12℃ 7℃
április 3. Buda, Richárd, Hóvirág, Indira
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Tasakospatkányok 24 óra alatt ástak életet a St. Helens-hegyen

Agrofórum Online

Amikor a Mount St. Helens 1980-ban kitört, a láva óriási területen minden élőlényt kiirtott. Kísérletképpen a tudósok 1983-ban 24 órára tasakospatkányokat helyeztek el a felperzselt, lávával elöntött hegy egyes részein. Ennek az egyetlen napnak az előnyei évek múltán váltak nyilvánvalóvá – és még 40 évvel később is láthatóak.

A tudósok abból a feltételezésből indultak ki, hogy a hamu és a törmelék teljes lehűlését követően a jótékony baktériumok és gombák mélyebb talajrétegekből történő kiásásával a pocoknyulak képesek lehetnek elősegíteni a hegy növény- és állatvilágának regenerálódását. Két évvel a kitörés után tesztelték ezt az elméletet.

Mikorrhizával „termékenyítik” meg a felszínt

Gyakran kártevőnek tekintik a tasakospatkányokat, de mi úgy gondoltuk, hogy az alsó talajréteget a felszínre viszik, ahol annak mikrobiomja hatással lehet a kiégett felszín termékenységére – beszélt az elméletükről a kutatócsoport egyik tagja. Igazuk volt. Azonban nem számítottak arra, hogy a kísérlet pozitív következményei még ma, 2024-ben is láthatóak lesznek.

A Frontiers in Microbiomes című folyóiratban megjelent tanulmány részletesen bemutatja a gombák és baktériumok közösségeinek tartós változását ott, ahol a tasakospatkányokat elhelyezték, összehasonlítva a szomszédos területekkel, ahová nem telepítették őket. Ez egy olyan eredmény, amire senki sem számított.

1983-ban helikopterrel jutottak el egy olyan területre, ahol a láva porózus habkőből álló, omladozó lemezként borította a földet. Akkoriban mindössze tucatnyi növény volt képes megélni a vulkáni palán. A növények magjai valószínűleg madarakkal érkeztek, de nehezen fejlődtek a tápanyagot szinte teljesen nélkülöző „talajon”.

Miután a tudósok egyetlen napra két, habkővel borított területre tasakospatkányokat helyeztek ki, a föld újra életre kelt. Hat évvel a kísérlet után 40 000 növény élt a pocoknyulak felásta parcellákon. Ahol a pocoknyulak nem tevékenykedtek, a talaj többnyire kopár maradt.

És hogy mi ennek az oka?

A magyarázat nem a felszínen, hanem a felszín alatt rejtőzik, láthatatlanul. Az itt élő mikorrhiza gombák behatolnak a növények gyökérsejtjeibe, és szimbiotikus kapcsolatot alkotva segítik egymást: a gombák a növényeket a víz- és tápanyagfelvételben, míg cserébe a gyökerekből a számukra szükséges tápanyagokat tudják elvonni. Megvédik a növényeket a talajban lévő kórokozóktól, és azáltal, hogy ezen a kopár helyen tápanyagot biztosítanak, segítik a növények megtelepedését és túlélését.

Néhány gyomfaj kivételével a legtöbb növény gyökere semmiképpen sem elég hatékony ahhoz, hogy magától hozzájusson az összes szükséges tápanyaghoz és vízhez. A gombák a gyökerek meghosszabbításaként szállítják ezeket az anyagokat.

A hamuval borított erdő túlélését is biztosította a mikorrhiza gomba

A tanulmány egy másik aspektusa még jobban kiemeli, hogy ezek a mikrobák mennyire kritikus szerepet játszanak a növények újbóli elterjedésében egy természeti katasztrófa után. A hegy egyik oldalán egy öreg erdő volt. A vulkánból származó hamu betakarta a fákat, nem engedte át a napsugárzást, ami miatt a fenyők tűlevelei túlmelegedtek és lehullottak. A tudósok attól tartottak, hogy a tűlevelek elvesztése az erdő összeomlását fogja okozni.

Nem ez történt. Ezeknek a fáknak saját mikorrhiza gombáik vannak, amelyek felvették a tápanyagokat a lehullott tűkből, és segítettek a fáknak újra kihajtani. A fák néhány helyen szinte azonnal feléledtek, és nem pusztultak el, ahogy az emberek korábban gondolták.

Ugyanakkor egy másik erdőterületen, amelyet éppen a kitörés előtt vágtak ki, nem voltak lehulló tűlevelek, amelyek tápanyagforrást biztosítottak volna. Itt a vegetáció most is sokkal lassabban fejlődik. A kutatók szerint döbbenetes a különbség az öreg, de újrahajtó erdő vegetációja és a kivágott terület között. Elmondásuk szerint nem hagyhatjuk figyelmen kívül a természet alkotóinak kölcsönös függőségét, különösen azokét, amelyeket nem látunk, mint például a mikrobák és a gombák.

Fotó: Pixabay

Kérdőív a növényvédelemről - ossza meg tapasztalatait!

2025. március 30. 08:10

Egy most induló országos kérdőív a hazai kiskert-tulajdonosok és mezőgazdasági termelők növényvédelmi szokásait térképezi fel.

Bővül a drónnal kijuttatható növényvédő szerek köre

2025. március 27. 14:10

Már egy gombaölő szer is kijuttatható Magyarországon pilóta nélküli légi járművel. Engedélyt kapott az Amistar Sun 325 SC.

Növényvédelmi drónpilótaképzés: egyre nagyobb az érdeklődés

2025. március 23. 08:10

Egyre népszerűbb a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone Kft. közös növényvédelmi drónpilótaképzése.

Vírusfertőzött csicseriborsó: miért fontos tudni róla?

2025. március 6. 08:10

Németországban most először azonosították a borsó nekrózisos sárga törpülés vírust (PNYDV) csicseriborsóban.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.

Amiről a talajszelvények mesélnek

2024. március 26. 08:10

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézete is csatlakozott a Magyar Talajtani Társaság ,,A talaj élete – amit egy szelvény el tud mondani magáról" elnevezésű országos figyelemfelkeltő akciójához.

A megfelelő növényt a megfelelő helyre! II. rész – a talaj fizikai félesége

2019. január 10. 05:37

Ne a növényhez válasszuk a helyet, hanem a helyhez válasszuk a növényt! A körülmények diktálnak, nem elsősorban az ízlésünk! – ezzel az intelemmel búcsúzott a cikk első része. Most a terítékre kerülő talajtextúrák megismerésénél is szem előtt kell tartanunk, hogy azok a megvásárolt növények fejlődhetnek a kertünkben egészségesen, amelyeknek megfelel kertünk talajának fizikai félesége.

Legyen saját fűszerkertünk - 4. rész

2019. május 29. 12:52

Hol nevelhetjük házikertünkben sikeresen a bazsalikomot, a citromfüvet és a mentát? Mi a különlegessége ezeknek a fenséges illatú növényeknek, és milyen ínyencségek ízesíthetők ezekkel a fűszernövényekkel?