Házikert

Nem vész kárba: tippek a kerti felesleg feldolgozásához

Agrofórum Online

A bőséges kerti termés nem probléma, hanem lehetőség. Sok háztartásban előfordul, hogy a paradicsom, a cukkini vagy épp a barack egyszerre érik be – és több lesz belőle, mint amit el lehet fogyasztani.

Ahelyett, hogy a felesleg kárba veszne, számos kreatív és hasznos módszerrel megőrizhető vagy továbbadható.

Lekvárfőzés és befőzés – klasszikus, de nem unalmas

A lekvárfőzés és a befőttkészítés nemcsak a gyümölcsök, de sok zöldség esetében is jó megoldás. A cukkini például kiváló lekvárnak is, a paradicsom pedig szósz, ketchup vagy aszalt formában is tartósítható. A saját készítésű konzervek nemcsak finomabbak, de pontosan tudjuk, mi került az üvegbe.

A lekvárfőzés sok zöldség esetében is jó megoldás
A lekvárfőzés sok zöldség esetében is jó megoldás

Szárítás – napfény és egyszerűség

A gyógynövények, fűszerek, gombák és egyes gyümölcsök is remekül száríthatók – akár napon, akár aszalógépben. Az aszalt alma, körte vagy paradicsom egész évben használható, ráadásul kis helyen is elfér. A szárított növényekből akár saját teakeverék is készíthető.

Fagyasztás és fermentálás – modern lehetőségek

A fagyasztó sokféle zöldség és gyümölcs tárolására alkalmas, csak érdemes előtte blansírozni vagy adagonként csomagolni. A fermentálás, azaz a tejsavas erjesztés ma újra divatban van: káposzta, uborka, karfiol, sőt paradicsom is készíthető így, természetes úton tartósítva, értékes probiotikumokkal.

Cserebere – közösségi megoldás

Ha túl sok van, amit már feldolgozni sincs időnk, érdemes más kertbarátokkal cserélni. Egy kis paradicsomért járhat például házi tojás, lekvár vagy palánta – a lehetőségek száma végtelen. A helyi közösségekben, kertbarát csoportokban egyre népszerűbb az ilyen adok-kapok jellegű cserebere.

Ne dobjuk ki, használjuk fel!

A felesleg kezelése nem csak gyakorlati kérdés – hanem szemléletváltás is. Ahelyett, hogy veszni hagynánk, tegyünk el belőle télire, ajándékozzunk vagy cseréljünk. Így nemcsak hulladékot csökkentünk, de közösséget is építhetünk.

Képek: Pixabay

Így gondozza a kálát a szezon végén!

2025. szeptember 21. 14:10

A kála szezonvégi gondozása a következő évi virágpompát alapozza meg – így készítse fel a gumókat a télre!

Őszi veteményezés titkai: mit érdemes most elültetni?

2025. szeptember 21. 05:40

Az őszi veteményezés kiváló módja annak, hogy kertje ne maradjon üresen a hidegebb hónapokban sem.

Unja a hulló lombot? Válasszon ilyen fákat!

2025. szeptember 20. 14:10

Megmutatjuk, hogyan válassz ki a fákat, hogy ne fulladjon bele az ősz során a lehullott levelek tengerében.

Kertészkedés gyerekkel – mit bízhatunk rájuk?

2025. szeptember 20. 08:10

Az őszi kert nemcsak munka, hanem lehetőség is arra, hogy gyermeke játékosan tanuljon és aktívan bekapcsolódjon a kerti feladatokba.

Cseresznye minden mennyiségben – fogyassza okosan!

2025. június 8. 16:10

A cseresznye nemcsak finom, de egészséges is. Szezonja rövid, de annál édesebb. Mutatjuk, mikor, hogyan szedje, tárolja és dolgozza fel!

Baromfiágazat: húszmilliárdos fejlesztés a Tranzit csoportnál

2020. december 27. 04:36

A cégcsoport évi 2 millió libát, 10 millió kacsát, 15 millió csirkét dolgoz fel, több mint 60 állattartó telepet működtet, két vágóüzeme, három további feldolgozó üzeme, két takarmánykeverője és saját keltetője van.

AgroSprint: egy hazai kisvállalkozás útja a Forbes 100-as listájára

2022. január 5. 05:36

Fülöp Gábornéval, a AgroSprint Zrt. egyik tulajdonosával és igazgatósági tagjával eredményeikről, generációváltásról és a zöldség-gyümölcs feldolgozóipari ágazat nehézségeiről is beszélgettünk.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.