14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor

Hogyan állapítható meg a birs szüretének optimális időpontja?

Agrofórum Online

Kérdésem a következő: hogyan állapítható meg a birs szüretének az időpontja? Köszönöm a válaszukat!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A birs esetében is, ahogyan a legtöbb gyümölcsfajnál, a feldolgozáshoz, tároláshoz, nagy szükség van arra, hogy optimális érettségben történjen meg szürete. Természetesen minden évben változik ennek időszaka, hiszen az időjárás alakulása, de a termőhely és a fajta tulajdonsága is befolyásolja azt. A fajta ismerete nagy segítségünkre lehet tehát az érettség megállapításában, hiszen a külső gyümölcstulajdonságok, a fajtára jellemző bélyegek segítenek megállapításában.

Fontos, hogy a termések elérjék a fajtára jellemző gyümölcsnagyságot és színezetet, ebből következtethetünk arra is, hogy a fontos íz- és zamatanyagok kialakulása is megtörtént már bennük. A legtöbb esetben a termések héjának színe sárga, míg egyes esetekben pedig zöld szín jelzi az érettséget. A szedési érettség megállapításában a termések szőrözöttségének kopása is segítségül lehet, hiszen a sűrű, nemezes szőrzetüket a termések fokozatosan elvesztik.

A szüreti időszakra, a termesztett fajtákat figyelembe véve, általában szeptember, illetve október vége között kerül sor. Fontos, hogy a betakarításra a fagyok beállta előtt mindenképpen sor kerüljön! A betakarítás után általában a feldolgozását is rövid időn belül meg kell kezdeni, hiszen, az almával ellentétben, termései nem tárolhatók hosszabb ideig. Gyümölcsei kemény héjjal rendelkeznek, viszont ennek ellenére könnyen sérülnek a betakarítás során. A földre hullott, szüret közben sérült gyümölcsöket mihamarabb fel kell dolgozni, ezekre jellemző ugyanis a gyorsabb megromlás.

Az egészséges birsterméseket kb. 2,5 hónapig tudjuk nagyobb veszteség és minőségromlás nélkül tárolni. A hosszabb távú tárolás kb. 2 fokos hőmérséklet, valamint magas, 90% körüli páratartalom mellett valósítható csak meg. Akár rövid, akár hosszabb ideig tartó tárolásuk alatt is, érdemes a termések átválogatását rendszeresen elvégezni, így a nagyobb volumenű romlást megakadályozni. Továbbá arra is legyünk tekintettel, hogy a birsnek erős illata van, melyet a többi betárolt terményünk is könnyen átvehet, így lehetőleg külön helyiségben, vagy egymástól a lehető legtávolabb történjen meg tárolásuk!

Kiemelt kép: Pixabay

Tokaj 3 hét előnyben: augusztusban kezdődhet a szüret

2018. július 18. 09:50

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Szüret után sincs pihenés: támad a szőlőlisztharmat!

2025. szeptember 25. 14:10

Az igazi munka a szüret után sem ér véget. Most kell megállítani a szőlő lisztharmatát!

Kiemelkedő mennyiségű szőlőt szüreteltek eddig a gazdák

2018. november 8. 14:33

A hazai szőlőtermelők alaposan helyt álltak az idén, mert nemcsak nagy mennyiségben, hanem minőségben is jó szőlőt termeltek, és ezzel komoly feladatot adtak a felvásárlóknak.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.