem mutat zöld árnyalatokat, helyette telt, sárgás vagy aranyszínű alapszín jellemzi. Ne tévessze meg a piros fedőszín: az csupán a napfény hatására alakul ki, nem a valódi érettség fokmérője!

Ezután ellenőrizze a barack állagát. Finoman nyomja meg a gyümölcsöt, különösen a szár körüli részen. Ha enyhén enged a nyomásnak, de nem túl puha, akkor elérte az optimális érettséget. A kemény termés még éretlen, míg a túlzottan puha, nyomódó példány már túlérett, könnyen romlásnak indulhat. 

Érdemes az illat alapján is megerősíteni döntését

Egy valóban érett őszibarack erőteljes, édes, virágos illatot áraszt, különösen a kocsány környékén. Ha nem érez semmilyen aromát, várjon még néhány napot a szedéssel! Végezetül vizsgálja meg a gyümölcs héját is! Az ideális barack héja feszes és sima, ráncoktól, sérülésektől mentes. Az ép felület nemcsak esztétikus, hanem hosszabb eltarthatóságot is biztosít.

Mikor és hogyan érdemes szüretelni?

Az őszibarack szüretelésének ideje elsősorban a fajtától és az éghajlati viszonyoktól függ, Magyarországon általában július közepétől augusztus végéig tart a szüret szezonja. Ez az időszak biztosítja, hogy a gyümölcs a legjobb érettségi állapotban kerüljön le a fáról. Kísérje figyelemmel a termést, és csak akkor kezdje meg a szedést, amikor a barack megmutatja az érettség minden jelét: a színe élénk, alapszíne aranysárga, az illata gazdag és édes!

A szüretelést mindig óvatosan végezze! Fogja meg a gyümölcsöt a tenyerében, majd finoman csavarja el a szárát, így megóvhatja a barackot a sérülésektől. Kerülje a hirtelen húzást vagy rángatást, mert ez könnyen károsíthatja a termést, ami a gyorsabb romláshoz vezethet.

Tárolási tippek a frissesség megőrzéséhez

A leszedett gyümölcsöt sekély, jól szellőző kosarakba vagy ládákba helyezze, hogy a barackok ne nyomódjanak össze, és megőrizzék formájukat és frissességüket! Tárolja a termést hűvös, árnyékos helyen, és lehetőség szerint minél előbb fogyassza vagy dolgozza fel, hogy a gyümölcs zamata és tápanyagtartalma a lehető legjobb maradjon.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tápanyag-tartalékolás télre

2025. november 2. 07:10

A gyümölcsfák számára a télre való felkészülés kulcsa a levél- és fás részbe vándorló tápanyag-raktár – ne vegyük félvállról!

Hol és hogyan teleltessük a citromfát?

2025. október 30. 08:10

Nem mindegy, hol és hogyan teleltetjük a citromfát – íme a legfontosabb tudnivalók lépésről lépésre.

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Ez a banán nem fagy meg – ha így csinálja!

2025. október 22. 14:10

A Musa basjoo a legfagytűrőbb banánfajta, de hazai teleltetése így sem megy gondos előkészítés nélkül.

Most szüreteljük: mit szedhetünk július végén a kiskertben?

2021. július 29. 09:11

Júliusban már igencsak a kerti szüretek ideje is elkezdődött. Ha jól végeztük eddig a munkát, akkor most rengeteg tennivalónk is lett hirtelen a kiskertben, főleg a veteményesben. Nézzük sorra, mi terem most és hogyan tároljuk be a hirtelen ránk szakadó rengeteg terményt!

A szekszárdi borvidéken is korábban szüretelnek

2018. augusztus 8. 11:46

A mostani melegben a szőlő fejlődése lassulni fog, de mennyiségben és minőségben egyaránt jó évjáratra számíthatnak a szekszárdi termelők.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Zöldség- és gyümölcskavalkád: mit szedhetünk júliusban?

2025. július 19. 16:10

A júliusi kert a bőség időszaka: napról napra újabb zöldségek és gyümölcsök érnek be. Megmutatjuk, mit és hogyan érdemes most betakarítani.