9℃ 4℃
november 12. Jónás, Renátó, Jozafát
Növénytermesztés

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

Agrofórum Online

Az importált szója kiváltására régóta keresik az európai kutatók a megoldást. Most a brit Germinal és kutatópartnerei áttörést értek el: olyan új borsófajtákat fejlesztettek, amelyek magas fehérjetartalommal, javított tápértékkel és csökkentett allergénszinttel rendelkeznek – ráadásul a hagyományos borsóíz nélkül.

A projekt eredményei közelebb vihetik az Egyesült Királyságot ahhoz, hogy hazai alapokon biztosítsa a növényi fehérjeforrásokat.

Szójamentes jövő felé

A Defra és az Innovate UK támogatásával, 1 millió font összköltséggel zajló Borsófehérje Projekt célja egy olyan fenntartható fehérjenövény kifejlesztése, amely az élelmiszeripar elvárásainak is megfelel, miközben csökkenti az ország szójafüggőségét. Az éves 3-4 millió tonnás szójaimport helyett a jövőben akár a brit mezőgazdaság is képes lehet elegendő növényi fehérjét előállítani.

A projektben a Germinal UK & Ireland, a John Innes Központ, az Aberystwyth Egyetem Biológiai, Környezet- és Vidéktudományi Intézete (IBERS), valamint a Feldolgozók és Termelők Kutatási Szervezete (PGRO) működik együtt.

Új íz, új lehetőségek

A fejlesztés kulcsa a borsó természetes ízvilágának módosítása volt, amely eddig korlátozta élelmiszeripari felhasználását. A kutatók hagyományos nemesítési módszerekkel elnyomták a jellegzetes borsóízt, miközben a fehérjeminőséget és a tápértéket tovább javították.

„A borsónövények nemcsak kiváló fehérjeforrást jelentenek, hanem javítják a talaj egészségét is – a légköri nitrogén megkötésével tápanyagot biztosítanak a következő kultúrák számára” – hangsúlyozta Paul Billings, a Germinal vezérigazgatója. Hozzátette: „Mostanra sikerült megszüntetnünk azt az akadályt, amely eddig visszatartotta a borsó szélesebb körű felhasználását az élelmiszergyártásban.”

Agronómiai tesztek a gyakorlatban

A projekt következő szakaszában a kutatók a vetőmagállomány felszaporítását tervezik, hogy a fajták gyakorlati körülmények között is bizonyíthassanak. „A cél, hogy a laboratóriumi eredmények a termőföldeken is megállják a helyüket” – mondta Roger Vickers, a PGRO vezérigazgatója.

A John Innes Központ kutatója, Claire Domoney szerint a fejlesztés „fenntartható és helyben termesztett alternatívát kínál a szója helyett”, míg Ana Winters az IBERS-től „jelentős lépésnek nevezte az Egyesült Királyság alternatív fehérjeiparának fejlődésében”.

Fenntartható élelmiszerlánc, egészséges talaj

A növényi fehérjék iránti kereslet világszerte nő, ugyanakkor a szója termesztése sokszor környezeti terheléssel jár – az erdőirtás, a szállítás és az importfüggőség miatt. A borsó ezzel szemben helyben termeszthető, kevés inputanyagot igényel, és hozzájárul a talaj tápanyag-egyensúlyának helyreállításához.

Ha a brit modell sikeresnek bizonyul, az Európai Unió többi országa számára is mintát adhat arra, hogyan lehet a fehérjenövény-termesztést a klímavédelmi és élelmezési célok szolgálatába állítani.

(Forrás: Sustainable soya alternative gathers pace with pea research – Farmers Weekly)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Verjük ki a fejünkből az áprilisi kukoricavetést? Izgalmas kísérlet hozott megdöbbentő eredményt

2025. november 4. 09:10

Az idei év is megmutatta, micsoda lutri a kukoricatermesztés – nemcsak Magyarországon, de globálisan is. A gazdák máris drasztikus váltáson törik a fejüket.

Rejtélyes módon fejlődött harsány zöld kukorica a csontszáraz talajban, de van vele egy óriási bökkenő

2025. november 1. 13:10

Lehet csapadék és öntözés nélkül kukoricát termeszteni? A válasz nem lehet egyértelműen tagadó, amint azt egy különös eset is mutatja.

Nincs annál rosszabb ötlet, mint sós vízzel öntözni – kipróbálták, ez történt a növényekkel

2025. október 30. 09:10

Ha van elég víz a Földön, miért szomjaznak egyre többet a kultúrnövényeink? A sós víz öntözésben való felhasználási lehetőségeit kutatták, érdekes következtetésekre jutva.

Megjelent a SAATEN-UNION tavaszi fajtakatalógusa

Segítünk alkalmazkodni a változásokhoz az eredményes gazdálkodás érdekében.

Hüvelyesek betárolása: ötletek zsizsikesedés ellen

2022. október 12. 06:37

Mai témának a hüvelyesek betárolását hoztam, hiszen mindannyian találkoztunk már zsizsikkel a konyhaszekrényben vagy a kamrapolcon, amit utána nagy bosszúság és sok takarítás után tudtunk kiebrudalni csak a kamrából.

Tetves a borsó, mit lehet tenni?

P. Gábor: A frissen kikelt borsómat elléptek a levéltetvek. Mit tehetek ellene?

Borsó vetőmag-termesztés Biolchim-stresszcsökkentéssel

2022. július 4. 07:36

Nova, Folicist és Greenleaf Bor. Három olyan Biolchim termék, amely segített a gesztelyi borsóállománynak átvészelni az idei rendkívül száraz, stresszes évjáratot.