Házikert

Citromfa magról? Miért is ne!

Agrofórum Online

Citromfa, vadcitrom és a sokféle citrus, ami a téli időszakban a kezünkbe kerül és az asztalunkra. Rendre érkeznek ilyenkor az olvasói kérdések is, hogy vajon a citromfa magról működik-e?

A citrom az egyik legértékesebb gyümölcs lehet a konyhában, hiszen tele van C-vitaminnal, ásványi anyagokkal, kiválóan rendbe teszi az emésztést és képes a rendszeres fogyasztása csökkenteni a szervezetben a gyulladásokat is a magas antioxidánstartalom miatt.

Így nem véletlen, hogy sokan nekilátnak a citrommagokat elvetni és várják a kelést.

Milyen igénye van egy citromfának?

A citromfa és a legtöbb citrusféle melegigényes, a mediterráneumban érzi igazán jól magát, így akkor érdemes belefogni a tartásukba és a magról nevelésükbe is, ha meg tudjuk adni a meleget a növényeknek.

Van persze pár kivétel, mint a nálunk is télálló, akár sövénynövénynek is alkalmas vadcitrom, de a legtöbbre igaz, hogy muszáj lesz teleltetni a mi éghajlatunkon.

Citromfa termésekkel
Citromfa termésekkel (fotó: Pixabay)

Vadcitrom és a bolti citrom esete a magvetéssel

Nagyon fontos tényező a sikernél, hogy milyen magot vetünk. Bármennyire is szépen csírázik a citrom, a mandarin, a narancs és minden más citrusféle, sajnos a rossz hír az, hogy a vadcitrom magjai csak frissen kiszedett állapotban csíráznak, mert rendkívül hamar elvesztik a csírázóképességüket.

Ez azt is jelenti, hogy lehetőleg az internetről ne vásárolgassunk össze vadcitrommagokat, mert szomorú végeredményre számíthatunk: nem fog kicsírázni!

A frissen kiszedett mag viszont ugyanúgy, a többi citrusféléhez hasonlóan hamar csírázik, amint földbe tettük.

Nagyjából 1-2 cm mélyre érdemes tenni, ez magmérettől függ. Illetve szobában, szobai melegben vessünk és a kelésig legyen a talaj állandóan nedves! Ne legyen alatta pangó víz, de legyen nedves a talaj!

Mi történik kelés után?

Kelés után, amikor már látványosan pár levélke megjelenik a földfelszín felett, akkor a vizet fokozatosan lehet csökkenteni, és ekkor már nyugodtan picit megszáradhat a talaj és áttérhetünk fokozatosan a heti egy öntözésre.

A citrom és más citrusfélék nagyon lassan növekednek innentől kezdve, tehát akár évekbe is kerül, mire egy látványosabb növényt nevelünk belőle. Teremni nagyon sokára fog többnyire, vagy nem is fog, de itt is gyorsíthatjuk szemzéssel vagy oltással a termésérkezést, hiszen könnyen, kezdők is hamar rájönnek az oltott, termő citromfa “készítésére”.

Kiemelt kép: Pixabay

Szőlő aranyszínű sárgaság betegség – amit a kerttulajdonosoknak is tudniuk kell!

2025. augusztus 21. 05:40

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenti a legnagyobb veszélyt jelenleg a magyar szőlőtermesztés számára. A hatékony védekezéshez elengedhetetlen minden érintett közreműködése.

Virágzó íriszek: ültetéstől a metszésig

2025. augusztus 20. 11:10

Így varázsolhatja kertjét színpompássá az íriszekkel – ültetési, gondozási és virágzási tippek egy helyen!

Savanyú talajt igénylő növények kezdő kertészeknek

2025. augusztus 20. 05:40

Ha az adott területen eleve savanyú a talaj, érdemes kihasználni ezt az adottságot, és olyan növényeket választani, amelyek ebben a közegben díszlenek a legszebben.

Így marad gyönyörű a jukka a nyár végéig

2025. augusztus 19. 13:10

A jukka nyári virágzása látványos, de csak megfelelő gondozással tartható meg a friss, díszes állapot egészen a szezon végéig.

Mi a leghatékonyabb védekezési technológia körte-levélbolha ellen?

2019. február 27. 04:44

B. Attila kérdése: Mi a leghatékonyabb védekezési technológia körte-levélbolha ellen?

Mikor lehet metszeni a különböző gyümölcsfákat?

2020. január 22. 07:36

K. Aranka kérdése: Többféle gyümölcsfa is található kertünkben. Mikor lehet a csonthéjas és mikor lehet az almatermésű fáinkat megmetszeni?

Biotermesztés: Nincs más út!

2018. október 29. 10:03

Az általunk fogyasztott élelmiszerek úgynevezett E-anyagokkal, tartósítószerekkel vannak tele, azaz egészségtelenül táplálkozunk, amelyet megtetézünk az agyon cukrozott üdítőitalok fogyasztásával is. A biotermesztés, illetve a bioélelmiszerek fogyasztása egyenlő az egészséges táplálkozással.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.