Ház, táj blog

Borban az igazság

Agrofórum Online

Ezt a nem újkeletű megállapítást jó néhányan hangoztatták – persze többnyire néhány pohár után – a Budapest Borfesztiválon. Kissé már kapatosan.

Még este nyolc óra tájékán is hosszú sorok kígyóztak a pénztárak előtt a Budai Várban, hogy bebocsátást nyerjenek Európa legrangosabb borfesztiváljára.

Ondré Pétertől az AMC új ügyvezető igazgatójától kaptuk a meghívást egy kis baráti beszélgetésre és borkóstolásra a Malatinszky pincészet pavilonjához, az AMC és sajtó kapcsolatát erősítendő.

Arra invitálom Önöket, hogy velem és munkatársaimmal közösen tegyenek egy próbát, s a Budapest Borfesztiválon társaságunkban teszteljék, hogy melyik halfajtához, melyik a kedvenc hazai, organikus boruk – mondta.

Útmutatást a halak és borok világába a 30 hektáros termőterülettel rendelkező, villányi Malatinszky Kúria alapítója, Malatinszky Csaba ad nekünk. Organikus borainak bemutatásával, szakértelmével gazdagítva szaktudásunkat hozzásegít Bennünket ahhoz, hogy megtapasztalhassuk, melyik halfajtához, melyik ízvilághoz, melyik itóka illik leginkább, milyen boritalt válasszunk a jövőben, ha igazi gasztronómiai élményben szeretnénk társaságunkat, barátainkat részesíteni.

– Nini! Nem a Miniszter Nagy István közeledik felénk? – kérdezte Malatinszky Csaba. Hívd már ide!
Ondré Péter sem volt rest, rögvest a Miniszterhez lépett, akit mint, egykori kabinetfőnöke ismerősként üdvözölt.
– Ejha! – mondta a Miniszter –, ez aztán a bor a javából.

Egy koccintással Ondré Péter is megerősítette a minősítést.

– Egyet mondok nektek – komolyodott el a Miniszter – ez olyan kiváló bor, hogy…
– Hogy ennél jobbat mostanában nem ittál – fejezte be a mondatot Malatinszky Csaba.
– Úgy van – kontrázott a Miniszter.
És igaza is volt, mert hol van az igazság?

Hát persze, hogy a borban.

A tábla széléről, pohárral a kezében – Dr. Bódis László

Mindenszentek és halottak napjának hagyományai

2025. november 1. 05:40

Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából az elhunytakról való megemlékezés napjává.

A sünbarát kert növényei

2025. október 16. 05:40

Nagyon fontos, hogy segítsük a környezetünkben élő hasznos rovar-, kétéltű-, madár- és emlősfajokat, hogy hosszú távon egészséges kertet gondozhassunk!

Jó hír: egyre kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe a magyar háztartásokban

2025. október 14. 05:40

A Nébih 8 éve vizsgálja hazánkban a családi élelmiszerhulladék-termelést. A legújabb összesítés szerint harmadával csökkent az élelmiszer-pazarlásunk.

Növények a fesztiválok középpontjában III.

2025. október 9. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Most érkezzenek a hagyományos sütemények, pálinkák és lekvárok legfinomabb alkotóelemei!

Hogyan készítsünk karácsonyi forralt bort?

2024. december 23. 08:10

A német „Glühwein” majdnem ugyanolyan, mint a svédek gyümölcsös forralt bora, vagy akár a spanyolok vörösbora, a sangria.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Testes francia borüzlet a láthatáron

2020. július 6. 15:33

Az átvétel új lépés lehet az InVivo francia mezőgazdasági szövetkezeti csoport borpiaci terjeszkedésében.

Elkészül az Összetartozás bora

2020. június 6. 12:17

A programhoz bármely magyar bortermelő csatlakozhat száraz fehér, 2019-es évjáratú borával, amely jellegzetes kárpát-medencei szőlőfajtákból készült.