Házikert

Ültessünk kökényt a kertünkbe!

Agrofórum Online

Mindenki vágyik arra, hogy télen se maradjon színes növények nélkül a kertje. Érdemes örökzöld és látványos bogyókat hozó cserjéket ültetni, mint amilyen például a vadregényes küllemű kökény.

A kökény (Prunus spinosa) a rózsafélék családjába tartozó lombhullató cserje, amelyet hagyományosan tüskés sövényként és a jószágokat kordában tartó akadályként termesztenek. Ha nem korlátozzuk a terjeszkedését, a kökény szabadon álló, akár 4 méteres bokorrá fejlődik.

A kökény egész évben különleges látványt nyújt: tavasszal fehér virágokat, ősszel pedig gömbölyű, kékesfekete gyümölcsöket hoz. Megvásárlásakor és kiültetésekor vigyázni kell, hogy erőteljes növekedése során ne nyomja el a többi növényt.

Boszorkányos múlt

A kökényt hagyományosan számos néven illetik, ezek közül a legismertebbek a boronafa, koronafa, ekegúzs, kininfa, kökönye. A növényhez évszázadok óta a balszerencsével és boszorkánysággal kapcsolatos mítoszok kötődnek.

Ha hihetünk ezeknek, egykoron a leghíresebb boszorkányok varázspálcái a kökény fás törzséből készültek. Ezen túlmenően a hiedelmek szerint a növény fehér virágai a hideg tavaszi időjárásra utalnak, akárcsak az avarból előbukkanó hóvirág.

Hidegben édesebb

A Prunus spinosa minden része ehető, bár a gyümölcse nyersen fanyar, sokak szerint kellemetlen ízű. Ezért általában megfőzik, likőröket, zseléket, lekvárokat készítenek belőle. Ha fel akarjuk dolgozni, érdemes a fagyok után leszedni, mert akkor édesebbé válik az íze. 

Hogyan termesszük?

A kökényt nedves, de jó vízelvezetésű talajban, napsütéses vagy félárnyékos helyen érdemes termeszteni, bár a legtöbb talajtípuson jól érzi magát. Sok gondozást nem igényel, mivel ez egy rendkívül szívós, ellenálló cserje. Sövényként és önálló cserjeként is szépen mutat, de tövisei áthatolhatatlan akadályként állnak az útba, ezért célszerű a kert olyan részébe ültetni, ahol nem gátolja az áthaladást.

Ültetésre kész kökény

A konténeres termesztésű kökényt a legjobb ősszel vagy tavasszal ültetni, de az év bármely szakában, így akár télen is elültethető, feltéve, hogy a talaj nem fagyott. A sövényt általában a novembertől április elejéig tartó nyugalmi időszakban ültetik, amikor olcsó, csupasz gyökerű növényeket lehet kapni a kertészeti áruházakban.

Ültetés – lépésekben

  • Ásson egy árkot a beültetendő növények számára.
  • Ültetés előtt 30 percig áztassa vízben a növény gyökereit.
  • A növekedés ösztönzése érdekében vágja le a túl hosszú vagy sérült gyökereket.
  • Amennyiben a csupasz gyökerű növények számára előnyös mikorrhiza gombákat használ, keverje a kiásott termőföldbe, és szórja a gyökerek fölé.
  • A növényeket az árokban egymástól kb. 30-45 cm távolságra helyezze el, ugyanolyan mélységben, mint amilyen mélyen a szántóföldön nőttek.
  • Terítse szét a gyökereket, töltse vissza a földet, és finoman nyomja le.
  • Vágja vissza a növényeket 30 cm magasra, hogy bokrosodásra ösztönözze őket.
  • Az első évben alaposan öntözze meg őket, és a száraz időszakokban is gondoskodjon a megfelelő vízellátásról.
  • Mulcsozza be a növényeket vastag réteg (7-8 cm-es) szerves anyaggal, hogy megőrizze a talaj nedvességét, de hagyjon szabadon egy 10 cm-es sávot a törzs körül a rothadás elkerülése érdekében.

(Forrás: https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/blackthorn-fruit-tree/)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így szedjük a kakukkfüvet

2024. szeptember 28. 10:10

A kakukkfű kiváló fűszer- és gyógynövény. Nem mindegy azonban, hogyan és mikor metsszük és szedjük annak érdekében, hogy új hajtásokat hozzon.

Mennyi vizet igényelnek a fák?

2024. szeptember 26. 08:10

Ha nemrég ültettük el a fát, kiemelten fontos, hogy amíg meg nem honosodik a kertünkben, mindig elegendő vizet kapjon.

Hogyan gyűjtsünk vetőmagot ősszel?

2024. szeptember 26. 05:40

Nem feltétlen pénz kérdése a virágos kert, hiszen vetőmagot magunk is tudunk gyűjteni.

Tört kukoricával tényleg megóvhatjuk a rózsát?

2024. szeptember 25. 08:10

A rózsák egyik leggyakoribb őszi betegsége a fekete foltos betegség (Diplocarpon rosae), amely egy gombás fertőzés.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Őszi terméshatározó III. rész – tapadó vadszőlő, kökény, közönséges boróka

2019. október 9. 04:37

A természetben a ritkábban előforduló kék árnyalatok igazán egyedivé, különlegessé teszik egy növény megjelenését. Az ősszel érő, kékes színű termésüket leszámítva a tapadó vadszőlő, a kökény és a közönséges boróka igen különböznek egymástól, de érdemes kicsit közelebbről megismerkedni velük.

A kökény értékes növényünk, de a gyűjtésből származó termés veszélyes is lehet

2024. április 17. 16:10

Termesszünk kökényt! Miért? Mert a magas hőtűrőképessége miatt a megváltozott klimatikus viszonyok mellett is sikerrel termeszthető gyümölcsfaj hazánkban.

Szeretnék kertembe kökényt ültetni. Mire figyeljek termesztése során?

2021. január 4. 08:41

A kökény nem tartozik a termőhelyre különösen igényes gyümölcsfajok közé. A szárazságot jól tűri, viszont a szélsőségesen száraz területeket nem kedveli és a tartós vízborítást sem viseli el.