Növényvédelem
Fizetett tartalom

Tasakospatkányok 24 óra alatt ástak életet a St. Helens-hegyen

Agrofórum Online

Amikor a Mount St. Helens 1980-ban kitört, a láva óriási területen minden élőlényt kiirtott. Kísérletképpen a tudósok 1983-ban 24 órára tasakospatkányokat helyeztek el a felperzselt, lávával elöntött hegy egyes részein. Ennek az egyetlen napnak az előnyei évek múltán váltak nyilvánvalóvá – és még 40 évvel később is láthatóak.

A tudósok abból a feltételezésből indultak ki, hogy a hamu és a törmelék teljes lehűlését követően a jótékony baktériumok és gombák mélyebb talajrétegekből történő kiásásával a pocoknyulak képesek lehetnek elősegíteni a hegy növény- és állatvilágának regenerálódását. Két évvel a kitörés után tesztelték ezt az elméletet.

Mikorrhizával „termékenyítik” meg a felszínt

Gyakran kártevőnek tekintik a tasakospatkányokat, de mi úgy gondoltuk, hogy az alsó talajréteget a felszínre viszik, ahol annak mikrobiomja hatással lehet a kiégett felszín termékenységére – beszélt az elméletükről a kutatócsoport egyik tagja. Igazuk volt. Azonban nem számítottak arra, hogy a kísérlet pozitív következményei még ma, 2024-ben is láthatóak lesznek.

A Frontiers in Microbiomes című folyóiratban megjelent tanulmány részletesen bemutatja a gombák és baktériumok közösségeinek tartós változását ott, ahol a tasakospatkányokat elhelyezték, összehasonlítva a szomszédos területekkel, ahová nem telepítették őket. Ez egy olyan eredmény, amire senki sem számított.

1983-ban helikopterrel jutottak el egy olyan területre, ahol a láva porózus habkőből álló, omladozó lemezként borította a földet. Akkoriban mindössze tucatnyi növény volt képes megélni a vulkáni palán. A növények magjai valószínűleg madarakkal érkeztek, de nehezen fejlődtek a tápanyagot szinte teljesen nélkülöző „talajon”.

Miután a tudósok egyetlen napra két, habkővel borított területre tasakospatkányokat helyeztek ki, a föld újra életre kelt. Hat évvel a kísérlet után 40 000 növény élt a pocoknyulak felásta parcellákon. Ahol a pocoknyulak nem tevékenykedtek, a talaj többnyire kopár maradt.

És hogy mi ennek az oka?

A magyarázat nem a felszínen, hanem a felszín alatt rejtőzik, láthatatlanul. Az itt élő mikorrhiza gombák behatolnak a növények gyökérsejtjeibe, és szimbiotikus kapcsolatot alkotva segítik egymást: a gombák a növényeket a víz- és tápanyagfelvételben, míg cserébe a gyökerekből a számukra szükséges tápanyagokat tudják elvonni. Megvédik a növényeket a talajban lévő kórokozóktól, és azáltal, hogy ezen a kopár helyen tápanyagot biztosítanak, segítik a növények megtelepedését és túlélését.

Néhány gyomfaj kivételével a legtöbb növény gyökere semmiképpen sem elég hatékony ahhoz, hogy magától hozzájusson az összes szükséges tápanyaghoz és vízhez. A gombák a gyökerek meghosszabbításaként szállítják ezeket az anyagokat.

A hamuval borított erdő túlélését is biztosította a mikorrhiza gomba

A tanulmány egy másik aspektusa még jobban kiemeli, hogy ezek a mikrobák mennyire kritikus szerepet játszanak a növények újbóli elterjedésében egy természeti katasztrófa után. A hegy egyik oldalán egy öreg erdő volt. A vulkánból származó hamu betakarta a fákat, nem engedte át a napsugárzást, ami miatt a fenyők tűlevelei túlmelegedtek és lehullottak. A tudósok attól tartottak, hogy a tűlevelek elvesztése az erdő összeomlását fogja okozni.

Nem ez történt. Ezeknek a fáknak saját mikorrhiza gombáik vannak, amelyek felvették a tápanyagokat a lehullott tűkből, és segítettek a fáknak újra kihajtani. A fák néhány helyen szinte azonnal feléledtek, és nem pusztultak el, ahogy az emberek korábban gondolták.

Ugyanakkor egy másik erdőterületen, amelyet éppen a kitörés előtt vágtak ki, nem voltak lehulló tűlevelek, amelyek tápanyagforrást biztosítottak volna. Itt a vegetáció most is sokkal lassabban fejlődik. A kutatók szerint döbbenetes a különbség az öreg, de újrahajtó erdő vegetációja és a kivágott terület között. Elmondásuk szerint nem hagyhatjuk figyelmen kívül a természet alkotóinak kölcsönös függőségét, különösen azokét, amelyeket nem látunk, mint például a mikrobák és a gombák.

Fotó: Pixabay

Permetezési Napló: szigorodnak a szabályok 2026-tól

2025. november 17. 08:10

A Nébih megerősítette, hogy a növényvédelmi és nitrát adatszolgáltatási kötelezettségek változatlanok, 2026-tól azonban nő a Permetezési Napló adattartalma.

Fordulat jön a biológiai növényvédelemben?

2025. november 15. 11:10

Az európai képviselők szerint az uniós gazdák csak akkor tudnak a kémiai peszticidekről lekapcsolódni, ha a biológiai alternatívák valóban elérhetővé válnak.

Megvizsgálták a gazdálkodók bőrét, nyugtalanító felfedezést tettek

2025. november 10. 14:10

Nem csak a mezőgazdasági termelők, hanem az átlagember bőrén is számos növényvédő szer megtapadhat, ami egészségügyi kockázatot rejt magában.

Ki és hogyan telel át – Túlélési praktikák a rovarvilágból

2025. november 8. 07:10

Poloskák, levéltetvek, kéregmolyok – mindnek megvan a maga túlélési stratégiája. Lássuk, ki hogyan telel át!

Amit a krotonról tudni érdemes

2023. március 8. 05:36

Érdekessége a krotonnak, hogy ahogy öregszik a növény, úgy sötétednek a levelei is. Akár egy egészen nagy bokorformává is nevelhető még lakásban is. De hogyan? Nézzük, mit kell tudni az ápolásáról!

Elporlad a jövő – hogyan pusztítjuk el tudatosan a magyar termőföldeket, és mit tehetnénk helyette?

2025. június 24. 13:10

A talajok tönkremenetele nem a klíma hibája. A válasz a regeneratív gazdálkodás – de ki meri végre kimondani?

Hogyan módosíthatjuk a kert talajának kémhatását?

2025. január 30. 04:36

Nem túl jó minőségű a talaj a kertemben, úgy vélem, a pH-értéke nem megfelelő a zöldségtermesztéshez. Hogyan módosíthatnám a talaj kémhatását?

Szolnoki Precíziós Gazdálkodási Nap: a Magtár GPS Kft. és az Agro Aim Hungária Kft. szervezésében

2019. június 21. 12:38

Az előadások elsődlegesen a precíziós gazdálkodásról szóltak, de a szakemberek e témakör mellett az egyre nagyobb jelentőséggel bíró talajjavításról, belvízzel veszélyeztetett területek megoldási javaslatairól, valamint az öntözési lehetőségekről is beszéltek.