Házikert

Nem vész kárba: tippek a kerti felesleg feldolgozásához

Agrofórum Online

A bőséges kerti termés nem probléma, hanem lehetőség. Sok háztartásban előfordul, hogy a paradicsom, a cukkini vagy épp a barack egyszerre érik be – és több lesz belőle, mint amit el lehet fogyasztani.

Ahelyett, hogy a felesleg kárba veszne, számos kreatív és hasznos módszerrel megőrizhető vagy továbbadható.

Lekvárfőzés és befőzés – klasszikus, de nem unalmas

A lekvárfőzés és a befőttkészítés nemcsak a gyümölcsök, de sok zöldség esetében is jó megoldás. A cukkini például kiváló lekvárnak is, a paradicsom pedig szósz, ketchup vagy aszalt formában is tartósítható. A saját készítésű konzervek nemcsak finomabbak, de pontosan tudjuk, mi került az üvegbe.

A lekvárfőzés sok zöldség esetében is jó megoldás
A lekvárfőzés sok zöldség esetében is jó megoldás

Szárítás – napfény és egyszerűség

A gyógynövények, fűszerek, gombák és egyes gyümölcsök is remekül száríthatók – akár napon, akár aszalógépben. Az aszalt alma, körte vagy paradicsom egész évben használható, ráadásul kis helyen is elfér. A szárított növényekből akár saját teakeverék is készíthető.

Fagyasztás és fermentálás – modern lehetőségek

A fagyasztó sokféle zöldség és gyümölcs tárolására alkalmas, csak érdemes előtte blansírozni vagy adagonként csomagolni. A fermentálás, azaz a tejsavas erjesztés ma újra divatban van: káposzta, uborka, karfiol, sőt paradicsom is készíthető így, természetes úton tartósítva, értékes probiotikumokkal.

Cserebere – közösségi megoldás

Ha túl sok van, amit már feldolgozni sincs időnk, érdemes más kertbarátokkal cserélni. Egy kis paradicsomért járhat például házi tojás, lekvár vagy palánta – a lehetőségek száma végtelen. A helyi közösségekben, kertbarát csoportokban egyre népszerűbb az ilyen adok-kapok jellegű cserebere.

Ne dobjuk ki, használjuk fel!

A felesleg kezelése nem csak gyakorlati kérdés – hanem szemléletváltás is. Ahelyett, hogy veszni hagynánk, tegyünk el belőle télire, ajándékozzunk vagy cseréljünk. Így nemcsak hulladékot csökkentünk, de közösséget is építhetünk.

Képek: Pixabay

Zöldség- és gyümölcskavalkád: mit szedhetünk júliusban?

2025. július 19. 16:10

A júliusi kert a bőség időszaka: napról napra újabb zöldségek és gyümölcsök érnek be. Megmutatjuk, mit és hogyan érdemes most betakarítani.

Madárfiókát találtam a kertben, mi a teendőm?

2025. július 19. 05:40

Otthoni kertészkedés alkalmával is találhatunk az aljnövényzetben gubbasztó fiatal madarat. Hogyan segíthetünk rajta, mi ilyenkor a teendőnk?

Titokzatos lyukak a kertben? Ő lehet a bűnös!

2025. július 18. 08:10

Nem csak a vakond túrhatja fel a kertet! Íme a leggyakoribb földalatti kártevők, és hogy hogyan védekezhet ellenük természetesen!

Trükkök, hogy a majoránna hónapokig illatozzon

2025. július 17. 14:10

Így szárítsa és tárolja a majoránnát, hogy hónapokig megőrizze illatát és ízét – mutatjuk a sikeres betakarítás titkait!

A 10. Keceli Meggyfesztivál margójára - avagy az összefogásért kiállt minden oldal

2019. június 12. 04:36

Múlt hét végén került megrendezésre a jubileumát ünneplő Keceli Meggyfesztivál, melynek első napján egy igazán színvonalas szakmai konferencián lehettem első előadó és mint ebből adódik, egy kicsit a napi „kitárgyalnivaló” fő téma bedobója.

A Talentis Agro Csoport számít a fiatal agrárszakemberekre

2019. május 10. 04:37

A Talentis Agro Vállalatcsoport minden meghatározó szántóföldi növénykultúra termesztésében jelen van, kiemelt célként tekintenek a precíziós gazdálkodás kínálta lehetőségekre.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Biogabona: nagyobb arányú feldolgozás lenne szükséges

2019. március 24. 10:38

Mára az a helyzet alakult ki, hogy hiába vannak remek biotermékeink, vannak jó malmaink, megfelelő számú kézműves pékségünk és jó minőségű gabonánk is, az mégis elhagyja az országot, és legfeljebb feldolgozott formában érkezik vissza hozzánk.