Házikert

Hogyan készítsük fel a magaságyásokat a télre?

Agrofórum Online

A magaságyások bizony ősszel is némi munkát igényelnek, nem szabad csak úgy magukra hagyni őket tavaszig. De mit kell kihúzni, és mit kell bent hagyni a földben? Mit kell félretenni, és hogyan kell felkészíteni az ágyást a zordabb téli hőmérsékletre?

Miért kell a magaságyásokkal foglalkozni ősszel?

Az ősz beköszöntével kevesebb a tennivaló a magaságyásokban, hiszen már nem vagy csak alig kell locsolni, ám ez az időszak kiválóan alkalmas arra, hogy:

  • az ágyás talaját feljavítsuk, felkészítsük a következő idényre;
  • elrakjuk/szétszereljük a tárolóedényeinket;
  • eltegyük az öntözőkannát;
  • megtisztítsuk a kerti szerszámainkat;
  • dobozba tegyük a szezonális dekorációs tárgyakat;
  • feltekerjük a kerti slagot;
  • az első fagyok előtt elzárjuk a kerti vízórát;
  • kihúzzuk az elhalt/elszáradt növényeket;
  • kigazoljuk a magaságyást;
  • téli mulcsot szórjunk a magaságyásra (erre kiválóan alkalmasak a lehullott őszi falevelek felaprítva);
  • betakarítsuk a legkésőbb beérő zöldségeket;
  • eltávolítsuk a növénytámasztékokat, karókat, zsinórokat, drótokat.

Gondolhatunk a kertben élő állatokra is

Sok kertész úgy véli, nem baj, ha nem rakunk patikarendet a magaságyásokban, mert ezáltal téli táplálékot és búvóhelyet nyújthatunk a vadon élő állatoknak a legzordabb téli hónapokban. Éppen ezért nem baj, ha néhány – már nem termő – egynyári növény a földben marad tavaszig, szerintük akkor is ráérünk majd kihúzni ezeket.

Az évelőkre is azt tanácsolják, hagyjuk a visszavágásukat tavaszra, hátha épp ezek jelentenek majd menedéket a kertben élő madaraknak. A termések azonban nem jó, ha a földben maradnak, mert a lehullott paradicsom vagy uborka rothadásnak indulhat, ami vonzza a kártevőket és elősegítheti a különféle betegségek kialakulását.

Mi legyen a fűszernövényekkel?

Az olyan évelő fűszernövények, mint a zsálya, a metélőhagyma, a kakukkfű és az oregánó, némi téli védelemre szorulnak – főleg, ha kemény hideg vár rájuk. Ha ilyenkor letakarjuk vagy eleve védett helyre ültetjük őket, akkor egész télen betakaríthatók maradnak, tavasszal pedig meseszépen megindulnak és megbokrosodnak. Ezek a fűszernövények nagyon jól érzik magukat a magaságyásokban, és ha épp nem borítja őket hótakaró, bármikor szedhetünk belőlük egy keveset.

Szívós zöldségek

Vannak olyan zöldségek, amelyeket nem zavar a hideg. Sőt, némelyikük épp a hidegtől lesz igazán finom és édes. Az egyik ilyen télkedvelő zöldség a kelkáposzta, amely sokkal finomabb ilyenkor betakarítva, mint az év bármely más időszakában. Ettől függetlenül érdemes letakarni, a fagytól védeni, de megéri a fáradságot, mert egész télen friss zöldség kerülhet így az asztalunkra.

A káposzta mellett a csicsóka is hálás hidegtűrő növény, és bár nem olyan népszerű, mint a burgonya vagy az ismertebb répafajták, legalább annyira sokoldalúan felhasználható.

Takarónövények vetése

A takarónövények segíthetnek távol tartani a gyomokat, miközben szerves anyagokat juttatnak a talajba. A takarónövények ültetésén azonban már jóval az őszi hónapok előtt el kell gondolkodnunk, hogy legyen időnk elültetni őket.

Hogy tovább tartson a szezon…

Használhatunk fóliasátrat, alagutat, így tovább kertészkedhetünk, tovább maradnak betakarítható zöldségeink, főleg a fagyos éjjelek beköszöntével. Ezek gyorsan felállíthatók és gyorsan eltávolíthatók, így ha napsütötte őszi napok jönnek, a magaságyásunk egyszerre profitálhat a jóleső melegből és az éjszakai védelemből.

Javítási munkák

Az ősz kitűnő időszak arra, hogy megjavítsuk az elkorhadt deszkákat, kicseréljük a rozsdás vagy elöregedett sarokpántokat, tartóvasakat, szögeket és csavarokat. Ha még nincs lekezelve a faanyag, érdemes kültéri téli páccal még a csapadékosabb időszak előtt lekenni a deszkákat.

A talaj feljavítása

Sokan kérdezik, télen ki kell-e üríteni a magaságyásokat vagy sem. A válasz egyszerű: meghagyhatjuk a bennük lévő földet, ha feljavítjuk, hogy pótoljuk azokat a tápanyagokat, amelyeket a növények elhasználtak a szezon során, vagy kimosódtak az öntözéssel. Célszerű ősszel komposztot és/vagy trágyát keverni a magaságyások földjéhez, majd mulccsal beborítani az egészet – ez segít megelőzni az eróziót is. Használhatunk szalmát is, amely nem csak hasznos, de szép rusztikus megjelenést ad a télen pihenő magaságyásoknak.

Forrás: https://savvygardening.com/preparing-raised-beds-for-winter/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

Jönnek a fagyok, és havazás is lesz a héten

2018. november 26. 08:29

A hét második felében lehűlésre kell számítani, a leghidegebb órákban mínusz 7 foknál is hidegebb lehet, néhol napközben is mínuszok lesznek.

Madáretetés a ház körül – melyik madárfaj hol keresi az eleséget?

2019. december 20. 04:38

Hol keresik a táplálékot a kertünkbe élelmet kutató madárfajok? Hogyan viszonyulnak a többi madárfajhoz? Mik a legfontosabb dolgok, amiket tudnunk kell a viselkedésükről?

Milyen lesz az idei tél? Nagyjából már látható, és nem sok jót ígér az előrejelzés

2023. november 6. 11:10

Lassan elbúcsúzhatunk Magyarországon a fehér karácsonytól, hiszen a nyáron túlzottan felmelegedő, majd lassan lehűlő Atlanti-óceán megakadályozza a hideg telek kialakulását.

Hólepel alatt az ország, fontos a madarak etetése és itatása

2018. február 27. 16:59

A téli gondoskodást, legyen az etetés vagy itatás, tavasztól százszorosan meghálálják a madarak.